Vreme čitanja: oko 2 min.

Veroučitelj pokrenuo akciju, deca ga slede: Vlasotinački gimnazijalci prikupljaju pomoć za porodicu bez struje

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milica, Stefan i Lazar kao deca 21. veka zaslužuju da imaju struju u kući

  • 0
Nastavnik veronauke pomoć za porodicu JuGmedia

Nakon što je veroučitelj Dragan Vidosavljević iz Vlasotinca pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za porodicu Stefanović, odmah je podržao inicijativu Učenički parlament Gimnazije „Stevan Jakovljević“, piše Jugmedia.rs.

Radi se o porodici sa tri mala deteta koja se iz Novog Sada doselila u Donje Gare (selo 25 km udaljeno od Vlasotinca) gde žive bez priključka za struju.

Bosiljka i Ivan, diplomirani inženjer poljoprivrede, vratili su se na imanje njegovih predaka i bave se stočarstvom, jer kažu kako hoće da im deca odrastaju u zdravoj životnoj sredini.

Oni trenutno nisu u mogućnosti da sakupe 145.000 dinara za priključak na banderu, koja se nalazi samo desetak metara od njihove kuće i imaju povremeno struju zahvaljujući električnim panelima.

Dragan Vidosavljević ih je upoznao u vlasotinačkoj crkvi i saznavši za njihov problem odlučio je da pokrene ovu akciju.

- Stefanovići su jedna prava pravoslavna hrišćanska porodica. Zadivila me je njihova pobožnost i revnost. Iako žive u zabačenom selu, gotovo bez ljudi, bez dobrih puteva i prepušteni stihijama prirode, oni se ne žale ni na koga i svoj krst nose hrabro i ponosno. Ni od koga ne traže nikakvu pomoć, iako im mnogo toga nedostaje. I za dobro i za loše blagodarni su Bogu. Oni su toliko nenametljivi, da sam gotovo slučajno saznao da godinama žive bez struje, jer jednostavno nemaju novca za troškove ponovnog priključenja svoje kuće na električnu mrežu. To me je jako ganulo tako da sam inicirao ovu akciju. Jednostavno izvadio sam prvi novac i akcija je krenula. Potrebno je sakupiti još oko 120.000 dinara. Među prvima akciji su se priključili vlasotinački gimnazijalci i prikupili solidna sredstva. Svakako da bi njihov problem mogao da reši jedan ili dva dobrotvora uplatom celog iznosa, ali ovako cela akcija ima drugu dimenziju - objašnjava Vidosavljević.

Dok nekim porodicama država kupuje kuće kako bi se vratili na selo, Stefanovići su to uradili bez ičije podrške. Njima zaista malo nedostaje, a dosad najviše novca su prikupili gimnazijalci i vreme je da se odrasli više uključe u ovu akciju.

Suvišno je objašnjavati koliko njihov povratak znači jednom planinskom selu, gde je škola godinama zatvorena. Da ne pričamo o opštini Vlasotince i uopšte o jugu Srbije, gde decenijama vlada bela kuga i odakle se mladi iseljavaju. Milica, Stefan i Lazar kao deca 21. veka zaslužuju da imaju struju u kući.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA