≫ 

Da li je Treći svetski rat na pomolu? Američki avioni lete iznad ruskih baza (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu iz minuta u minut možete da pratite sva dešavanja o situaciji o Siriji

  • 51

Poslednji napad u Siriji, u kojem je navodno korišćeno hemijsko oružje, dogodio se pre samo nekoliko dana u gradu Dumi, a broj žrtava nije tačno utvrđen. Pre dva dana situacija je eskalirala, kada su se najpre umešale SAD i Rusija, pa se pominjala i mogućnost vojnog sukoba većih razmera. Većina zemalja u četvrtak je podržala nameru američkog predsednika Donalda Trampa, da se otpočne vojni udar na Siriju, ali svi su rešili da sačekaju njegovu definitivnu odluku. Tenzije se ne smanjuju ni danas, a Tramp, iako je trebalo da donese konačnu odluku sinoć, još uvek to nije uradio.

Situaciju je do usijanja doveo predsednik SAD, objavivši u sredu na svom Tviter nalogu da se "Rusi spreme" jer stižu "lepe i pametne rakete". Rusija je brže bolje reagovala i najavila da će oboriti svaki američki projektil koji bude poleteo ka Siriji. Ipak, Tramp je u četvrtak malo smirio strasti, kada je na Tviteru napisao da "nikada nije rekao kada će napasti Siriju".

>>>Sve oči uprte u Siriju: Mej dobila zeleno svetlo za napad (FOTO) (VIDEO)

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će odluku o tome da li treba napasti pozicije sirijske vlade doneti kada budu prikupljene sve neophodne informacije.

Britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji.

VIDEO: SIRIJA: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

BLOG UŽIVO

22:10 - SAD približile Siriji još jedan brod sa raketama "tomahavk"

Američka mornarica je približila još jedan brod naoružan raketama "tomahavk" na daljinu dometa projektila, dok predsednik Tramp i njegov tim za nacionalnu bezbednost razmatra obim i tajming očekivanog vojnog napada na Siriju, javlja AP.

21:47 - Stejt department: Imamo dokaz, sirijska vlada iza napada u Dumi

SAD imaju dokaz "veoma visokog nivoa uverljivosti" da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi, ali još uvek radi na identifikovanju mešavine hemikalija koje su upotrebljene u napadu, saopštio je danas Stejt Department.

"Možemo da kažemo da iza napada stoji sirijska vlada", kazala je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

SAD imaju dokaz "veoma visokog nivoa uverljivosti" da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

Na pitanje da li SAD imaju dokaz za to, ona je odgovorila potvrdno.

Nauert je dodala da će tim iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja u subotu stići u Siriju kako bi prikupio dokaze.

21:25 - Rusija razmešta ratnu mašineriju

U regionu Bliskog istoka primećeno je da se premeštaju ruske vojne mašine dok su "suhojevi" nadleteli američki razarač i francusku fregatu. Američki institut za ratne studije ISW prati izveštaje pomeranja vojnih snaga Rusije i Sirije, a kako piše dva ruska supersonična aviona "Su-24" izvršila su 11. aprila niske prelete nedaleko od američkog razarača "Donalda Kuka" i francuske fregate "Akvitan".

21:09 - Obratila se portparolka Bele kuće, Sara Hakabi Sanders

- Trampova administracija uverena je da je Sirija odgovorna za hemijski napad - izjavila je Sanders, piše sputniknews.

Ona je dodala i da je Rusija odgovorna što nije sprečila napad.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders Foto: Tanjug/AP

19:17 - Oglasio se predstavnik Sirije u UN, Bašar al Džafari, na sednici Saveta bezbednosti UN i naveo da će se Sirija braniti

- Ove tri zemlje - SAD, Velika Britanija i Francuska, ako misle da mogu da nas napadnu i ugroze naš suverenitet, mi nećemo imati drugog izbora osim da posegnemo za članom 51 Povelje UN što nam daje pravom da se branimo. To nije pretnja, to je obećanje. Mi nećemo nikom dozvoliti da naruši naš suverenitet -dodao je Al Džafari, prenosi agencija TAS S.

18:25  - Gutereš upozorio da situacija u Siriji predstavlja opasnost za ceo svet

Zbog navodnog hemijskog napada u Siriji, svetu preti rizik "potpune militarne eskalacije" kako je rekao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a javlja "Independent".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da svetu preti rizik "potpune militarne eskalacije" zbog situacije u Siriji Foto: Tanjug / AP

Gutereš je prvenstveno mislio, kako navode, na vojni odgovor predsednika SAD Donalda Trampa. Govoreći tokom drugog sastanka Saveta bezbednosti UN ove nedelje povodom konflikta u Siriji, Gutereš je napomenuo da "povećane pretnje i nemogućnost postizanja kompromisa u cilju postizanja mehanizma odgovornosti prete da prerastu u potpunu vojnu eskalaciju".

17:49 - Oglasila se i Grčka povodom situacije u Siriji

- Grčka neće učestvovati u mogućim operacijama u Siriji - izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčki premijer Aleksis Cipras Aleksis Cipras Foto: Tanjug / AP

17:25 - Rusija: "Beli šlemovi" su bili prisiljeni da izrežiraju hemijski napad

- London je izvršio snažan pritisak na predstavnike takozvanih "belih šlemova" kako bi ostvarili ovu pripremljenu provokaciju u Siriji. Imamo verodostojne dokaze da je od 3. do 6. aprila na predstavnike takozvanih "belih šlemova" izvršen snažan pritisak upravo iz Londona da bi se što pre ostvarile ranije planirane provokacije - saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

"Belim šlemovima" je ukazano, kako je on naveo, da će u tom periodu borci terorističke organizacije "Džejš el islam" izvesti seriju napada, a da će to izazvati odgovor vladinih snaga, i da oni to treba da iskoriste da isprovociraju s navodnom upotrebom hemijskog oružja.

17:10 - Jutjub optužen da je uklonio dokaze o hemijskom napadu u Siriji (FOTO)

17:00 - Vašington ocenjuje da je Asad upotrebio hemijsko oružje najmanje 50 puta do sada

Ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da Vašington ocenjuje da su snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada upotrebile hemijsko oružje najmanje 50 puta tokom sedmogodišnjeg sukoba.

16:48 - "Hemijski napad" u Dumi namešten?

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je napad "hemijskim oružjem" u Dumi isceniran, kako bi izazvao Sjedinjene Države da izvrši napad na Siriju.

"Hemijski napad" u Dumi namešten? - Foto: AP/Tanjug

16:26 - Nemački ministar spoljnih poslova zalaže se za jači pritisak na Rusiju

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je danas, posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, da bi trebalo pojačati politički pritisak na Rusiju zbog njenog angažovanja u Siriji.

Mas je to izjavio dan nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila mogućnost učešća Nemačke u eventualnom vojnom napadu na Siriju, podseća "Politiko".

- Održavamo politički pritisak na Rusiju i želeli bismo da ga dodatno pojačamo. Naterati Rusiju da promeni svoje ponašanje je preduslov za rešavanje sukoba u Siriji - naglasio je Mas.

15:10 - Makron poručio Putinu: Pojačati dijalog, vratiti mir u Siriju

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji i pozvao na intenzivniji dijalog Pariza i Moskve s tim u vezi, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

- Predsednik Francuske pozvao je na održavanje i intenziviranje dijaloga s Rusijom kako bi se u Siriju vratili mir i stabilnost - navodi se u saopštenju Jelisejske palate, prenosi Rojters.

Makron poručio Putinu: Pojačati dijalog, vratiti mir u Siriju - Foto: Tanjug/AP

15:05 - Holandija neće učestvovati u vojnoj akciji u Siriji

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da Holandija ne razmatra mogućnost da se pridruži eventualnoj vojnoj akciji u Siriji, čak iako je verovatno da je sirijska vlada upotrebila zabranjeno hemijsko oružje.

- Imamo razumevanje za moguću reakciju, ali u ovom trenutku na stolu nije (ideja) da bi Holandija mogla da učestvuje - rekao je Rute, prenosi Rojters.

15:00 - Svet se sprema za Treći svetski rat: U Rusiji savetuju građane kako da prežive, u Americi upozoravaju na nuklearni udar (FOTO) (VIDEO)

14:40 - Izviđački avioni SAD uočeni kod ruskih baza u Siriji?

Izviđački avioni američke mornarice uočeni su u blizini ruskih baza u Siriji na istočnom Mediteranu, kod obale Sirije gde su smeštene ruska vazduhoplovna baza Hmejmim i pomorska baza Tartus, javlja britanski portal "Ekspres".

Ruska novinska agencija RIA Novosti navodi da je sedam američkih vojnih aviona izvelo izviđačke misije.

Avioni američke mornarice uočeni su u blizini ruskih baza u Siriji - Foto: Tanjug/AP Photo

13:03 - Nemačka nastavlja da pritiska Rusiju

Nemačka vlada saopštila je danas da će učiniti sve što može kako bi održala politički pritisak na Rusiju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji, izjavio je danas portparol vlade u Berlinu Štefan Zajbert.

On je rekao da postoji "ozbiljan dokaz" koji ukazuje na upotrebu takvog oružja, a kojom je prekršeno međunarodno pravo, istakavši da Nemačka ostaje u bliskom kontaktu sa SAD i drugim saveznicima u vezi sa pitanjem kako na to odgovoriti, prenosi Rojters.

12:45 - Isceniran napadi u Dumi?

Rusija ima neosporive podatke da su hemijski napad na Dumu iscenirale specijalne službe strane države, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Imamo nepobitne podatke da je (hemijski napad) isceniran - istakao je Lavrov, preneo je Tas s.

Specijalne službe zemlje, koja sada nastoji da prednjači u rusofobičnoj kampanji bila je umešana u isceniranje tog događaja, rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Foto: Tanjug / AP

11:50 - Lavrov upozorava: Intervencija u Siriji doneće novi talas izbelgica u Evropi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, upozorio je danas da će svaka vojna intervencija u Siriji povećati broj izbeglica koje će krenuti u Evropu.

10:45 - Sirijska kriza odrazila se na sastavljanje vlade u Italiji

Italijanski predsednik Serđo Matarela zatražio je u četvrtak garancije od čelnika političkih stranaka da će poštovati obaveze koje ta zemlja ima u NATO, kao i da će nastaviti koalicione pregovore uprkos neizvesnoj situaciji u vezi sa Sirijom.

Izvor iz njegove kancelarije, rekao je da je predsednik zabrinut zbog eskalacije krize u Siriji, u trenutku dok neke stranke otvoreno dovode u pitanje opravdanost američkih pretnji da će odgovoriti na navodni hemijski napad u Dumi, za koji se krivi sirijski režim.

Više od mesec dana od nerešenih izbora, glavne italijanske stranke i dalje su daleko od dogovora nakon prvog kruga pregovora prošle nedelje.

10:30 - Američki novinar u Damasku: Ne deluje da ih pretnje baš brinu

Trampove pretnje ne brinu mnogo stanovnike Damaska - Foto: Tanjug/AP

9:50 - Švedska traži da UN istraži navodni kemijski napad u Siriji

Švedska je u četvrtak predložila da inspektori UN u Siriji istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja u Dumi zbog čega rastu neizvesnosti hoće li usleditii vojna odmazda. Zapad podržava Vašington, a Turska je zabrinuta zbog rasta napetosti između svetskih sila.

Švedska je predložila rezoluciju Savetu Bezbednosti UN kojom traži da generalni sekretar UN Antonio Guteres pošalje tim za razoružavanje koji će u Siriji "jednom za svagda ispitati navodnu upotrebu hemijskog oružja".

9:40 - Korbin: Mej čeka Trampa, umesto da traži istragu UN o Siriji

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin optužio je premijerku Terezu Mej da čeka na instrukcije američkog predsednika Donalda Trampa o tome kako da odgovori na navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

Korbin smatra da bi, umesto toga, Britanija trebalo da insistira na nezavisnoj istrazi pod vođstvom Ujedinjenih nacija o navodnom napadu u Siriji.

Korbin: Mej čeka Trampa, umesto da traži istragu UN o Siriji - Foto-montaža: pixabay.com, Tanjug/AP/PA

9:35 - Mej i Tramp: Odvratiti sirijsku vladu od hemijskog oružja

Britanska premijerka i američki predsednik složili su se da je od ključnog značaja odvratiti sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja, saopšteno je iz kabineta britanske premijerke.

Tramp i Mej su se takođe složili da nastave da blisko sarađuju u vezi međunarodnog odgovora na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, navodi se u saopštenju prenosi Rojters.

9:25 - Uzorci od žrtava u Siriji pozitivni na hemikalije?

Američki zvaničnici dobili su uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji, a testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens, javlja američka televizija MSNBC.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da će tokom dana održati sastanke povodom krize u Siriji i da očekuje da uskoro budu donete odluke u vezi s američkim odgovorom na navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Uzorci urina pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens - Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

9:20 - Sirija: Zapad će biti odgovoran ako misija OPCW ne stigne

Sirija je saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji.

Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se "umeša u njen rad", prenosi Rojters.

8:13 - Tramp još nije doneo odluku o vazdušnom napadu na Siriju: Rusija zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Tramp još nije doneo odluku o napdu na Siriju - Foto: Tanjug/AP

Više informacija o stanju u Siriji možete da pročitate ovde:

Ko podržava Siriju, a ko SAD: Ove države će postati neprijatelji ukoliko izbije Treći svetski rat

Trampov ruski rulet: Američki mediji protiv vojne intervencije - u Siriji nema pobede (FOTO) (VIDEO)

Da li smo na korak od Trećeg svetskog rata? Čeka se odluka Trampa o napadu na Siriju, evo šta će se desiti ukoliko dođe do vojne akcije (FOTO)

Spremi se, Rusijo, stižu naše rakete! Tramp je zapretio Putinu, zagrmela i Moskva!

Sarin - ubica bez boje, mirisa i ukusa. Spada u oružje za masovno uništenje: Žrtve prvo osete curenje nosa, a onda počinju jezivi bolovi (FOTO) (VIDEO)

Pet godina rata hemijskim oružjem u Siriji: Asad pristao da ga uništi, a žrtava i potresnih scena je svakog dana sve više (FOTO) (VIDEO)

Dve identične situacije, april mesec 2017. i 2018, hemijski napad: Tramp uskoro donosi odluku, prošle godine sve je iznenadio njegov potez (FOTO) (VIDEO)

(Telegraf.rs/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    13. april 2018 | 15:03

    Ne razumem ove sto lupaju minuse i podrzavaju ameriku, a trcali su u podrum kad su nas bombardovali i verovatno im je neko od blize rodbine na zalost oboleo ili umro od karcinoma dirkektno izazvanim osiromasenim uraniumom. Osvestite se ljudi, Bog vam pomogao..

  • Zo

    13. april 2018 | 14:40

    Svako iole normalan treba da podrzi Rusiju. Zasto, pa Ameri se svuda mesaju, istrebise indijance, cak su imali i najkrvaviji gradjanski rat a nas bombardovase zbog isti. Tako da ko podrzava amere taj nije cist u glavu kao i oni.

  • Dante

    13. april 2018 | 16:32

    Pricaju da je porasla potraznja Pampers pelena kod clanica NATO-a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA