≫ 

Malezijski avion MH370 nestao je pre 4 godine: Potraga za njim i dalje traje, porodice su očajne, a nastale su i brojne teorije zavere (FOTO) (VIDEO)

Avion MH370 u kojem je bilo 239 ljudi, postao je jedna od najvećih svetskih misterija, kada je nestao na svom letu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine

  • 2

Potpuni izveštaj koji se odnosi na istragu o nestanku malezijskog aviona MH370 biće objavljen nakon što se završi najnovija potraga, saopštili su zvaničnici u četvrtak, četiri godine nakon njegovog nestanka.

Brod koji tražio nestali malezijski avion nestao sa radara: Posle tri dana se pojavio!

Avion MH370 u kojem je bilo 239 ljudi, postao je jedna od najvećih svetskih misterija, kada je nestao na svom letu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Malezija je u januaru pristala da američkoj firmi Ocean Infinity isplati oko 70 miliona dolara ako bi pronašla olupinu aviona u istražvanju koje bi trebalo da se završi u junu, prenosi cnbc.com.

Foto: Tanjug/AP

Odluka o angažovanju ove firme je doneta nakon što su Australija, Kina i Malezija bezuspešno su pretražile Indijski okean tokom prošle godine. Na tu potragu su potrošile oko 200 miliona dolara.

Objavljivanje celokupnog izveštaja o nestanku MH370 je obustavljeno, dok se ne završi nova potraga. Očekuje se da će novi dokazi značajno da utiču na istragu, naveli su malezijski istražitelji u svojoj godišnjoj izjavi koju su poslali porodicama ljudi koji su bili u avionu.

Foto: Tanjug / AP

- U slučaju da se pronađe avion, tim će sprovesti dalju istragu - navodi se u izjavi u koju je uvid imao Rojters.

- Ako avion ne bude pronađen, a tim odluči da prekine potragu, izveštaj će biti objavljen u narednim mesecima - stoji u izjavi.

Na ostrvima u Indijskom okeanu i duž istočne obale Afrike pronađeno je nekoliko delova aviona, a nastojanja da se pronađu i ostali delovi su u toku.

Malezijski premijer Najib Razak je ponovio da je njegove zemlja posvećena pronalaženju avionu.

- Mi vršimo pritisak na globalnu avijatičarsku zajednicu da se preduzmu sve potrebne mere kako bi naše nebo bilo sigurnije - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP/Indian Navy

NESTANAK AVIONA

Malejša erlajns let 370 (MH370) bio je međunarodni putnički let iz Kuala Lumpura do Pekinga. Kontakt sa avionom je izgubljen 8. marta 2014. u 01:20 sat manje od sat vremena nakon poletanja. U 07:24 je Malejša erlajns izjavila kako je avion nestao. U avionu je bilo 12 članova posade i 227 putnika iz 14 zemalja.

Kako bi pronašli avion pretraživano je Južno kinesko more i Tajlandski zaliv. Za nekoliko dana je potraga proširena i na Malajski prolaz te na Andamansko more.

Dana 15. marta 2014. na osnovu vojnih i radarskih podataka zaključeno je da je avion prvo krenuo na zapad preko Malajskog poluostrva, a zatim nastavio na severnom ili južnom putu. 24. marta su malezijske vlasti potvrdile kako je avion pao u južnom delu Indijskog okeana i da nema preživelih. Nije bilo potvrda gde je mesto pada zato što nije bilo ni ostataka aviona.

Foto: Profimedia/MAXPPP

Avion je krenuo iz Kuala Lumpura, 8. marta u 00:41 i bio je zakazan da dođe u Peking u 06:30. Putovao je brzinom od 872 kilometra na sat. Ubrzo je izgubljen kontakt sa avionom. Poslednja poznata pozicija 8. marta u 01:21 bio je Tajlandski zaliv.

Sateliti su snimili mnogo slika na kojima se vide predmeti koji bi mogli biti delovi aviona. Kada god bi satelit uslikao neki predmet brodovi bi krenuli na to mesto da vide šta je to, no ništa ne bi našli jer je taj predmet najverovatnije potonuo.

Foto: AP/Tanjug

Avion nije nađen dok je crna kutija još radila, ali je uhvaćeno nekoliko signala u južnom indijskom okeanu koji su najverovatnije bili signali crne kutije. Poslednja poznata pozicija aviona bila je Tajlandski zaliv. Na obali Vijetnama su 8. i 9. marta pronađene naftne mrlje.

To je bilo avionsko gorivo.12. marta je početo pretraživanje Andamanskog mora, a malezijska vlada je zatražila pomoć od Indije. Kada je objavljeno da je avion pao u okean u potragu su se uključile i brodovi sa sondama koje pretražuju morsko dno.

Foto: AP/Tanjug

TEORIJE ZAVERE

Nestanak ovog aviona je doveo da toga da se razviju brojne teorije zavere. Jedna od njih je posebno interesantna i dospela je u javnost 2016. godine.

Ekspert za avijaciju Džef Vajs koji često gostuje na Si-En-En izneo pretpostavku da je nestali malezijski avion otet po naredbi predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Očigledno je da je Putin imao dobar razlog za to - tvrdi stalni ekspert za avijaciju koji se u emisijama pojavljivao pedesetak puta.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je odmah posumnjao u Moskvu iako, doduše, u prvi mah nije mogao da pretpostavi "zbog čega bi Putin poželeo da otme putnički avion".

On pretpostavlja da je "Putin hteo da pokaže SAD da je sposoban da nanese štetu Zapadu i njegovim saveznicima na bilo kom mestu u svetu" ili da je, u stvari, predsednik Rusije jurio za "tajnim informacijama koje je imao jedan od putnika". A, možda je ruski predsednik hteo da otme avion i da ga sakrije, kako bi se kasnije "iznenada, odnekud pojavio i to pun eksploziva", prenosi "Sputnjik".

Foto: AP / Tanjug

NESTAO BROD KOJI JE TRAŽIO AVION

Brod koji je tragao za malezijskim avionom MH370 nestao je sa radara na tri dana nakon što je bez objašnjenja isključen njegov satelitski nadzorni sistem, piše Gardijan.

- Početkom januara malezijska vlada je zaposlila američku firmu "Ocean Infinity" u potrazi za avionom firme "Malaysia Airlines", nestalim u martu 2014. godine. Brod firme "Ocean Infinity" nazvan "Seabed Constructor" krenuo je u potragu 22. januara, ali nakon deset dana je isključio svoj sistem automatske identifikacije (AIS) bez ikakvog objašnjenja.

Foto: Australian Transport Safety Bureau

Tri dana kasnije, brod se pojavio van područja koje pretražuje i na planiranom putu prema australijskoj luci Fremantle. Ni malezijska vlada ni "Ocean Infinity" nisu objasnili nestanak broda sa svih radara, ni kojim se putem kretao u ta tri dana.

Porodice poginulih u padu aviona pozvale su malezijsku vladu i američku firmu da objasne trodnevni nestanak broda. Rođak jedne od osoba na letu MH370 izjavio je: "Smatram da je incident zaista čudan i zabrinjavajući. Ako je nestanak bio namerno planiran, potrebno je njegovo objašnjenje. Ako je brod nestao sa radara iz drugih razloga, trebaju da nam to i kažu".

Foto: Australian Transport Safety Bureau

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. mart 2018 | 21:10

    SAZNACEMO ZA 50 GODINA KAD SE OTVORE ARHIVI CIJE!!! ONI TO URADE PERFEKTNO!!

  • Vota

    8. mart 2018 | 18:15

    Znaci Putinu ne trebaju brodovi nego samo avioni i njih ne vraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA