U Grčkoj vlada šok i neverica, EU zabranjuje prodaju girosa? I Srbi u panici, daju podršku "braći" na društvenim mrežama

Ako dođe do zabrane, razlog za brigu imaće i brojni srpski turisti koji letuju u Grčkoj, čije je omiljeno jelo upravo giros

Grci su u šoku primili vest o mogućnosti da EU zbog sigurnosti zabrani prodaju kebaba i girosa.

Grčki giros originalnog ukusa kod kuće? Da, moguće je!

Ova vest je kao grom iz vedra neba pogodila Grke, koji sada traže "pravdu" za ovo nacionalno jelo. Ali ako dođe do zabrane razlog za brigu imaće i brojni srpski turisti, čije je omiljeno jelo na letovanju upravo giros.

Hešteg "#Free_Giros" je postao trend na grčkom Tviteru.

- Dozvolili su konzervanse svuda, bombarduju malu decu, ali im smeta giros.

- Počećemo giros da jedemo krišom i nelegalno u podrumima i sakrivenim lokalima.

- Brane nam giros! Ovakvu Evropu želimo - samo su neki od komentara Grka na Tviteru.

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope. Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u Grčkoj što predstavlja pravi horor za Grke, i ne samo za njih, već i za ostale ljubitelje ove hrane, objavio je portal Grčka.info.

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naučnog pregleda u 2012. godini o mogućoj vezi između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca - ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Giros i kebab u Evropi će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao do sada.

I Srbi su na društvenimk mrežama pružili podršku Grcima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poznavalac situacije

    2. decembar 2017 | 21:41

    A kada će da zabrane MEK? To je sigurno najgore djubre od svih brzih hrana !!!

  • Ja...

    2. decembar 2017 | 22:19

    A Mek Donalds hrana da puknes od zdravlja plus koka-kola dodatak

  • Dulijaner

    2. decembar 2017 | 20:35

    Pravda za giros

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA