≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oboreni svi rekordi, nikada više građana u jednom danu! Na preventivne preglede došlo 38.598 ljudi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani su obavili dermatološke preglede mladeža, tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein). Za decu su organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama

 • 4
Preventivni pregledi Niš Šabac i Pirot Foto: D. K., A.Ć., MZ RS

Oboreni svi rekordi ikada, poručuju iz Ministarstva zdarvlja, na preventivne preglede danas je došlo ukupno 38.598 ljudi. Preventivni sistematski pregled obavilo je 2.406 dece.

Prema poslednjim informacijama, u Čacku i Loznici je veliki broj građana sa suspektnim promenama na kozi, koje ce se narednih dana naknadno dodatno ispitati, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar zahvalio je građanima na podršci ovoj akciji Ministarstva zdravlja, i posebno istakao veliki trud i zalaganje svih zdravstvenih radnika koji su i danas bili na svojim radnim mestima.

Zlatibor Lončar sa diplomcima Foto: Ministarstvo zdravlja

"Od izuzetne je važnosti da se značajno ojača svest o značaju prevencije i zato nas raduje ovako veliki odziv građana. Vidimo da građani sa velikim entuzijazmom dolaze u svoje zdravstvene ustanove, da kroz ove akcije jača poverenje između lekara i pacijenata, da roditelji dovode decu na preglede... Idemo dalje, nastavljamo da osluškujemo potrebe naših građana, i zato mogu već sada da najavim nastavak akcije preventivnih pregleda. Hvala građanima na podršci, hvala svim lekarima i medicinskim sestrama na odgovornom pristupu i marljivom radu iz nedelje u nedelju, zajedno jačamo naš zdravstveni sistem“ zaključio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Ove nedelje, u periodu od 8 do 17 časova, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, urade UZ stomaka, tumor markere i obave dermatološki pregled mladeža, dok su za decu organizovani preventivni sistematski pregledi. I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku. Značaj ove akcije Ministarstva zdravlja, pored činjenice da je blizu 95.000 građana za samo tri dana akcije obavilo pregled, posebno ističe podatak da su kod blizu 10% pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

(Telegraf.rs)

Video: Dermatolog izjava KCS

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milena

  16. jun 2024 | 20:36

  To samo govori u kakvom stanju je zdravstvo. Čemer i jad

 • Срб ин

  16. jun 2024 | 19:59

  Још један доказ сиромаштва и корупције у Србији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA