U poređenju sa spomenikom Gagarinu u Moskvi, ovaj je "skandal i uvreda": Statua kosmonautu u Beogradu tema medija u svetu i regionu (FOTO)

Vest o čudnom spomeniku Juriju Gagarinu preneo je i britanski BBC

  • 67

Spomenik Juriju Gagarinu, koji je preko noći osvanuo na Novom Beogradu, izazvao je lavinu komentara proteklih dana i podelio javnost u Srbiji, a njegova fotografija pojavila se i na BBC-ju.

Spomenik sovjetskom kosmonauta, prvog čoveka koji je otputovao u svemir 1961. godine, u 27. godini života, dospeo je u centar javnosti zbog nesrazmerne veličine glave Gagarina i ogromnog postolja na koji je postavljena.

Uklonjen sramotni spomenik Gagarinu, grad nije dao saglasnost za to (FOTO) (VIDEO)

Mediji u Srbiji ali i u regionu pisali su da je spomenik i više nego sramotan i da Jurij Gagarin ovo nije zaslužio. Spomenik se nalazi u Ulici Jurija Gagarina, kod tržnog centra "Piramida", a poređenja radi, spomenik istom čoveku u Moskvi visok je 42.5 metara.

Ovako izgleda spomenik Juriju Gagarinu u Moskvi Foto: Wikipedia/Facebook

I portali u regionu preneli su vest o spomeniku.

Tako je portal vijesti.rtl.hr preneo da su pre godinu dana članovi Gradske skupštine u Beogradu doneli odluku o postavljanju spomenika Juriju Gagarinu u istoimenoj ulici u Novom Beogradu. Spomenik je pre nekoliko dana "proklijao preko noći" i izazvao burne reakcije javnosti. Portal je preneo i komentare ljudi na društvenim mrežama koji su se čudili ovoj statui.

Hrvatski portal 100posto.hr pod naslovom "Za smijat ili za plakat: Preko noći niknuo nadrealan spomenik Juriju Gagarinu: "Čovjek se mora lansirati da bi vidio glavu, to je poenta" prenosi vest o neobičnom spomeniku. Medij ističe da je "na mramornom postolju visine tri i po metra preko noći niknula majušna, normalnom čoveku jedva vidljiva Gagarinova glavica". Dalje navodi da otvaranje već postavljenog spomenika tek treba da se dogodi jer na njemu stoji datum 12.04.2018. godine. On dodaje da "sveukupni utisak još je intrigantniji tokom noći kada se, u odsjaju ulične rasvete, nazire samo ogromno postolje, a glava slavnog Rusa kao da ne postoji".

Na kraju teksta portal ističe da je spomenik sovjetskom kosmonautu postao sprdnja na društvenim mrežama, uz kometare nekih od čitalaca i fotografiju spomenika Jurija Gagarina u Zagrebu, u Parku Stara Trešnjevka.

Vest o bizarnoj statui stigla je i do britanskog BBC-ja. Oni pod naslovom "Beogradska sitnoglava statua Gagarina izazvala zaprepašćenje" prenose da je spomenik izazvao zaprepašćenje građana zbog nesvakidašnjih i smešnih proporcija.

BBC prenosi kako su mediji u Srbiji opisali ovaj događaj, među kojima je i Telegraf.rs. Britanski medij ističe da su komentari na društvenim mrežama duhoviti i prenosi reči jednog čitaoca koji kaže da je "Beograd vetrovit. Verovatno je tako da ga ne bi vetar oduvao!!!" BBC još prenosi da su dizajneri verovatno mislili na kriminal, pa su ga ovako napravili da ne bi bio ukraden.

Britanski medij na kraju ističe da postoje mnogi koji smatraju da je ovo neprihvatljiv poklon sovjetskom heroju koji je prvi otišao u svemir. U poređenju sa spomenikom Gagarinu u Moskvi, ovaj u Beogradu je "skandal i uvreda", prenosi BBC komentar sa Tvitera.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mića

    11. april 2018 | 09:03

    Ne znamkakkav su spomenik očekivali pa im ovaj ne valja.

  • Bojan Milosavljević

    11. april 2018 | 13:11

    Ovi su mu bar podigli spomenik.

  • Dragan

    11. april 2018 | 09:49

    Zapad ne miruje...Zapeli da nas posvađaju sa Rusima pa to ti je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA