≫ 

TOTALNI PREOKRET: Mugabe upravo pristao da se povuče sa mesta predsednika!

On se sinoć obratio narodu na nacionalnoj televiziji i tom prilikom je rekao da odbija da se povuče

  • 0

Prema najnovijim informacijama, predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je navodno pristao da se povuče sa čela te države, prenosi CNN. Vladajuća partija ZANU PF je upravo objavila da će lider Zimbabvea biti smenjen, ako ne podnese ostavku do sutra.

Hiljade Zimbabveanaca na ulicama Hararea: Očekuju pad Mugabea, niz lice se slivaju suze radosnice (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe se složio sa uslovima ostavke i da je sastavljen nacrt pisma o njoj, saopštio je CNN zvanični izvor koji je povezan sa procesom progovora.

Izvor navodi da su generali popustili pred mnogobrojnim Mugabeovim zahtevima, uključujući i to da njemu i njegovoj ženi Grejs daju pun imunitet, kao i da im dopuste da zadrže privatnu imovinu.

Da bi ostavka stupila na snagu pismo mora prvo da bude poslato predsedavajućem u parlamentu.

Foto: Tanjug / AP

Mugabe se sinoć obratio naciji preko televizije i istakao je da se neće povući sa mesta predsednika.

AP je objavio da su Zimbabveanci bili razočarani jer njihov dugogodišnji predsednik Robert Mugabe nije podneo očekivanu ostavku u televizijskom obraćanju, a generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

- Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku - rekao je Matemadanda za AP, ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.

Foto: AP/Tanjug

Matemadanda je rekao i da će ratni veterni ponovo okupiti narod na protestima i najavio da će "ovoga puta vojska suočiti Mugabea s narodom".

Mugabeu je vladajuća partija dala rok od 24 sata da podnese ostavku ili će biti svrgnut sa vlasti.

Foto: AP/Tanjug

On je juče smenjen sa čela vladajuće partija i takođe je izbačen iz članstva. Isto se dogodilo i sa njegovom suprugom Grejs.

U subotu se na hiljade ljudi okupilo na ulicama kako bi protestovali protiv predsednika, prenosi CNN.

Foto: Tanjug/AP

Pročitajte više o Mugabeu, njegovoj vladavini i porodici:

Pad Mugabea posle 37 godina? Sve o kontroverznom predsedniku koji je zemlju doveo do provalije i trošio milione, a imao je plan sa Srbijom (FOTO) (VIDEO)

Ko je prva dama Guči Grejs i da li je ona buduća predsednica Zimbabvea? Mlađa je 41 godinu od muža, bahato troši i uklonila je sve neprijatelje (FOTO) (VIDEO)

Smenjen predsednik Zimbabvea i sa porodicom stavljen u kućni pritvor: Vlasti ističu da nema državnog udara! (FOTO)

6 scenarija koja su moguća u Zimbabveu posle Mugabea: Jedan od njih je da Krokodil dođe na vlast, poznat po brutalnosti i nemilosrdnosti (FOTO)

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA