Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši stručnjaci briljirali u Bonu: Srpski kardiohirurzi prezentovali svoju metodu kolegama iz Nemačke

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ponosni smo što smo jednom hirurgu svetskog glasa prezentovali našu novu metodu", kaže kardiohirurg dr Danko Grujić

  • 5
Tim srpskih kardiologa u Nemačkoj Foto: Ustupljene fotografije

Lekari Klinike za kardiohirurgiju UKCS među prvima u svetu uveli su u kliničku praksu upotrebu želudačne arterije u minimalno invazivnoj bajpas hirurgiji. Naime, tu arteriju u standardnim kardiohirurškim operacijama koristimo poslednjih 5 - 6 godina, a od pre dve godine upotrebili smo je i u novoj metodi. Pre nekoliko meseci na svetskom kongresu minimalno invazivnih kardiohirurga u Lajpcigu, razgovarao sam sa prof.dr Farhadom Bahtijarijem o našoj metodi, kada je izrazio želju da ovlada ovom tehnikom. Naš tim lekara nedavno je boravio na klinici u Bonu te smo sa kolegama iz Nemačke uspešno obavili dve operacije na kucajućem srcu koristeći želudačnu arteriju, objašnjava za Telegraf.rs dr Danko Grujić, subspecijalista kardiohirurgije UKCS.

Kako dr Grujić pojašnjava, na operativnom programu su bila dva pacijenta kod kojih je u sklopu kompletne arterijske revaskularizacije minimalno-invazivnim putem, korišćena želudačna arterija kao jedan od graftova.

-Veliko nam je zadovoljstvo i čast biti u gostima kod profesora Bahtijarija, direktora Klinike za kardiohirurgiju u Bonu, koji je najbolji endoskopski kardiohirurg na svetu. Povod našeg gostovanja je edukacija kolega u Nemačkoj iz minimalno invazivnog bajpasa. Nadamo se da će nakon ovog našeg gostovanja profesor Bahtijari i tim nemačkih kardiohirurga usvojiti i uvesti metodu u svoj redovni operativni program, a ako bude bilo potrebno mi ćemo sa našim timom u tome pomoći i sa nekim novim angažovanjem. Ovo je veliki događaj za srpsku medicinu, ponosni smo što smo jednom hirurgu svetskog glasa prezentovali ovu našu metodu koju želi da usvoji, dodaje de Grujić.

Tim srpskih kardiologa u Nemačkoj Foto: Ustupljene fotografije

Kako pojašnjava naš sagovornik, ova arterija je jako pogodan graft koji se koristi u svrhu kompletnog arterijskog bajpasa, jer je anatomski blizu donjeg zida srčanog mišića.

- Po svojoj prirodi je u pitanju visceralna arterija i jako je retko pogođena aterosklerotskim promenama, pa su i udaljeni rezultati u smislu njene dugotrajnasti izuzetno dobri. Ova arterija se ne preseca kompletno, već samo njen završni deo, tako da se koristi njeno ishodište iz trbušne aorte. Njoj se potom pravi novi anatomski put preko jetre zatim kroz dijafragmu do donjeg zida srčanog mišića. Ovu arteriju možemo da koristimo jer je želudac izuzetno dobro vaskularizovan organ, koga ishranjuju četriri arterije, tako da bez posledica može funkcionisati bez jedne pa i bez dve arterije, navodi dr Grujić.

Kako ističe, sve ovo se radi kroz mali rez na trbuhu od 3 centimetara, estetski efekat je odličan te se uklapa u koncept minimalne invazivnosti cele procedure.

- Nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo sa velikim evropskim centrima i da naša znanja i iskustva delimo sa kolegema u regionu i svetu. Ovo je veliki uspeh srpske kardiohirurgije, a veliku zahvalnost dugujemo prethodnom ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru koji je naš kvalitet prepoznao i pomogao nam da nabavimo posebnu opremu za ove operacije. Zahvaljući tome ovu metodu smo savladali i doveli na jedan viši nivo, a to pokazuje i naše gostovanje u jednom ovako velikom centru u Nemačkoj kod prof Bahtijarija, ističe dr Grujić.

Tim kardiohirurga iz UKCS koji su ovu metodu izveli na klinici u Bonu su dr Danko Grujić, subspecijalista kardiohirurgije i dr Vojkan Aleksić specijalizant kardiohirurgije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika.

    17. april 2024 | 18:52

    Za svaku pohvalu.

  • Ellena

    17. april 2024 | 19:07

    Najbolji smo u svemu ekonomski tigar

  • Rumena lopta 6

    17. april 2024 | 22:03

    Svaka cast svima, ali mladi dr Vojkan njemu posebno svaka cast, mlad lep i pametan pravi primer Srbina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA