CIA ne želi da komentariše šta bi se desilo u slučaju da lider Severne Koreje iznenada umre

Pompeo je dodao da bi SAD trebalo da pretpostave da je Kimova vlada na pragu stvaranja nuklearne rakete koja bi mogla da pogodi mete u SAD i da bi trebalo raditi na tome da se to spreči

  • 15

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo rekao je da u slučaju kada bi severnokorejski lider Kim Džong Un iznenada umro, njemu ne postavljaju nikakva pitanja.

CIA PORUČUJE: Sukob SAD i Severne Koreje može da se desi uskoro, spremamo se za "poslednji korak" Pjongjanga

- Ukoliko bi Kim Džong Un nestao, imajući u vidu istoriju CIA, jednostavno neću pričati o tome. Neko bi mogao da pomisli da je to slučajnost - rekao je on uz smeh pred zvaničnicima nacionalne bezbednosti na forumu, prenosi portal "Saut Čajna morning post".

Portal podseća da CIA ima "mračnu" istoriju pokušaja svrgavanja ili likvidacije lidera u Iranu, Kubi, Kongu, Vijetnamu i Čileu, a ranije ove godine Severna Koreja tvrdila je da je CIA pokušala da uz pomoć južnokorejske obaveštajne službe da ubije Kima.

Pompeo je dodao da bi SAD trebalo da pretpostave da je Kimova vlada na pragu stvaranja nuklearne rakete koja bi mogla da pogodi mete u SAD i da bi trebalo raditi na tome da se to spreči.

Uprkos tome, i Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster, kažu da bi više voleli da se Kim diplomatijom i sankcijama dovede za pregovarački sto, ali da je vojna intervencija i dalje opcija.

Pompeo naglašava da su obaveštajne službe SAD blisko pratile razvoje oružanih programa Severne Koreje u prošlosti, ali da se sada raketni program te zemlje razvija previše brzo da je teško biti siguran kada će uspeti da ispune cilj.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ KiKi

    22. oktobar 2017 | 13:36

    Ameri su na istoku zbog Kima obrnuli dobru lovu Zahvaljujući ovakvima ameri se bogate prodajući oružje Da je svuda mir ko bi kupovao oružje niko Zato pre nego što ga veličate razmislite dobro Možda on redu za amere

  • Tanče

    22. oktobar 2017 | 13:38

    Znaci nesto se sprema, zato Kime pozuri.

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    22. oktobar 2017 | 12:33

    Ameri, gledajte i plačite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA