≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki virus kosi decu u vrtićima: Napada ruke, noge i usta, a počinje temperaturom

Vreme čitanja: oko 2 min.

* Bolest najčešće traje 3 do 5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije *Samo u toku ovog meseca u Beogradu tri epidemije

  • 7
HFMD, bolest ruku nogu i usta, vrtić Foto-kolaž: Shutterstock

Virus HFMD, u narodu poznat kao američki ili kavasaki virus, pojavio se među decom u vrtićima. Samo u toku ovog, maja mesesa u beogradskim vrtićima zabaležene su tri epidemije sa 23 obolele dece od ovog virusnog obolenja, koje se manifestuje ospomo po rukama, nogama i u ustima, saznaje Telegraf.rs.

Kako nam je navedeno u Gradskom zavodu ua javno zdravlje, od početka godine do sada zabeleženo je 11 epidemija zbog bolesti ruku, nogu i usta.

- U maju smo imali  tri epidemije u vrtićima sa 23 obolelih, u aprilu 2 epidemije sa 16, u martu 2 epidemije sa 13 obolelih, u februaru 4 epidemija sa 23 obolelih.  U januaru nije bilo. Sve su epidemije u  vrtićima - navode za Telegraf.rs u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Mama jednog deteta kaže za Telegraf.rs da su ih u jaslicama upozorili da budu spremni i da ako dete dobije temperaturu da to može da bude znak da će nakon toga dobiti i osip.

- Rečeno nam je da već desetak njih iz jaslica ima, i da obratimo pažnju i budemo spremni ako dete dobije temperaturu.  Nakon nje, ide ospa. Najteže je, kako su nam objasnili, kada izbiju afte u ustima, jer ne mogu da jedu i to ih boli, a na ostalim mestima im ne pravi neke posebne tegobe - rekla je za Telegraf.rs mlada mama Jelena N.

Reč je o takozvanom američkom virusu, koji nije nov, već se tako zove pošto se prvo pre više godina pojavio u Americi. Poznat je još i kao kavasaki virus, ali je daleko manje opasan u odnosu na, kako bismo rekli, onaj pravi kavasaki virus, bez obzira na to što traje, i deluje dramatično ali nije toliko.

Inače, kako je objašnjenom u Gradskom zavodu za javno zdravlje, HFMD je blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do 5 godina starosti, a ređe kod odraslih.

- Bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalosti. Dan-dva nakon početnih simptoma, javlja se ospa, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama. Bolest najčešće traje 3 do 5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom koji kašlje i kija, kao i putem prljavih ruku - objasnili su u Zavodu.

S obzirom na to da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjenje temperaturu i bol, kao i savet za konzumiranje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima.

- Inkubacija virusa je vrlo kratka i zbog toga se bolest često javlja u manjim epidemijama u dečijim kolektivima. Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima se pri pojavi prvog slučaja ove bolesti, pooštravaju mere opšte i lične higijene - navode u Zavodu i dodaju da kada dete dobije tegobe, najvažnije je da se odmah javi pedijatru radi postavljanja dijagnoze i sprovođenja adekvatnog lečenja.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo su simptomi malih boginja: Ako se pojave bele pege, pravac kod lekara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA