Vreme čitanja: oko 1 min.

Nastava u jednoj smeni i zabrana mobilnih telefona: Dve promene stupile na snagu u ovoj školi u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od kada su u jednoj smeni zajedno učitelji i nastavnici organizuje se efikasnije dežurstvo

  • 2
Bogatić škola Foto: Telegraf

U 7.30 oglašava se školsko zvono u Osnovnoj školi "Mika Mitrović" u Bogatiću, a u učionice prvi put od ove školske godine zajedno ulazi svih 650 učenika od prvog do osmog razreda. Za razliku od ranijih godina, učenici nastavu pohađaju u jednoj smeni, ali to je tek prva novost koja važi od 1. septembra. Druga je odluka o zabrani upotrebe mobilnih telefona u školi.

- Pre nego što je odlučeno da uvedemo jednosmenski rad analizirali smo pozitivne i negativne strane i mnogo je više prednosti da đaci idu u školu u jednoj smeni. To će najviše doprineti bezbednosti učenika, naročito putnika koji su su se ranije posle popodnevne smene kući vraćali po mraku - kaže direktor Milorad Ercegovčević i dodaje da su jednosmenski rad podržali i roditelji.

Od kada su u jednoj smeni zajedno učitelji i nastavnici organizuje se efikasnije dežurstvo, pa u vreme odmora na hodnicima dežura najmanje dvoje, a najčešće troje prosvetnih radnika. Direktor je predložio i da dežurni pripadnik MUP-a ponekad uđe u školu i prošeta školskim hodnicima.

- Zabranili smo učenicima da koriste mobilne telefone u školi. Bilo je zloupotreba i za vreme nastave i odmora. U nekim slučajevima nedisciplinskog ponašanja deca su umesto da smiruju situaciju snimala telefonom i delila na društvenih mrežama što je nekulturno i narušava ugled škole - dodao je Ercegovčević.

Za razliku od đaka, učiteljima i nastavnicima nije zabranjeno da mobilni uređaj ponesu i na čas, pa i da ga koriste u slučaju preke potrebe.

- Odrasli, za razliku od dece nisu skloni zloupotrebi mobilnih telefona. Naravno da neće telefonirati na času, ali ukoliko ima važan poziv učitelj ili nastavnik može da izađe na hodnik i obavi kratak razgovor - kaže Ercegovčević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velja

    6. septembar 2023 | 20:43

    Ok. Sve pohvale samo jedna primedba. Ako je mobilni zabranjen za ucenike ne treba da koriste ni predavaci. Sta ce njima telefon na casu i nedopustivo je da se izlazi na hodnik za telefoniranje niti da im telefon zvoni na casu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA