≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

PREVENTIVNI PREGLEDI I ZA DECU Kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem! Ovo je spisak svih ustanova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novina je da će fizijatar ove nedelje pregledati predškolsku i školsku decu

  • 1
Dr Snežana Polovina, pregled kičme kod dece Foto: Telegraf.rs, Shutterstock

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja zbog velikog interesovanja biće ponovo sprovedeni u nedelju, 26.maja. Tom prilikom, u periodu od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem. 

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Direktorka Poliklinike UKCS dr Snežana Polovina za Telegraf.rs, objasnila je da se svest građana promenila i da je sve više zainteresovanih. Ove nedelje, pored pregleda koji su planirani za odrasle, tu su i preventivni pregledi za decu.

- Novina je da će fizijatar ove nedelje pregledati predškolsku i školsku decu. Što se tiče odraslih, za  26.maj planirano je da građani provere krvnu sliku, analizu hormona štitaste žlezde, radiće se tumorski markeri za prostatu, kao i pulmološki pregledi... Što se tiče krvne slike oni kod kojih se ustanove nepravilnosti biće pozivani da naredne nedelje dolaze na dodatne preglede. Takođe, ako pulmolog ustanovi da postoji indikacija, rekla je dr Polovina u emisiji Zdravo sa Ivanom koja se emituje ponedeljkom od 19 časova, na kanalima portala Telegraf.rs.

Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove. Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba.

OVDE možete pogledati spisak svih ustanova.

(Telegraf.rs)

Video: Preventivni pregledi i za decu: Kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    24. maj 2024 | 19:01

    A šta je sa DZ Kaludjerica...od onolikog prostora da nemogu da se organizuju besplatni pregledi...SRAMOTA gdi-ne Lončar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA