Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca u Svratištu i Prihvatilištu proslavila Božić: Njihove želje su skromne, neki su prvi put slavili praznik

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki su prvi put slavili Božić

  • 0
Vrtić, dete , igra, igračke Foto: Shutterstock

Božić je praznik koji okuplja porodicu, ali neretko zbližava i one koji nisu u srodstvu. Prihvatilište i Svratište za decu bez roditeljskog staranja, koja su zlostavljana ili zanemarena, koja žive ili rade na ulici znači topli dom u kojem su proslavili Božić.

U Prihvatilištu - privremenom, ali toplom domu je 36 mališana od sedam do 18 godina.

Neki su prvi put slavili Božić.

"Unosili smo badnjak, palili smo badnjak, imali smo bombonice, novčiće, jedni drugima želeli mnogo zdravlja, radosti, sreće, lomili česnicu, radovali se onome ko je dobio novčić. Deci Prihvatilišta u ovom trenutku nije potrebno ništa, hvala Bogu imaju sve, a da nam pomognu mogu druženjem, dolascima, igrom i širenjem pozitivne energije", rekla je Danijela Stajković, direktorka Prihvatilišta za decu Beograda.

Za decu koja žive i rade na ulici, Svratište je utočište. Poslednjih dana broj mališana je povećan.

"Kako ovde, tako i na Novom Beogradu bude 70-90, pa i više. Nekako se svi radujemo novogodišnjim i božićnim praznicima i svi dolaze ovde, da proslavimo, osetimo tu atsmosferu, dobijemo paketiće i da se radujemo", kaže specijalni pedagog Svratišta za decu Jelena Mitić Pantić.

Božićne želje godinama su im iste.

Stajkovićeva kaže da deca žele da se što više druže sa svojim porodicama, da se mnogi od njih vrate, ako je to moguće i žele isto što i sva deca, da imaju poklone, da se raduju njima i da imaju mir i mogućnost da rastu i razvijaju se, kao i svi njihovi drugari.

"Njihove želje su jako skromne, nekako oni ovde provedu ceo dan, sve ono što neka druga deca rade u svojim kućama, tu njihovu rutinu, deca imaju ovde. Tako da su njihove želje skromne: slatkiši, igračke, druženje, nešto od garderobe", rekla je specijalni pedagog Svratišta za decu

Božić je praznik darivanja. Deci Svratišta potrebna je zimska odeća i obuća, higijena, voće, hrana, sve što je potrebno jednom domu!

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Ostali bez svega za vreme Božića: Od kuće porodice Katanić ostao samo garež

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA