Vreme čitanja: oko 2 min.

Hemioterapiju dnevno primi između 300 i 400 pacijenata na Instituta za onkologiju: Renovirane prostorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor dr Milan Žegarac kaže da renoviranje sprovedeno bez uticaja na same pacijente, te da nikom nije odložena hemioterapija ili lečenje

  • 0
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije Foto: Nikola Tomić

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju (IORS) dr Milan Žegarac kaže za RTS da je nedavno dvomesečno renoviranje prostorija Instituta omogućilo značajno poboljšanje uslova za lečenje onkoloških pacijenata.

Istakao je da je renovirano celo odeljenje medikalne onkologije i da imaju još dva dela gde se prima hemioterapija u dnevnoj bolnici. Deo pacijenata prima hemioterapiju i u nekadašnjoj biblioteci koja je sada prostor za dobijanje hemioterapije, kaže dr Žegarac za RTS.

U dnevnoj bolnici IORS-a na stotine pacijenata dnevno dobije neophodnu pomoć. Sve do izgradnje Nacionalnog onkološkog instituta "Onkologija 2", IORS će biti ustanova u kojoj se leči najviše onkoloških pacijenata iz Beograda i Srbije.

Dr Milan Žegarac kaže da između 300 i 400 pacijenata na Institutu primi hemioterapiju svakog dana i da su sada omogućeni veći kapaciteti.

"Takođe, na radioterapiji je dnevno skoro 400 pacijenata sa ozračenjem. Svakodnevno se uradi oko desetak operacija. To su velike brojke", kaže dr Žegarac.

Ističe da je važno što je renoviranje sprovedeno bez uticaja na same pacijente, te da nikom nije odložena hemioterapija ili lečenje.

Ranije su pacijenti boravili u hodnicima dok su čekali na terapiju jer nije bilo dovoljno kapaciteta. Kako ističe dr Žegarac, trenutno se kroz svako odeljenje naprave dva do tri kruga pacijenata koji će moći da prime dnevnu terapiju.

APARAT ASTRAZENECA ONKOLOGIJA Dr Milan Žegarac Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Takođe, u okolnoj zgradi se nalaze i najsavremeniji aparati za zračenje, pa oko 400 pacijenata dobija zračnu terapiju koja se sprovodi u tri smene.

"Imamo osam novih radioterapijskih aparata i veliki broj pacijenata. Svi onkološki pacijenti se u današnje vreme leče obično sa dva do tri modaliteta, od čega je samo jedan radioterapija. Zato moramo da budemo organizovani u tri smene", kaže dr Žegarac.

Delegacija iz Francuske je tokom nedavne posete u cilju sagledavanja stanja Instituta u vezi sa za planiranjem i izgradnjom "Onkologija 2" podelila svoja iskustva i statistiku o dužini čekanja na operaciju posle dijagnoze. Dr Žegarac smatra da "ni mi ne odudaramo mnogo" od brojki u Francuskoj.

"Dobili smo podatak da se kod njih u proseku čeka 29 dana od postavljanja dijagnoze do operacije dojke. Kod nas je slično, brojke pokazuju da se za operaciju dojke čeka do 30 dana", ističe dr Žegarac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA