≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je tačna satnica pogoršanja vremena: Sledi pad za 20 stepeni, pljuskovi i olujni vetar, na planinama sneg

Vreme čitanja: oko 4 min.

Maksimalna temperatura dostigla je danas u Srbiji 34°C

  • 3
Vremenska prognoza, kiša, sneg Foto: Shutterstock

Danas je bio vrhunac toplotnog talasa, koji traje od samog početka aprila, pri čemu je u delovima Srbije zabeleženo nekoliko tropskih dana, uz temperature od i preko 30°C, a dostizale su i 32°C.

Da podsetimo, prvi tropski dan sa temperaturom od 30°C većje zabeležen 31. marta.

Inače, današnji dan bio je najtopliji ovog aprila, a temperature su u mnogim predelima dostigle i prešle 30°C. Najvrelije je bilo u dolini Velike Morave, a u Ćupriji je mereno neverovatnih 34°C (33,7), pri čemu je samo 0,1 nedostajalo da bude oboren rekord, dok je rekord na na niovu Srbije za april 34,6°C.

Današnje temperature vazduha Foto: Meteociel

Ono što je interesatno, dok su tokom dana merene temperature kao u vreme najtoplojih julskih dana, ujutro je širom Srbije bilo vrlo hladno, a minimalna temperatura u gradovima se spuštala na 5-6°C.

Današnje maksimalne dnevne i minimalne jutarnje temperature vazduha u Srbiji Foto: Ogimet

Za ovaj vreo talas sa severa Afrike odgovorno je veoma izraženo jugozapadno strujanje sa severa Afrike, pri čemu se visinskim strujama višim slojevima atmosfere stigle i čestice pistinjskog peska i prašine iz Sahare.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Toplotnom talasu i letnjem vremenu odbrojani su sati, a prema Srbiji se veoma brzo premešta hladni front, koji je sada većem delu Evrope već uveliko doneo zahlađenje i pravo jesenje vreme, a višim predelima Alpa i sneg.

Današnje temperature vazduha Foto: Meteociel

Sve više jača i ciklonska aktivnost i vazdušni pritisak je u osetnijem padu, što je uvod u jaču promenu vremena.

Satelitska slika Foto: sat24

Noć pred nama na severu i zapadu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu zahvaljujući fenskom efektu jugozapadnog vetra biće veoma topla i do kasno u noć temperatura ne bi ponegde padala ni ispod 20°C. Svežije i ugodnije biće na jugu i istoku, uz minimalne temperature ispod 10°C, lokalno i oko 5°C.

Veći deo Srbije u utorak biće ispred hladnog fronta i u sistemu snažnog jugozapadnog strujanja, pa će biti i dalje veoma toplo, uz temperature do 28-29°C, na jugoistoku i istoku Srbije do 30°C.

9 časova

Prodor hladnog fronta na severu Vojvodine očekuje se već tokom prepodneva i to na području Subotice i Sombora već negde oko 9 časova. Hladni front ovim predelima doneće naoblačenje i vrlo jak, na udare i olujni severoistočni vetar, a očekuje se i drastično zahlađenje.

I dok će na severu Vojvodine u utorak maksimalna temperatura biti do 20°C, u ostalim predelima kao što je napomenuto biće do 28-29°C, pa i do 30°C. Maksimalna temperatura u Beogradu, uz jak jugozapadni vetar biće do 28°C.

12 časova

Do podneva hladni front doneće jak i olujni severoistočni vetar i pad temperature vazduha i centralnim predelima Vojvodine, a do 13-14 i jugu Vojvodine, Podrinju, Mačvi.

Već oko podneva prvi pljuskovi sa grmljavinom mogući su na severozapadu Srbije, uglavnom u Bačkoj, Sremu i u Podrinju.

15 - 18 časova

Oko 15 časova prodor hladnog fronta uz skretanje jugozapadnog vetra na jak i olujni severoistočni očekuje se i iznad Beograda i severa Šumadije, a do 18 časova i iznad zapadnih i centralnih predela Srbije.

21 čas

Do večeri, odnosno do oko 21 h, hladni front, stići će i do najužnijih i najistočnijih predela Srbije, uz drastičan pad temperature vazduha i uz skretanje jugozapadnog vetra na jak severni.

Inače, tokom dana sve više će jačati ciklonska aktivnost, pa se krajem dana i tokom večeri u celoj Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se pri prodoru hladnog fronta očekuju i grmljavinske oluje.

Po prodoru hladnog fronta u toku večeri i noći uslediće osetniji porast vazdušnog pritiska, a u sklopu prostrane visinske doline sa severa, očekuje se i prodor osetno hladnije vazdušne mase.

Hladni front, uz snažno severno visinsko srtrujanje pročistiće i atmosferu nad nama od peska i prašine iz Sahare, a kišom će atmosfera biti dodatno pročišćena, tako da neće padati prljava kiša sa česticama peska iz Sahare.

U sredu će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Na planinama zapadne i jugozapadne Srbije očekuje se i sneg.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Maksimalna temperatura biće od 8 do 10°C na severu i na zapadu Srbije i u Beogradu do 20°C na jugoistoku i istoku Srbije.

Kišovito i hladno vreme biće i u četvrtak, na jugu i istoku povremeno i sa pljuskovima sa grmljavinom, dok se na planinama očekuju susnežica i sneg.

Snežna granica spustiće se na 900-1000 metara i većina tih predela mogla bi i da se zabeli, dok bi na višim planinama poput Kopaonika, Zlatara, Stare planine, Golije i planina Kim palo i do 20 cm snega.

U petak i za vikend promenljivo oblačno, u petka i u subotu u većini predela suvo, ponegde sa slabim padavinama, dok se prolazna kiša u nedelju očekuje u svim predelima, na planinama i sneg, uz jak severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od četvrtka do nedelje u većini predela biće oko 5°C, na višim planinama ispod 0°C, a maksimalna dnevna kretaće se od 10-11 do 16-17°C, u Beogradu od 12 do 16°C, a na višim planinama od 0 do 4°C.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 15-16 do 19-20°C, tako da su one danas više i za 15 stepeni više od napomenutog proseka. S obzirom na to da će prodor hladnog fronta doneti drastično zahlađenje i oduvati leto, a doneti nam pravu jesen, planinama čak i zinu, u drugoj polovini ove sedmice očekuju nas temperature i ispod proseka za ovo doba godine.

Sve u svemu i pored toga, ovogodišnja prva polovina januara ući će u istoriju kao najtoplija ikada, odnosno otkad se vrše merenja, a kada u obzir uzmemo srednje maksimalne vrednosti temperatura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gasa

    15. april 2024 | 21:59

    Pa sta,ovo je april nije jul,kao da nikad u aprilu nije snega bilo ni kise.

  • Aca

    16. april 2024 | 06:53

    A kiše od 5-10 litre,propast teška suša ce biti ove godine...5 litre ima samo da pokvasi bašte i njive

  • Mica

    16. april 2024 | 06:36

    Evo 6 ujutru je i pada kisa u Leskovcu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA