≫ 

Američka novinarka ne veruje kako je svet dozvolio NATO paktu da se ne izvini za bombardovanje Jugoslavije (FOTO) (VIDEO)

Američka novinarka poznata je po kritici NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, o čemu je snimila dokumentarac sa koleginicom iz Srbije

  • 18

U subotu, 24. marta biće obeleženo 19 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Posledice ove agresije i dalje se osećaju, a prema procenama iz različitih izvora, poginulo je između 1.200 i 4.000 ljudi. NATO agresija 1999. godine na SR Jugoslaviju trajala je 78 dana.

19 godina posle bombardovanja: Evo koliko Srba želi u NATO (GRAFIKA)

U bombardovanjima teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

Snimljeni su brojni dokumentarci o stradanju civila, a jedan od njih je dokumentarni film "Zašto?", koji je snimio televizijski kanal "Rusija danas". Dokumentarac je premijerno prikazan na godišnjicu početka bombardovanja 2014. godine.

Foto: S. Pikula

Priča prati autorke filma, Anisu Naouai iz SAD-a i Jelenu Milinčić iz Srbije, kako putuju po nekadašnjoj Jugoslaviji - Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori i razgovaraju s ljudima o užasima rata i gubicima voljenih.

- Imala sam 16 godina i išla sam u školu te 1999. Nisam imala pojma da se tri meseca bombarduje zemlja u centralnoj Evropi - rekla je američka novinarka Anisa, koautorka filma stradanju Srba za vreme bombardovanja.

Ona je u filmu rekla kako "ne razume kako svet može da dozvoli NATO paktu da se ni ne izvini zvanično za ovo".

- Tražili smo važne, tople ljudske priče. Srbija je mala zemlja i nije teško naći nekoga ko je bio pogođen bombardovanjem - dodala je Jelena Milinčić, novinar iz Srbije.

Foto: Profimedia/TASS

NATO NIKADA NIJE KAŽNJEN ZA UBISTVA DECE 

Američka novinarka Anisa Naouai poznata je po oštrim kritikama NATO-a, a iznela je i svoj stav nakon formiranja pravnog tima koji je trebalo da tuži 19 država članica NATO, koje su, na bilo koji način, učestvovale u bombardovanju Srbije 1999. godine. 

Anisa je 2017. radila analizu o tome da li je ova tužba realna i kolike su šanse da Srbija u ovoj tužbi dobije ono što želi.

Ona je izjavila kako se NATO i ranije izvlačio zbog optužbi za ubistva prilikom svojih intervencija širom sveta, tako da ni ova situacija neće biti nimalo drugačija.

Tada je istakla da na stotine civila nastradalo kada je NATO otpočeo bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bez dozvole UN što je samo po sebi bilo nelegitimno. 

Kada je reč o uranijumu, ljudi koji stoje iza ove tužbe tvrde da NATO koristio i do 15 tona osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja 1999. godine, što je dovelo do velike prirodne katastrofe.

Američka novinarka, koja radi kao prezenter za "Int the Now" za RT Amerika, istakla je kako je na stotine civila nastradalo kada je NATO otpočeo bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bez dozvole UN što je samo po sebi bilo nelegitimno. Ova organizacija se umešala u konflikt između Srba i Albanaca na Kosovu.

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević, Printskrin: Facebook/In the NOW

Novinarka je tada istakla da će biti jako teško dokazati direktnu krivicu, i pitala se kada je Ameriku ili bolje reći NATO ikada stigla ruka pravde.

U NATO izveštaju iz 2000. godine oni su potvrdili da su koristili municiju sa uranijumom u Iraku i na Balkanu. Za to bar prema tvrdnjama iz ovog priloga krive američke i britanske trupe.

Ona je na kraju zaključila da će biti jako teško dokazati direktnu krivicu, i pitala se kada je Ameriku ili bolje reći NATO ikada stigla ruka pravde.

Anisa Naouai radila je kao dopisnik za program "Šta se dešava?" na REN TV. Od 2009. godine radi na programu "In the Now" za RT. Uradila je i dosta intervjua sa istaknutim sagovornicima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    23. mart 2018 | 22:31

    Od izvinjenja nemamo nista. 80% gradjana je protiv Nato a

  • BOBI B.

    23. mart 2018 | 23:11

    Ne samo da se izvine nego i da plate ratnu odštetu za razaranje zemlje i da finansiraju izgradnju bolnica gde će se lečiti oboleli građani od njihovih radioaktivni bombi.

  • BOZA ZEMUNAC

    23. mart 2018 | 22:50

    Dole Nato,živela Rusija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA