Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekskluzivno za Telegraf jedan od prvih spasilaca koji je tragao za Dankom (2): Ni odraslom čoveku nije lako...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su protekli prvi sati i dani, koliko su teren i loše vreme uticali na potragu za devojčicom, ali i kako su se oni osećali za Telegraf je otkrio spasilac Gorske službe Aleksa Gluščević

  • 0

Mrak, rani jutarnji časovi, kiša i blato svuda okolo, hrabri spasilac Aleksa sa još svojih 20 kolega nije časio časa, krenuo je sa svojom ekipom u potragu za malenom Dankom Ilić (2) čiji je nestanak potresao Srbiju. Kako je u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf otkrio ni odraslom čoveku nije najlakše da se kreće po takvom terenu, nakon loših vremenskih uslova. Tog martovskog jutra njegova ekipa bila je druga koja je stigla na teren, spasioci Gorske službe sa svoja tri pretražna psa imali su samo jedan cilj - da pronađu Danku Ilić živu i zdravu.

Intenzivna potraga za devojčicom koja je u utorak popodne nestala u Banjskom Polju ušla je u četvrti dan. Od samog starta uključili su se svi, od mnogobrojnih pripadnika MUP-a, pa sve do komšija, prijatelja i porodice, a po prvi put u istoriji Srbije oglasio se i Amber Alert tj. sistem "Pronađi me".

Kako su protekli prvi sati i dani, koliko su teren i loše vreme uticali na potragu za devojčicom, ali i kako su se oni osećali za Telegraf je otkrio spasilac Gorske službe Aleksa Gluščević.

"Profesionalno se mora pristupiti svemu, bez obzira na to što je u pitanju malo dete svemu se mora pristupiti hladne glave. Uradili smo sve potrebne analize za tok pretrage i počeli da je tražimo", istakao je spasilac Gluščević.

Kako navodi, njegova ekipa bila je druga koja je na teren stigla u pet ujutru kada je krenuo drugi dan potrage.

"Pre nas su takođe spasioci iz stanice Bor koje je predvodio naš šef stanice Danijel Aleksić bili na terenu i naša tri potražna psa. Prvo su naši ljudi pretražili sve, pa potražni psi, pa smo i mi sutradan u saradnji sa MUP-om i žandarmerijom opet pregledali sve", napominje naš sagovornik dodajući da je pregledana ogromna površina.

Iako je teren brdovit za odraslog čoveka nije toliko nepristupačan jer nema nekih eksponiranih delova, kao na primer litice, međutim kako naš sagovornik otkriva, tog jutra padala je kiša i blato je bilo svuda pa nije bilo najlakše kretati se po takvom terenu.

"Što se tiče kretanja deteta, svi parametri se moraju uzeti u obzir, sve je moguće na nivou statistike , pa na osnovu toga i tražite", priča Gluščević.

I pored toga što se ne susreće prvi put sa traganjem za decom, naš sagovornik priznaje da ga je ovaj slučaj zaista dotakao negde u dubini duše.

"Jeste teško, ali svemu se mora pristupiti profesionalno, bez emocija, hladne glave kako bi se što lakše i bolje donosile odluke", dodaje.

Kako Gluščević ističe i on i njegova ekipa dali su sve od sebe, intenzivna potraga i dalje traje, a ako bude bilo potrebe spremni su da se ponovo vrate na teren.

"Ako bude trebalo da se vratimo ponovo i da sve pretražimo odradićemo to, ekipe MUP-a su i dalje na terenu, niko nije odustao, a dok tragate morate da istražite sve opcije", zaključuje on.

Podsetimo, potraga za Dankom Ilić (2) ušla je u četvrti dan. U potragu od jutros uključeno je još 18 vatrogasaca i pas Zigi.

Bageri su juče ceo dan kopali i iznosili smeće i krševe iz kuće, a ispred kuće kod koje je poslednji put viđena nestala Danka Ilić (2) za kojom traga cela Srbija stigla je teška mehanizacija koja će i danas raditi na raščišćavanju terena.

Na snimku koji je policija jutros objavila vidi se kako je kuća obrasla u šiblje, a po dvorištu jedva da može da se hoda od starih uređaja, mašina...

Pas Zigi već je počeo da pretražuje teren.

Oglasio se MUP

Dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, noćas su stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić.

Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa 5 terenskih vozila i spasilačkim psom.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano preduzimaju sve mere i radnje na pronalasku devojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti njenog nestanka.

Pogledajte slike potrage koja je počela jutros:

Danka Ilić nestala je 26. marta ove godine u Banskom Polju.

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA