≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAZNAJEMO Žena došla na pregled otkrili joj promenu za koju se sumnja da je tumorska! Upućena hitno dalje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja obavljaju se širom Srbije

  • 10
Ministarstvo zdravlja preventivni pregledi Foto: Ustupljene fotografije

U prvih sat vremena pregledano je više od 100 građana u UKCS, a otkrivena je jedna promena za koju se sumnja da je tumorska, saznaje Telegraf.rs.

Kako saznajemo, u pitanju je žena.

- Za prvih sat vremena obavljeno je više od 100 pulmoloških pregleda, od toga kod jedne pacijentkinje je nađena promena za koju se sumnja da je tumorska. Upućena je odmah hitno za sutra na Kliniku za pulmologiju za dalju dijagnostiku. Bilo je i pacijenata kod kojih je otkrivena i astma, ima i onih koji su upućeni kardiologu... Odziv je veliki, i ovo je još jednom dokaz koliko su preventivni pregledi važni i koliko je važno bolest otkriti na vreme, kaže za Telegraf.rs direktor Klinike za pulmologiju UKCS, dr Mihailo Stjepanović.

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja nastavljaju se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele moći će da dođu i provere svoje zdravlje u periodu od 8 do 17 časova. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA