Vreme čitanja: oko 1 min.

Počinje suzbijanje ambrozije u Novom Sadu i prigradskim naseljima: Apel upućen vlasnicima privatnih parcela

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predviđeno je da se ambrozija na 8.842.000 kvadrata uklanja mehanički

  • 0
Ambrozija, alergija na ambroziju Foto: Shutterstock

Gradsko zelenilo počinje suzbijanje ambrozije u Novom Sadu i prigradskim naseljima. Ambrozija će se, kako je predviđeno Programom održavanja javnih zelenih površina pod ambrozijom i drugim alergogenim biljkama za 2024. godinu, suzbijati na ukupnoj površini od 9.500.000 kvadrata.

Predviđeno je da se ambrozija na 8.842.000 kvadrata uklanja mehanički, što podrazumeva košenje i sakupljanje, a da se hemijskim merama, suzbija na površini od 658.000 kvadrata, piše nsuzivo.rs.

Suzbijanje ambrozije i drugih alergenih biljaka radiće se u periodu od maja do novembra, u skladu sa meteorološkim uslovima i stanjem na terenu sistematski, na osnovu naloga Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i preporuka Prirodno-matematičkog i Popljoprivrednog fakulteta, koji su zaduženi za poslove monitoringa.

JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad apeluje na vlasnike privatnih parcela, građevinskog zemljišta i poljoprivrednike da uklone ambroziju sa svojih parcela kako se ova alergena biljka ne bi širila.

Da podsetimo, Na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija (Ambrosia artenisiifolia L.) koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA