Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojčicu (11) skinuli na fizičkom i slikali je: Dečaci mesecima zlostavljali učenicu u školi kod Malog Crnića

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojčicu su krajem marta napala tri vršnjaka i pokušala da je siluju, isti oni koji su je u kontinuitetu maltretirali više meseci

  • 21
Tuga, usamljenost, depresija, dete, deca, dečak, devojčica Foto: Pixabay

U školi kod Malog Crnića, grupa dečaka na času fizičkog pokušala je da siluje jedanaestogodišnju devojčicu. Oni su joj skinuli garderobu, slikali je mobilnim telefonima, i zapretili da će podeliti snimke, prenose Novosti.

Porodica je sve ovo prijavila policiji. Kako nezvanično saznaju Novosti, nasilje nad devojčicom dogodilo se 28. marta.

Saznanja "Novosti" potvrdili su juče i otac devojčice S. S. i advokat Miodrag Tadić iz Požarevca, koji je ispičao da su devojčicu napala tri vršnjaka, isti oni koji su je u kontinuitetu maltretirali više meseci.

"Psihofizičko zlostavljanje počelo je u oktobru, udarali su je pesnicama, lenjirima, boli šestarima", priča otac S. S.

"Išao sam na kapiju roditelja tih dečaka, ali se zlostavljanje nastavilo. Kad sam se žalio razrednoj stavili su je u istu klupu sa jednim od nasilnika", kaže on.

Advokat Tadić kaže da je jedino što porodica može da uradi da pokrene parnični postupak protiv roditelja dečaka i protiv škole. Još je ispričao da je tokom lekarskog pregleda na koji su roditelji samoinicijativno odveli devojčicu konstatovano 26 povreda nastalih tokom više meseci.

Advokat očekuje da se protiv trojice dečaka pokrene disciplinski postupak, i da se utvrdi da li njihovi roditelji snose krivičnu odgovornost za zapostavljanje dece.

"Policija je podnela krivičnu prijavu, ali je tužilaštvo odbacilo jer se radi o mlađima od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni", kaže advokat Tadić.

Roditelji su ispričali policiji da je događaj sa časa fizičkog zapravo bila samo kulminacija maltretiranja koje je devojčica trpela od početka ove školske godine, a škola, kako su rekli, iako su sve prijavili, nije adekvatno reagovala. Čak je, kako su roditelji naveli u izjavi u policiji, pokušala i "da zataška pokušaj silovanja, zapravo obnaživanje njihove kćerke i pretnje nasilnika da će snimak pokazati drugovima".

U međuvremeni se pojavilo saopštenje škole, prema kojem su, po saznanju o incidentu "preduzeli sve korake predviđene pravilnikom, obavestili su sve aktere i nadležne institucije".

Sproveden je, saopšteno je, i vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u događaju. Izrečene su vaspitno-disciplinske mere učenicima za koje je utvrđena odgovornost zbog učinjenog dela i teže povrede obaveza učenika. Pojačan je vaspitni rad sa njima i određene mere društveno korisnog i humanitarnog rada.

Za učenicu koja je pretrpela nasilje, kako je saopštila škola, sačinjen je plan zaštite i utvrđene su mere podrške. Pokrenuti su i disciplinski postupci radi utvrđivanja odgovornosti zaposlenih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    11. maj 2024 | 09:57

    Ne verujem sta čitam! Ministar prosvete, Ministar policije, Ministar pravde i svi ostali da ne dozvole da se ovo ne reši odmah.Kakve roditeljske tužbe, ovo drustvo i država treba da reše tako sto ce dečaci biti u popravnom domu još noćas, neka ponesu cmčetkicu za zube a njihovi roditelji privedeni, saslusani i da plate ogromnu odstetu a direktor skole smenjen.Po kratkom postupku bez filozofije jer tolerancija prema nasilju u skolama nije dozvoljena i drustvo vise ne zeli ovakve medju sobom.

  • Dzesika

    11. maj 2024 | 10:13

    Videli smo kako je škola reagovala....tako što su je stavili da sedi u klupi sa nasilnikom...treba pozvati na odgovornost razrednog, pedagoga i naravno direktoricu.

  • S

    11. maj 2024 | 09:51

    Tata, znas sta treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA