OVO jedemo?! Priznanje mesara iz Srbije otvorilo crnu rupu ispovesti: Radnici otkrili trik sa pokvarenim mesom

   
Čitanje: oko 6 min.
  • 6

Ovih dana javnost je uzbunila navodna ispovest mesara iz Srbije u kojoj su kazane zastrašujuće stvari i opasne radnje koje mogu itekako ugroziti zdravlje građana. Traganjem za izjavom ispostavilo se da nikako nije jedina, naprotiv.

Podsećanja radi, izjava u kojoj je navedeno da postoje nepošteni trgovci koji se na raznorazne načine dovijaju da prodaju proizvode čak i kada im prođe rok trajanja, navodno je potekla od zaposlenog u jednom lancu prodavnica u našoj zemlji.

"Svi radimo sve u isto vreme. Sklanjamo kutije iz prolaza, sečemo meso, krijemo proizvode kojima je istekao rok, vraćamo ih na police, popravljamo frižidere koji se kvare bar jednom nedeljno", rekao je radnik čiji identitet nije otkriven.

Objasnio je i šta rade sa mesom kojem je istekao rok trajanja.

"Ako se sveže meso ne proda, ono se ne baca. Šalje se na dalju preradu. Tada se meso pere u sirćetu i vodi, nekoliko puta samelje u mašini, doda mu se začin i od njega se prave kobasice i ćevapi", naveo je izvor.

Dodao je i da se proizvodi kojima je istekao rok najčešće ne povlače iz prodaje, kako bi se izbegao gubitak. Umesto toga, radnicima se zadaje da promene deklaracije i datume na proizvodima. Takođe je apelovao na potrošače da budu veoma oprezni prilikom kupovine prehrambenih proizvoda i da se pridržavaju saveta koji mogu pomoći da prepoznaju staru robu.

Izjavu je preneo slovenački portal koji se pozvao na to da je radnik izjavu dao medijima, ali bez preciziranja kojim tačno. U pokušaju traganja odakle je potekla izjava koju su preneli prvo oni, a potom i mnogi mediji u Srbiji pozivajući se na taj slovenački portal, otkrivene su i druge, podjednako uznemirujuće.

Tako je jedan kuvar po profesiji, ali koji, kako kaže, niz godina radi kao mesar i koji je promenio par lanaca marketa, pa iz prve ruke video, primao i radio sa mesom i suhomesnatim proizvodima, izneo nekoliko smernica pri odabiri mesa, ali i velike probleme u radu jednog od lanaca marketa u našoj zemlji.

pileće meso Foto: Shutterstock

"U gorem objektu nisam radio što se tiče mesa i mesnih prozivoda. Otpis ne postoji, a rokaju šefove menadžere ako imaju veliki otpis da plaćaju iz svog džepa za sve što se ne proda. Pa su prodavci mesari prinuđeni da izvode razne malverzacije sa mesom i suhomesnatim proizvodima. Što se tiče suhomesnatog skidaju se istekle deklaracije i seče se ljudima tako, forsira se to. Ako kazu: 'Šunku bilo koju', odmah se hvataju za to da iseku samo da bi prodali. Bilo je u objektu čajni ili nekih sireva sa isteklim rokovima više od 6 meseci. Meso dolazi u kamionima na prikolici bez hladnjače nego sa ceradama ili rade pretovar na sred magistrale, to jest pored puta ako ovaj tera dalje, pa meso prebacuju iz kamiona u kamion", napisao je.

Kako je dalje naveo, tu je i prisustvovao jednoj prilično uznemirujućoj sceni.

"Menadžerka je to radila lično - meso koje je počelo da se oseća. Kanta vode, malo šećera, malo soli, dve kesice vinobrana prenoći u vodi i meso ujutru kao novo za prodaju. Kobasice koje su počele da buđaju, nikakav problem - krpa truleks i čistiš sa uljem dok se ne sija. I more drugih stvari. Prasad lubine koje dolaze zamrznute iz drugih radnji nisu prodali za Božić, može za Đurđevdan", napisao je uz napomenu da građani u širokom lugu izbegavaju te markete.

Izjava datira od pre četiri godine i osobi koja je to pisala je garantovana anonimnost na Reditu, pa nećemo pominjati koji lanac prodavnica je u pitanju jer je u ovom trenu maltene nemoguće potvrditi ili demantovati izrečene tvrdnje.

Ipak, ispod objave nadovezalo se dosta ljudi koji su tvrdili da su primetili loš kvalitet u marketima, iznevši i još blago rečeno problematičnih stvari. Iskoristili su trenutak da ga pitaju i za neke druge prodavnice, ali se korisnik ogradio rekavši da ne može da komentariše radnje u kojima nije bio zaposlen jer te informacije nema iz prve ruke.

Drugi su iskoristili trenutak da ga pitaju za pojedinosti oko mesa koje su ih zanimale, a on je odvojio vreme i odgovorio im svima. Neke je interesovalo i da li ima neke savete oko kupovine, pa je i tu pokušao da smisleno pomogne.

"Opao je kvalitet možda ćevapa i kobasica jer sada sve to stiže gotovo, nekada smo mi mesari pravili to sve. Najsvežije možda da se nahvata petak subota kada dolaze najveće količine. Izbegavajte ponedeljak i utorak, tada se uterava meso što nije prodato za vikend. Piletinu kupujte batak -krabatak, file, grudi, krila. Nikako posebni batak, posebno karabatak, to slabo ide i često se usmrdi brže zbog dužine i veće obrade. Suhomesnati proizvodi su stvarno dobro skladišteni i za to nemam nikaku zamerku", naveo je.

Valja još jednom napomenuti da su to iznete informacije anonimne osobe od pre četiri godine, ali s obzirom na broj komentara drugih ljudi koji su izneli niz neprijatnih iskustava nakon kupovine mesa, nije na odmet biti obazriviji.

"Skoro pola sam morala da bacim!"

Podsetimo, u avgustu se redakciji Telegraf.rs javila i Beograđanka koja je doživela neprijatnost baš nakon kupovine mesa u jednoj od većih prodavnica prestonice. Kako je pojasnila, zadesilo se da je bila dekoncentrisana prilikom kupovine, pa nije gledala šta joj je prodavac isekao i onda je šok usledio po dolasku kući.

- Izvadila sam ga iz frižidera, počela da otvaram i nisam ni pomišljala da nije ok. Uvek ga dodatno isečem jer su deca mala, ali kako sam krenula da vadim komad po komad i da stavljam na dasku odmah sam primetila da nije sveže. Bilo je jasno po boji, ali i po tome kako je nož prolazio - priča za Telegraf.rs

Potom je usledio novi šok koji je postajao sve veći kako je stizala do kraja spakovanog mesa za koje je samo zamolila da nije predugo stajalo.

- Sekla sam i uklanjala loj i delove koje uvek sklonim. Pažljivo sečem kako bi bilo što više mesa, ali nisam ni pomišljala da će na kraju gomila onoga što ću baciti bila maltene iste veličine kao gomila koja je namenjena za lonac, a upravo to se dogodilo - kaže nam.

Napomenula je da do sada nije imala problema kada je kupovala tu i da je zaista imala puno poverenje kako u prodavnicu, tako i u radnike koji u njoj rade. Kako je navela, nije problem bila cena koja je plaćena već činjenica da se čini kao da je profit važniji od potencijalnih zdravstvenih tegoba.

- Nije problem u tome što smo to parče platili hiljadu dinara. Nije mi ni pravo, ali ne smeta mi koliko mi smeta strah posle da li jesti uopšte ili ne jer ništa nije vredno zdravlja. Ako ništa od govedine nije bilo sveže, mogao je da suptilno sugeriše da kupimo nešto drugo. Zar je prodaja koja nije na procenat važnija od rizika - zapitala se, a više pročitajte u odvojenoj vesti.

(Telegraf.rs)

Video: Crna Gora drva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MITO ne radimo

    16. oktobar 2025 | 13:38

    Matijević je po tome poznat već mnogo godina u nazad, gledao sam snimak njegovog radnika kiji je pokazao mrcine koje oni prerađuju i vraćaju u prodavnice.Verujem da ima još takvih mesara ali on je sigurno najveći koji to radi međutim neće digurno odgovarati jer ima mnogo novca kojim moze da kupi svakog sudiju i tuzioca,znamo da to tako u Srbiji funkionise bez problema.

  • Vrta

    16. oktobar 2025 | 13:58

    Zasto ne preduzmete nesto..Trujemo decu a inspekcije nema nigde..

  • Vasa

    16. oktobar 2025 | 13:58

    To znamo svi samo ne zna inspekcija..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA