Vreme čitanja: oko 3 min.

Skromni i pametni, život bi dali za otadžbinu: Natalija i Petar su kadeti Vojne akademije i otkrivaju detalje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selekcija za upis na Vojnu akademiju se, objašnjava potpukovnik, sastoji iz dva dela i svaki je eliminacionog karaktera

  • 0

Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je konkurs za Vojnu akademiju za 185 kadeta koji je otvoren 15. februara, a zatvara se 31. marta što je, kako kaže potpukovinik Darko Rondović, sasvim dovoljno vremena da kandidati prikupe potrebnu dokumentaciju koja se traži na konkursu, da pošalju vojnoj akademiji i postanu kandidati za upis na vojnu akademiju.

Kadeti četvrte godine podelili su sa ekipom Telegrafa svoja iskustva, a potpukovnik Darko Rondović i pukovnik i vanredni profesor Slobodan Simić otkrili su kako izgleda selekcija kandidata na Vojnoj akademiji, kao i sa kakvim nastavnim sredstvima se kadeti susreću u ovoj ustanovi.

- Budući kadeti mogu da konkurišu na sedam akreditovanih studijskih programa, a to su kopnena vojska, vojno vazduhoplovstvo, ekonomija odbrane, vojno elektronsko inženjerstvo, vojno mašinsko inženjerstvo, vojno saobraćajno inženjerstvo i tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite. Za studijski program vojno vazduhoplovstvo, koji je najatraktivniji među kandidatima, imamo i treći deo selekcije koji se realizuje u junu i avgustu gde kandidati imaju dva skoka iz transportnih aviona ili helihoptera, i samostalno će upravljati školskim avionom. Medicinska i psihološka procena se za pilote realizuje pet umesto dva dana kao što je to sa drugim kandidatima - navodi potpukovnik Rondović.

Selekcija za upis na Vojnu akademiju se, objašnjava potpukovnik, sastoji iz dva dela i svaki je eliminacionog karaktera.

- Da bi neko upisao Vojnu akademiju treba da prođe kroz određenu selekciju. Ona se sastoji iz dva dela. Prvi deo je isti za sve kadete i počinje sredinom aprila meseca, a sastoji se iz psihološke i medicinsko - zdravstvene procene. Ko uspešno završi taj prvi deo selekcije koji je eliminacionog karaktera već u maju mesecu, 25. i 26. maja polaže prijameni ispit iz matematike i ispit iz provere fizičke sposobnosti. Svaki deo selekcije je eliminacionog karaktera - objasnio je.

On, takođe, upućuje kandidate za upis na Vojnu akademiju, u sve prednosti koji ih očekuju tokom, ali i nakon studija.

- Benefiti i prednosti koje se dobijaju tokom školovanja su besplatni smeštaj i ishrana u internatu Vojne akademije. Svi kandidati imaju besplatne udžbenike, nastavna sredstva, odeću, obuću, izuzetno dobru zdravstvenu zaštitu, troškove semestralnog raspusta i stipendiju koja iznosi do 26.000 dinara. Takođe, bitna stvar je to da su svi studijski programi Vojne akademije akreditovani, kandidati dobijaju vrhunsko znanje i možda presudan faktor je siguran posao, odnosno, posao na neodređeno vreme. Naši kadeti ne znaju šta znači reč biro za zapošljavanje tako da odmah nakon promocije naši kadeti već sledećeg dana dobijaju posao u jednicama Vojske Srbije - naglašava potpukovnik Rondović.

Kada je u pitanju obrazovanje i obuka najmlađih oficira, pukovnik Slobodan Simić ističe da Vojna akademija prati savremene trendove i oprema se savremenim nastavnim sredstvima.

- Školujemo oficire rodova čiji je sutra zadatak da upotrebljavaju sredstva ratne tehnike i oficire službi čiji je zadatak da ta sredstva besprekorno funkcionišu, a Vojna akademija svakako prati savremene trendove kada je u pitanju obrazovanje i obuka najmlađih oficira. Vojna akademija oprema se savremenim nastavnim sredstvima u smislu merne opreme, simulatora trenažera, kako bi kadetima približili realne uslove koji ih čekaju sutra prilikom korišćenja tih sredstava ratne tehnike. Svedoci smo da se ta ratna tehnika ubrzano razvija, tako da se mi trudimo da pomoću opremu koju koristimo u laboratorijama i koju nabavljamo, možemo da oponašamo rad te tehnike - navodi pukovnik Simić.

Kadeti četvrte godine Vojne akademije, Natalija Ilić i Petar Pavlović su završili Vojnu gimnaziju, a nakon toga, kako kažu, sledeća stepenica bila je Vojna akademija.

- Vojna gimnazija je bila više kao priprema za nas koji se opredeljujemo za Vojnu akademiju koja je sama priprema za dalju karijeru koju bismo imali kao oficiri Srbije. Svaki početak je malo težak i bilo je potrebno vreme da se naviknemo, ali kada nešto želite to nije nešto što predstavlja preveliki izazov. Kako vremenom prolaze ispiti, godine, sve to legne na svoje - kažu kadeti završne godine.

Raduju se novim izazovima, ali ipak ističu da postoje stvari tokom studija za kojima će definitivno žaliti.

- Kada se osvrnemo malo bolje shvatimo koliko toga je prošlo i koliko je tu zajedničkih iskustava, izazova koje smo zajedno uspeli da prebrodimo, različiti tereni, obuke, zajedničke dogodovštine, prijateljstva koja ostaju i posle akademije, tako da ima stvari za kojima ćemo definitivno žaliti, ali tu nije kraj. Idemo u nove pobede i radujemo se novim izazovima - kažu Natalija i Petar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA