≫ 

Telegraf u Davosu: Tramp pozvao ceo svet da ulaže u Ameriku, ali su svi gledali u ovaj JAGUAR (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu iz minuta u minut možete da pratite dešavanje sa Svetskog ekonomskog foruma

  • 8

Danas je četvrti i poslednji dan Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u švajcarskom zimskom odmaralištu DavosNa dnevnom redu na panelima naći će se teme o sajber ratu, o vizijama za zajedničku budućnost, a posebnu pažnju privući će specijalno obraćanje predsednika SAD, Donalda Trampa.

Telegraf u Davosu: Trampu predsedniku uspelo ono što Trampu biznismenu nikada nije - da učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, dogovorena i poseta Velikoj Britaniji (FOTO) (VIDEO)

I ove godine forum je okupio svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

Među najznačajnijim rizicima sa kojima se svet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izveštaju WEF-a.

BLOG UŽIVO

Svetski ekonomski forum u Davosu je danas završen. Evo kako su neki od učesnika sumirali ovogodišnji forum:

16:50 - REAKCIJE SVETSKIH MEDIJA NA TRAMPOV GOVOR

Donald Tramp je na Svetskom ekonomskom forumu: "Amerika je otvorena za biznis" (Time)

Davos: Tramp je pokrenuo "predatorsku" trgovinu (BBC)

Tramp u Davosu ohrabruje kupovinu američkih proizvoda (Washington Post)

Tramp je upravo održao govor na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (CNBC)

Donald Tramp u Davosu: "Uvek će mi Amerika biti na prvom eestu, ali to ne znači da želimo da Amerika bude usamljena" (The Indian Express)

Tramp kaže da SAD podržava slobodnu trgovinu, ali da bi to trebalo da bude uzajamno (Xinhua)

"Amerika na prvom mestu ne znači da je Amerika usamljena": Američki predsednik Donald Tramp na Svetskom ekonomskom forumu (Times of India)

Foto: Tanjug/AP

15:44 -  JAGUAR KOJI JE PRIVUKAO PAŽNJU SVIMA

Ulrih Špishofer, izvršni direktor ABB Grupe, provozao je električni automobil Jaguar I-PACE. Jaguar Land Rover predstavio je svoj novi električni automobil na Svetskom ekonomskom forumu.

O druge polovine 2018. godine će se naći u prodaji.

Foto: Guliver/Adam Berry/Getty Images for Jaguar Land Rover
Foto: Guliver/Adam Berry/Getty Images for Jaguar Land Rover

15:35 - Soroš prozvao pola sveta kao nikad do sada: Tramp i Kim žele rat, Putin je diktator, bitkoin prevara, a Fejsbuk i Gugl će nas uništiti! (VIDEO)

15:08 - ZVIŽDANJE NOVINARA

Tramp je tokom obraćanja novinarima u Davosu rekao da do trenutka kada je postao predsednik nije shvatio koliko su gadni, koliko su zli i zlobni lažni mediji.

Novinari su Trampu uzvratili zviždanjem i glasnim negodovanjem, nešto što još nije doživeo nijedan predsednik.

15:01 - REAKCIJE POSLE TRAMPOVOG GOVORA

Novinar Horhe Valero napisao je da je Tramp praktično prodavao SAD u Davosu i da nije rekao ništa novo.

- Njegov napad na "predatrono ponašanje" u trgovinskim odnosima već je prezentovao tokom posete Angele Merkel Beloj kući.

Do bojkota biznismena i lidera iz Afrike, koji su planirali da ustanu kada počne Trampov govor, ne zna se da li je došlo jer je sala bila puna. I ako je neko ustao, to se nije moglo primetiti.

U prvom redu tokom Trampovog govora, bio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko. 

14:59 - Vučić razgovarao sa Tilersonom uoči Trampovog obraćanja: Važno da je čujemo šta misli američki predsednik (FOTO)

14:00 - TRAMPOV GOVOR

Pre govora američkog predsednika, vojni orkestar svirao je himnu Sjedinjenih Država.

- Zadovoljstvo mi je sto sam na ovom forumu gde se godinama okupljaju najuticajniji ljudi. Prosperitet, bezbednost i mir je ono čemu je Amerika posvećena. Amerika se nada budućnosti gde će svi prosperirati, gde će biti manje siromašnih - rekao je Tramp na početku svog govora.

Tramp se na početku govora založio za svet u kojem će "svako dete živeti zaštićeno od nasilja, siromaštva i straha".

- Nikada nije bilo bolje vreme da se ulaže u Ameriku. Američka ekonomija je najbolja u istoriji, sada je dobro vreme da se ulaže u našu ekonomiju.

Foto: Tanjug/AP

- Sada je pravo vreme da vaše biznise i investicije dovedete u Ameriku. Verujem u Ameriku i kao predsednik uvek ću staviti Ameriku na prvom mestu, kao što bi lideri drugih zemalja trebalo da stave interese svoje zemlja na prvom mestu. Ali, to ne znači da želimo da budemo sami.

Kako je dodao, svet svedoči ponovnom oživljavanju jake i prosperitetne Amerike, koja je, prema njegovim rečima, otvorena za biznis i ponovo konkurentna.

- Kada SAD beleže rast, rastu i druge zemlje sveta. Prosperitet SAD stvorio je bezbroj radnih mesta širom sveta, dok su kreativnost i inovacije u SAD doveli do značajnih otkrića koja svuda pomažu ljudima da žive bolje i zdravije živote - rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao da svet treba učiniti bezbednim od otpadničkih režima, terorizma i revizionističkih vlasti.

- Mi govorimo našim prijateljima i saveznicima da ulažu u svoju odbranu i da ispune svoje finansijske obaveze. Mi takođe imamo istorijske investicije u američkoj vojsci, jer ne možemo da imamo napredak bez bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je trgovinskim partnerima poručio da zvanični Vašington više neće tolerisati nepravedne "predatorske" trgovinske prakse koje remete tržišta.

- Ne možemo da imamo slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke zemlje eksploatišu sistem na račun drugih. Mi podržavamo slobodnu trgovinu, ali mora biti poštena i mora biti recipročna. Sjedinjene Države više neće zatvarati oči na nepravedne ekonomske prakse, uključujući masovnu krađu intelektualnog vlasništva, industrijske subvencije i sveobuhvatno ekonomsko planiranje pod vođstvom države.

13:45 - Predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće govoru američkog predsednika.

Foto: AP/HUB

13:35 - GUŽVA ZBOG TRAMPA

Zbog velikog interesovanja, ispred sale gde će govoriti američki predsednik je velika gužva. Pojedini novinari izveštavaju da se može videti guranje, udaranje za bolje mesto.

13:05 - SOROŠ NA FORUMU

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš kritikovao je tehnološke monopole" kao što su Fejsbuk i Gugl, nazivajući ih "pretnjom po demokratiju", dok je za američkog predsednika Donalda Trampa rekao da bi želeo da uspostavi "mafijašku državu". 

Upzoorio je da je administracija američkog predsednika  "opasnost po svet" i nazvao ga je "privremenim fenomenom", koji će nestati do 2020, ako ne i ranije. Soroš je rekao da su i Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un "spremni da rizikuju nuklearni rat kako bi se zadržali na vlasti".  Soroš je kritikovao i ruskog predsednika Vladimira Putina, nazivajući ga "diktatorom".

12:44 - Kada Tramp u Davosu započne govor, ostaće u PRAZNOJ sali!

12:35 - ZAŠTITA POTROŠAČA

Mnoga preduzeća nisu spremna da priznaju krivicu ili da kažu da su podaci o potrošačima ugroženi - rekao je Ešton B. Karter, koji se slaže da kompanije moraju da budu odgovorne.

11:58 - IZVINJENJE ZBOG SNIMKA O MUSLIMANIMA

Američki predsednik Donald Tramp kaže da nije nameravao da uvredi Veliku Britaniju kada je na Tviteru podelio antimuslimanske video snimke, koje je prethodno okačio lider jedne krajne-desničarske grupe, i poručio da je spreman da se izvini ukoliko je tačno da su članovi grupe "uzašni rasisti".

- Ako mi govorite da su oni užasni ljudi, užasni rasisti, svakako ću se izviniti ako biste voleli da to učinim - rekao je Tramp.

Foto: Tanjug/ AP

11:27 - AMERIČKI PREDSEDNIK O ODNOSU SA RUSIJOM

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas u Davosu da se nada dijalogu sa Moskvom.

Odgovarajući na pitanje agencije Tas s da li će da izgradi dijalog sa Rusijom, Tramp je odgovorio:"Nadamo se", prenele su agencije.

11:15 - Istorijsko izvinjenje Trampa u prvom intervjuu koji je dao van Amerike

11:12 - SAJBER NAPADI

Kompanije u sektoru tehnologije imaju odgovornost da učvrste odbranu i da budu prvi koji će odgovoriti na sajber napade, rekao je predsednik i glavni pravnik Mikrosofta.

10:45 - TRAMP PONOVO O "LAŽNIM VESTIMA"

Kada je došao u Davos, američkog predsednika pitali su novinari da li su tačni navodi "Njujork tajmsa" da je izdao naredbu da se otpusti specijalni savetnik Robert Maler, ali ju je povukao nakon što je advokat Bele kuće Don Mekgan zapretio da će podneti ostavku. Maler vodi istragu o umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore kada je Tramp pobedio.

- Lažne vesti, ljudi. Lažne vesti. Tipične lažne vesti Njujork tajmsa -  odogovorio je Tramp.

10:30 - TRAMP STIGAO NA FORUM

Dok je dolazio jutros na WEF, Trampu su novinari dovikivali pitanja koje je on ignorisao.

10:17 - TEMA- DEPRESIJA

Sesija o depresiji je organizovana sa studentima srednje škole u ​​Davosu. Vilijam Smit Stabs, aktivista mentalnog zdravlja i suosnivač kompanije "Spur: Labs u Australiji", govorio je na panelu.

- Moje lično mišljenje je da niko ne izlazi iz depresije sam. Stvorili smo veštačku kulturu "ne govori o tome". Za mene je to bila podrška porodice - da nisu bili ovde, ne bih bio ovde, ali o tome nisam pričao.

10:11 - ZNAK PROTESTA

Demostranti koji se bore protiv nejednakosti, osvetlili su sinoć deo planine u Davosu. "Okončajte doba pohlepe", stajalo je u natpisu.

Pogledajte kako su izgledali protesti juče protiv Donalda Trampa:

Najzanimljivije šta ste propustili iz Davosa:

Telegraf u Davosu: Merkelova osudila politiku Amerike, dramatično upozorenje za svet, kako izgleda Facebook studio (FOTO) (VIDEO)

Najzgodniji premijer u Davosu nosio čarape sa žutkim patkicama, a onda je iznenada dobio i poklon (FOTO)

Tramp krenuo u Davos da svetu pokaže kako je Americi odlično: Naša zemlja konačno POBEÐUJE ponovo! (FOTO)

Užasavajuće upozorenje najbogatijeg Kineza na svetu: Tehnologija bi mogla da izazove TREĆI SVETSKI RAT (VIDEO)

Mozak vrtoglavog kineskog ekonomskog uspona: On je jedan od najmoćnijih ljudi u Kini i predsednikova desna ruka (FOTO)

Facebook neće postojati za 20 godina! Samo jedna rečenica iz Davosa je pokrenula zemljotres u svetu (VIDEO)

Ko čuva Vučića i najmoćnije ljude sveta u Davosu? Najviši grad u Evropi okružiće snajperisti i 4.000 vojnika, kroz 4 prstena neće moći niko da prođe (VIDEO)

(N.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    26. januar 2018 | 15:00

    Hahah pa ovo je govor koji i ovde možemo čuti. Isti tekst, isto sve.. Al zapali mi nešto za oko. Kada Amerika napreduje napreduju i ostali. Kakva glupost! Od kad to kad velika sila napreduje i drugima bude dobro? Sile i jesu sile jer se razvijaju parazitski na račun drugih zemalja.

  • Don.....

    26. januar 2018 | 15:05

    Šta reći a ne zaplakati! !!

  • ana sch

    26. januar 2018 | 15:02

    Stvarno ovaj covek moze se ponovo upisati u obdaniste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA