Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezivi status majke sa srpske antivakserske grupe: Radije bi detetu zabranila školovanje, nego ga vakcinisala!

Vreme čitanja: oko 2 min.

U grupi posvećenoj antivakserima majka je napisala kako su MMR vakcine "užasne", te da bi se pre odrekla obrazovanja deteta, nego dopustila da se ono vakciniše

  • 31
Male boginje i MMR vakcina, fijasko sa vakcinacijom Foto-Ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Antivakseri svakodnevno objavljuju neverovatne teorije i sulude savete kako da roditelji izbegnu vakcinaciju dece, a jedna majka u grupi posvećenoj protivnicima cepiva navela je da bi pre dete ostavila neškolovano, nego ga odvela na vakcinaciju!

U grupi posvećenoj antivakserima ona je napisala kako su MMR vakcine "užasne", te da bi se pre odrekla obrazovanja deteta, nego dopustila da se ono vakciniše.

- MMR vakcine su užasne i oštećuju decu. Nikada ne bih dala svom detetu da je primi pa makar ne išlo u školu. Škola je danas i onako s**nje, više ćete dete naučiti kod kuće nego što će ono u školi. A tamo mogu još i da ga prebiju i ubiju - napisala je ona.

Podsetimo, ova grupa je prepoznatljiva po sumanutim idejama roditelja koji se zalažu za prestanak vakcinacije dece, a skoro smo pisali i o savetima za "čišćenje dece od vakcina".

Sve veći broj obolelih malih boginja u Srbiji, pedijatri češljaju vakcinalne kartone

Do 27. februara u Srbiji je prijavljen 21 slučaj malih boginja, od kojih je 17 potvrđeno u "Torlaku", dok su ostali porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Mеđu оbоlеlimа је šеstоrо dеcе uzrаstа оd tri dо pеt gоdinа, оd kојih је pеtоrо bilо nеvаkcinisаnо, а јеdnо је primilо јеdnu dоzu vакcinе sа kоmpоnеntоm prоtiv mоrbilа, оsаm nеvаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd 8 dо 23 gоdinе, јеdnа pоtpunо vаkcinisаnа оsоbа uzrаstа 16 gоdinа, као i šеst оsоbа stаriјih оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Kоmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа Kоd trоје оbоlеlih.

Zbog ponovne pojave velikog kašlja i malih boginja, pedijatrima u domovima zdravlja naložena je vanredna revizija vakcinalnih kartona.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje "Batut", najbolja preventiva malih boginja jeste MMR vakcina. Tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1%, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto.

Najgori slučaj malih boginja koji Srbija pamti je malena Nađa Petrović koja je preminula sa svega 3 godine. Devojčica je imala autoimunu bolet, te nije smela da primi MMR vakcinu. Njena majka Dragana i dan danas apeluje na sve roditelje da vakcinišu decu i sačuvaj njihov, ali i tuđi život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krivica

    3. mart 2024 | 13:56

    Ljudi su izgubili poverenje u sve.Za to su krivi prvenstveno politicari.Vi kad vidite da politicari danas pricaju jedno,sutra rade drugo a prekosutra su milioneri,pa kome vi da verujete.Da verujete nekome gde se kradja tretira kao snalazljivost a ne lopovluk.

  • Mila

    3. mart 2024 | 13:50

    Svaki roditelj ima pravo na svoje mišljenje ali isti ti roditelji traže kad im se dete razboli maksimalnu negu i od osoblja da sve učine da ih spasu.Onda bi trebala vlast da uvede zakon po kome roditelji koji se odluče da svoje dete ne vakcinišu snose sami sve troškove u slučaju oboljenja.I dodatno im uvesti novčane kazne uz dodatno praćenje socijalnih službi jer svesno izlažu svoje dete opasnosti i ugrožavaju ostalu decu u njihovoj okolini.Pozz Mama od Nikoline 3.godina( kompletno vakcinisana) i Jovana 8 nedelja koji je u petak primio 1. dozu vakcine u nemačkoj

  • pekicmeki

    3. mart 2024 | 13:51

    Svim antivakserima, ako se neko od vas razboli jer nije primio vakcinu - lečite se sami. Ne hitajte u hitnu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA