≫ 

Sve oči uprte u Siriju: Mej dobila zeleno svetlo za napad (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu iz minuta u minut možete da pratite sva dešavanja o situaciji o Siriji

Sirijska vojska je proteklog vikenda izvela napad na pobunjeničku Dumu pored Damaska, u kojem je navodno koristila hemijsko oružje sarin. Podaci o broju poginulih se razlikuju, opozicija i humanitarne organizacije ističu da je bilo između 40 i 80 mrtvih, među kojima je bilo puno dece. Zapadne zemlje, predvođene američkim predsednikom Donaldom Trampom osudile su napad, a Tramp je rekao da će Sirija snositi ozbiljne posledice zbog ovoga. Sirija sa saveznikom Rusijom poriče da je u napadu korišćeno hemijsko oružje. Svakog trenutka očekuje se odluka Trampa hoće li napasti Siriju, dok su razarači američke ratne mornarice naoružani raketama "tomahavk" na položaju i spremni na akciju, uz lovce i podmornice.

Da li smo na korak od Trećeg svetskog rata? Čeka se odluka Trampa o napadu na Siriju, evo šta će se desiti ukoliko dođe do vojne akcije (FOTO)

Britanska premijerka Tereza Mej naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, piše Dejli telegraf. Ovaj list ističe, da Britanija "čini sve što je potrebno" kako bi mogla da ispali krstareće rakete "tomahavk" iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Napad Amerike i njenih saveznika na Siriju očekuje se već u četvrtak uveče, piše Dejli telegraf.

VIDEO: SIRIJA - Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

BLOG UŽIVO

22:57 - Ruska vojna policija u Dumi započela aktivnosti

Jedinice ruske vojne policije počele su danas da deluju u sirijskom gradu Duma, saopštio je načelnik Ruskog centra za pomirenje u Siriji generaln major Jurij Jevtušenko.

- Da bi se sprečile provokacije, osigurala bezbednost, primenio zakon i organizovala pomoć lokalnom stanovništvu, jedinice ruske vojske policije počele su da rade svoj posao u Dumi - rekao je on.

Sirija, Duma Foto: Profimedia/AFP

Jevtušenko je dodao da takođe funkcionišu i kontrolni punktovi koje je otvorila Rusija, prenosi TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je Duma pod kontrolom sirijskih snaga i da je oko 1.500 boraca grupe Armija islama napustilo grad.

22:52 - Tramp: Još nemamo odluku

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je večeras da još nije doneta "finalna odluka" povodom odgovora Siriji, saopštila je Bela kuća, a preneo Frans pres.

"Nastavljamo da pregledamo podatke i uključeni smo u razgovore sa našim partnerima i saveznicima", naznačeno je dalje u saopštenju u kom je pomenuto i da se očekuju razgovori Trampa sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i Terezom Mej, premijerom Velike Britanije.

22:30 -  MEJOVA DOBILA "ZELENO SVETLO" VLADE ZA AKCIJU U SIRIJU 

Britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji, prenosi AP.

Posle sednice koja je trajala više od dva sata, britanska vlada je podržala plan premijerke Mej da radi sa ta dva svoja saveznika na "koordinaciji međunarodnog odgovora".

Vlada, međutim, nije dala nagoveštaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije, navodi AP.

U saopštenju iz kancelarije premijerke navodi se da je kabinet "saglasan sa potrebom da se preduzme akcija da se olakša humanitarne nevolje i da Asadov režim odvrati od dalje upotrebe hemijskog oružja".

AP prenosi da su opozicioni poslanici traže da se o eventualnoj vojnoj akciji glasa u parlamentu. Premijerka nije u zakonskoj obavezi to da uradi, mada je tako nešto uobičajeno.

Tereza Mej Foto: Tanjug/AP

21:05 - Britanska vlada podržala plan premijerke Tereze Mej

Britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji, prenosi AP.

Ministri su se složili da ne sme da se dogodi da hemijski napad bude osporen, kako i da upotreba hemijskog oružja mora da se zaustavi u narednim mesecima i godinama.

Posle sednice koja je trajala više od dva sata, britanska vlada je podržala plan premijerke Mej da radi sa ta dva svoja saveznika na "koordinaciji međunarodnog odgovora".

Vlada, međutim, nije dala nagoveštaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije, navodi AP.

20:26 - TV MSNBC: Uzorci žrtava u Siriji pozitivni na hemikalije

Testovi uzoraka krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji su pozitivni na hemikalije pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens, javlja američka televizija MSNBC.

18.00 - TRAMP: Nisam rekao kada će se dogoditi napad na Siriju

- Nikada nisam rekao kada će se dogoditi napad na Siriju. Mogao bi biti uskoro ili ne tako brzo - napisao je Donald Tramp danas na svom Tviter nalogu.

16:10 - Erdogan razgovarao sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije Vladmirom Putinom o nedavnom razvoju situacije u Siriji i dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz kabinet predsednika Turske.

Oni su istakli važnost obezbeđivanja neophodnih uslova za rad inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u toj zemlji, prenosi TAS S.

- Izrazili su zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja situacije u i oko Sirije zbog optužbi o korišćenju hemijskog oružja u gradu Duma - navela je pres služba Kremlja.

15:55 - Zaharova: Pretnje silom protiv Sirije - kršenje Povelje UN

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da pretnje upotrebom sile protiv Sirije predstavljaju grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

- Pretnja upotrebom sile protiv jedne države članice UN je, samo po sebi, grubo kršenje Povelje svetske organizacije. To je ista ona organizacija u kojoj je ambasadorka SAD toliko aktivna, čime potvrđuje njen legitimitet - rekla je Zaharova, prenosi Tas s.

Zemlje sveta podelile su se u dva tabora: one koje podržavaju SAD i one koje su na strani Sirije Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

15:31 - Ko podržava Siriju, a ko SAD: Ove države će postati neprijatelji ukoliko izbije Treći svetski rat

14:25 - Moskva i Vašington počeli pregovore?

Rusija je u kontaktu sa komandom vojske SAD i sa NATO i vodi direktan dijalog o situaciji u Siriji, izjavio je penzionisani ruski general Vladimir Šamanov, predsednik komiteta za odbranu ruske Dume.

Prema njegovim rečima, načelnik generalštaba ruske vojske u direktnom je kontaktu sa vrhovnom komandom američke vojske.

- Svi mogu da budu spokojni, da obavljaju spokojno svoje poslove, pošto državni organi, vojni, diplomatski i politički, već danima rade 24 sata dnevno na ovom pitanju. Preko naših saveznika iz Turske, u kontaktu smo sa NATO - kazao je Šamanov, prenosi ruski Komersant.

13:58 - Asad: Pretnje zapadnih sila zasnovane na lažima

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je danas da su pretnje zapadnih sila napadima na njegovu zemlju zbog navoda o hemijskom napadu zasnovane na "lažima" i da žele da potkopaju nedavna napredovanja sirijske vojske nedaleko od Damaska.

- Zapadne zemlje prete jer su izgubile "opkladu" na opozicione snage u istočnoj Guti - rekao je sirijski predsednik, prenela je agencija AP.

Asad je naglasio da zapadne pretnje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost i da bi vojna akcija jedino doprinela "daljoj destabilizaciji" regiona.

Bašar al Asad i savetnik iranskog predsednika Ali Akbar Velajati Foto: Tanjug / AP

Da su pretnje zasnovane na lažima ponovio je i savetnik iranskog predsednika Ali Hamneia, Ali Akbar Velajati.

Sarin - ubica bez boje, mirisa i ukusa. Spada u oružje za masovno uništenje: Žrtve prvo osete curenje nosa, a onda počinju jezivi bolovi (FOTO) (VIDEO)

Velajati i Asad su održali danas sastanak u Damasku, preneo je Rojters pozivajući se na iranske medije.

13:55 - Erdogan: Pričaću sa Putinom o okončanju hemijskog masakra u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će sa predsednikom Rusije Vladmirom Putinom razgovarati o načinima za okončanje "hemijskog masakra" u Siriji, prenosi AP.

Navodi se da je Erdogan najavio da će sa Putinom razgovarati telefonom kasnije tokom dana, dan nakon što je sa predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o Siriji.

Putin i Erdogan prilikom nedavne posete predsednika Rusije Turskoj Foto: Tanjug/AP

Agencija navodi da iz reči koje je Erdogan uputio deluje kao da predsednik Turske kritikuje razmenu pretnji između SAD i Rusije, pošto je kazao da je "duboko uznemiren zbog toga što određene zemlje koje se oslanjaju na sopstvenu vojnu moć pretvaraju Siriju u virtuelni teren za rvanje".

13:39 - Merkel: Bez Nemačke u vazdušnim napadima na Siriju

Nemačka kancelarka Angela Merkel isključila je danas mogućnost učešća Nemačke u vojnim napadima na Siriju.

Nemačka, prema njenim rečima, neće učestvovati u vojnim akcijama protiv Sirije.

Ona je, prilikom posete danskog premijera Larsa Lokea Rasmusena, naglasila da će Nemačka podržati i činiti sve kako bi se uputio signal da je neprihvatljivo korišćenje hemijskog naoružanja.

13:10 - Makron: Imamo dokaze da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ima dokaze da iza navodne upotrebe hemijskoh oružja u Siriji stoji vlada iz Damaska. Makron je dodao da će odluku o tome da li treba napasti pozicije sirijske vlade doneti kada budu prikupljene sve neophodne informacije, prenosi Rojters.

- Moraćemo da donesemo odluke u dogledno vreme, kada procenimo da je najkorisnije i najefektivnije - kazao je Makron na francuskoj televiziji i dodao da pre toga "moraju da budu obavljene sve neophodne provere".

12:41 - Tramp se premišlja u vezi sa napadom na Siriju

Američki predsednik Donald Tramp objavio je na Tviteru da bi napad na Siriju mogao biti "veoma brzo ili ne tako brzo uopšte".

On je istakao kako "nikada nije rekao kada bi napad na Siriju mogao da se dogodi".

Više o tome pročitajte ovde.

12:28 -  Najsigurnije zemlje na svetu, jedna nam je veoma blizu: Ovde treba pobeći ako izbije Treći svetski rat (FOTO) (VIDEO)

12:10 - Sirijski ambasador u UN optužio SAD da su naoružale teroriste hemijskim oružjem 

Bašar Džafari, ambasador Sirije u Un, optužio je SAD, Veliku Britaniju i njihove saveznike da su naoružale ISIS, Nusra Front i druge teroriste hemijskim oružje kako bi napale civile u Siriji. Situaciju u Dumi nazvao je "holivudskom scenom".

Deci se ukazuje pomoć nakon navodnog hemijskog napada u Dumi Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

11:49 - Nijedan avion ne leti iznad Sirije: Svi je zaobilaze (FOTO) (VIDEO)

11.35 - Tramp razgovarao sa Erdoganom

Bela kuća saopštila je da su američki predsednik Donald Tramp i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali u sredu o krizi u Siriji i dogovorili se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu.

10:15 - Sirija je spremna za rat

Savetnica predsednika Sirije dr Butajna Šaban izjavila je da je Sirija spremna za rat.

 

10:08 - Ruski brodovi napustili luku Tartus i isplovili u more

Satelitski operater "Imidž sat internešnel" (ISI) objavio je dve fotografije na kojima su prikazani ratni brodovi, koji navodno pripadaju Rusiji, kako napuštaju sirijsku luku Tartus. Na prvoj fotografiji vide se brodovi na dokovima, dok na drugoj brodova nema. Navodno su ruske snage isplovile u more zbog pretnje od mogućih udara.

9:10 -  Zakuvava se u Siriji: Ruska vojska ušla u Dumu, Britanci poslali podmornice

08:40 - Ruski mediji: Sirijska vlada podigla zastavu u Dumi

Prema pisanju ruske agencije Tass sirijska vojska je preuzela potpunu kontrolu u Dumi, poslednjem uporištu pobunjenika.

Oko 4.000 pobunjenika i članova njihovih porodica napustilo je Dumu i predalo više od 4.000 komada oružja, uključujući mitraljeze, snajperske i poluautomatske puške i bacače granata. Vlada Sirije je u ovom gradu podigla svoju zastavu.

8:32 - Kuvajt ervejs obustavio sve letove u Bejrut 

Bliskoistočna kompanija Kuvajt ervejs saopštila je danas da je obustavila sve letove u Bejrut, posle upozorenja u vezi letova u blizini libanskog vazdušnog prostora.

Saopštenje je objavljeno dva dana nakon što je Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja navela da je potreban oprez prilikom letova iznad istočnog Mediterana zbog mogućih vazdušnih udara na Siriju.

Mapa pokazuje da avioni izbegavaju vazdušni prostor iznad Sirije Foto: Printskrin/www.flightradar24.com

8:22 - Ruska vojska raspoređena u Dumi

Ruske vojne snage raspoređene su danas u sirijskom gradu Duma, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

- Oni su garanti reda i zakona u gradu - navelo je ministarstvo, prenela je agencija Rojters.

Agencija Tas s prenela je da je sirijska vojska sada preuzela potpunu kontrolu u Dumi, poslednjem uporištu pobunjenika.

08:27 - Operacija protiv Sirije mogla bi da počne za nekoliko sati

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej sazvala je hitan sastanak svog kabineta za danas. Strani mediji pišu da će Mejova od ministara tražiti zeleno svetlo za Velike Britanije u napadu na Siriju. Ukoliko dobije dozvolu, operacija bi mogla da bude pokrenuta za nekoliko sati.

Mej je pozvala ministre da prekinu uskršnji odmor kako bi na vanrednom sastanku kabineta razmatrili kako London da odgovori na intervenciju sirijske vlade u Dumi koji je Mej nazvala "varvarskim napadom otrovnim gasom", prenosi Rojters.

8:05 -Britanija raspoređuje podmornice, Trampov tim još vaga?

Britanska premijerka Tereza Mej naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, navodi "Dejli telegraf", dok tim za nacionalnu bezbednost predsednika SAD razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

U napadu hemijskim oružjem poginulo između 40 i 80 ljudi Foto: AP/Tanjug

Više informacija o stanju u Siriji možete da pročitate ovde:

Da li smo na korak od Trećeg svetskog rata? Čeka se odluka Trampa o napadu na Siriju, evo šta će se desiti ukoliko dođe do vojne akcije (FOTO)

Spremi se, Rusijo, stižu naše rakete! Tramp je zapretio Putinu, zagrmela i Moskva!

Sarin - ubica bez boje, mirisa i ukusa. Spada u oružje za masovno uništenje: Žrtve prvo osete curenje nosa, a onda počinju jezivi bolovi (FOTO) (VIDEO)

Pet godina rata hemijskim oružjem u Siriji: Asad pristao da ga uništi, a žrtava i potresnih scena je svakog dana sve više (FOTO) (VIDEO)

Dve identične situacije, april mesec 2017. i 2018, hemijski napad: Tramp uskoro donosi odluku, prošle godine sve je iznenadio njegov potez (FOTO) (VIDEO)

VIDEO:Su-57, ruski bombarder budućnosti

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Udri Bruce Lee

    12. april 2018 | 11:51

    Ma nema nista od toga.. Mislite da smeju Ameri Francuzi i Uk da udare na Rusku vojsku? Nema sanse. Videcete da ce da podviju rep i pocnu da prete novim sankcijama Rusiji... Pas koji laje ne ujeda🤣 Tviteras se malo vise zaneo ovaj put...

  • Dejan Bajic

    12. april 2018 | 11:46

    Zivela Rusija!!!

  • Krle

    12. april 2018 | 11:43

    Junačenje uz koalicione partnere pokazuje koliko su hrabri za vođenje rata, samostalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA