≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki odziv građana, njih 40 upućeno na dalju dijagnostiku! Lekari nastavljaju da rade i posle 17 časova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preventivni pregledi širom Srbije u okviru akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja

  • 4
dr Mihailo Stjepanović, pregled pluća Foto: Marko Jovanović, Shutterstock

Pulmologija je oborila rekord u preventivnim pregledima, te je prema rečima direktora Klilinke za pulmologiju UKCS, dr Mihaila Stjepanović pregledano više od 428 pacijenata. Kako kaže za Telegraf.rs, više 40 je upućeno na dalju dijagnostiku.

- Kod njih šestoro smo pronašli promene koje liče da su tumorske, kod ostalih je u pitanju astma, ili HOBP, kaže dr Stjepanović i dodaje da je danas zaista veliki broj građana došao da proveri svoje zdravlje.

- Od jutros nismo stali, bukvalno su ljudi samo pristizali što i jeste cilj, da njih što više dođe na pregled. Otkrili smo kod njih šestoro te promene, u pitanju su pušači, a ostali će na vreme početi da se leče od drugih bolesti, kaže dr Sthepanović.

Podsetimo, preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja sprovodeni su danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bilu sy u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

(Telegraf.rs)

Video: Još dve pulmološke promene otkrivene na preventivnim pregledima u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA