Francuzi zabranjuju mobilne telefone u školama: Deca će smeti da ih koriste samo u dve situacije

- Ne razumem kako će zabrana da funkcioniše. Ko će da uzima mobilne telefone, gde će da ih stave, kako ćemo ih dobiti nazad? - rekao je učenik iz Pariza

  • 5

Francuska će od sledeće godine zabraniti osnovcima i srednjoškolcima korišćenje mobilnih telefona u školi, najavio je francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker. Zabrana će, kako je najavljeno, stupiti na snagu 3. septembra 2018. godine.

Sećate se dece koja mučno kopaju u krvavim rudnicima zbog naše zabave? Posle tri meseca ispričana je surova istina (FOTO) (VIDEO)

Blanker je precizirao da će učenici moći da donesu mobilne telefone u školu, ali da će morati da ih drže u ormarićima. On je dodao da telefoni mogu biti učenicima dostupni u slučaju hitnih situacija ili u "nastavne svrhe", preneo je BBC.

Iz francuskog sindikata nastavnika ukazuju da će "biti izuzetno teško" primeniti takvu meru.

- Nastavnik nema pravo da pretresa učenike, niti da im oduzme telefon, pošto se to ne tretira opasnim predmetom - kazala je Valeri Sipahimalani iz sindikata za francuski "Mond".

Tokom predizborne kampanje, Emanuel Makron je obećao da će sprovesti zabranu korišćenja mobilnih telefona u školi.

Foto: Tanjug/AP

Blanker je za ovu meru rekao da predstavlja "poruku o javnom zdravlju za porodice".

- Dobro je da deca ne budu često, ili uopšte, ispred ekrana pre nego što navrše sedam godina - rekao je on.

Učenici, međutim, nisu ovu ideju prihvatili sa oduševljenjem.

- Ne razumem kako će zabrana da funkcioniše. Ko će da uzima mobilne telefone, gde će da ih stave, kako ćemo ih dobiti nazad? - rekao je 13-godišnji učenik iz jedne škole u centru Pariza, prenosi "Gardijan".

BBC napominje da se u mnogim engleskim školama deci brani da koriste telefone na časovima, ali da ih mogu koristiti za vreme odmora.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA