≫ 

Posle 7 godina blokade otvoren auto-put kod Damaska: Svi gradovi Istočne Gute oslobođeni

Izvor iz vojske rekao je da su gradovi Irbin, Džobar, Zamalka i Ajn Tarma u potpunosti oslobođeni

  • 5

Četiri glavne zone predgrađa Damaska oslobođene su od terorista. Komanda sirijske vojske saopštila je da su njene snage oslobodile celokupnu teritoriju Istočne Gute, uključujući tu gradove i naselja, piše Sputnjik.

Asad posetio Istočnu Gutu: Ulice mirne, svi se slobodno kreću, savršenu sliku narušavaju samo srušene zgrade (VIDEO)

Glavni sirijski auto-put je odblokiran prvi put posle 7 godina.

- Posle serije pažljivo planiranih bitaka i vojnih operacija koje su vodile naše snage, uz pomoć prijateljskih i savezničkih snaga, kontrola nad svim gradovima i naseljima Istočne Gute je uspostavljena - navodi vojska.

Izvor iz vojske rekao je za Sputnjik ranije da su gradovi Irbin, Džobar, Zamalka i Ajn Tarma u potpunosti oslobođeni, a vladine trupe raspoređene svuda da bi proverili da li su neka mesta minirana.

Foto: Tanjug/AP

AP prenosi da će se vojne operacije nastaviti u gradu Duma, koji je pod kontrolom pobunjeničke grupe Džaiš al-Islam. Prema tvrdnjama sirijske državne televizije, 38 autobusa je ušlo u ove gradove odakle će prevesti 1.700 pobunjenika i civila do provincije Idlib na severozapadu Sirije.

Agencija SANA navodi da je u prethodnom periodu 38.000 boraca i civila premešteno u Idlib. Ovaj premeštaj je jedan od najvećih od početka građanskog rata u Siriji pre sedam godina, navodi AP.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    31. mart 2018 | 19:23

    Bravo za Sirijski narod. Ako da Bog pa ove godine da se oslobodi cela Sirija. To je prelepa zemlja sa dobrim ljudima i jedina islamska zemlja gde hrišćani nisu imali nikakvih problema. Znam iz ličnog iskustva .

  • Srboljub

    31. mart 2018 | 20:39

    Molimo se za Sirijski narod, bratski narod! Oslobodite se Sirija Američkih poltron a i prodanih duša! Saosećamo sa vama braćo.

  • ccc

    31. mart 2018 | 19:35

    Oslobodjena ali zato unistena do kraja. Od strane ruske avijacije..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA