Tramp preti onima koji ne podrže kandidaturu SAD, Kanade i Meksika za domaćina Mundijala, a studenti u Moskvi protestuju zbog ovogodišnjeg (FOTO)

Severnoamerička kandidatura hvali se ogromnim stadionima i izvrsnom infrastrukturom, ali nije sigurna da će kandidaturu i dobiti

  • 3

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp podržao je severnoameričku kandidaturu za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2026. godine i poslao prikrivenu pretnju nacijama koje budu protiv, prenose agencije.

Maroko je jedini rival zajedničkoj kandidaturi SAD-a, Kanade i Meksika, a odluka o organizaciji biće donesena na kongresu FIFA-e, zakazanom za 13. jun u Moskvi.

>>> Tri velike zemlje žele organizaciju Mundijala 2026!

- SAD je napravio jaku kandidaturu s Kanadom i Meksikom za SP 2026. Bila bi sramota da države koje uvek podržavamo lobiraju protiv američke kandidature. Zašto bismo onda mi podržavali takve države kad one ne podržavaju nas (uključujući podršku u UN-u)? - napisao je Tramp na Tviteru.

Pozitivan stav prema Trampovim izjavama imao je njegov meksički kolega Enrike Penja Nijeto.

- Možemo imati razlike, ali nas fudbal ujedinjuje. Zajedno podržavamo kandidaturu Meksika, Kanade i SAD za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2026 - napisao je i on na Tviteru.

FIFA nije komentarisala ove izjave, a portparol severnoameričke kandidature tri države naveo je da su srećni što imaju Trampovu podršku.

- Od početka smo dobili jaku podršku vlada Kanade, Meksika i SAD. Zahvalni smo za tu podršku i naše tri države zajedno će biti spremne da dočekaju igrače i navijače iz celog sveta na izvanrednom Svetskom prvenstvu 2026 - navode iz organizacije.

Severnoamerička kandidatura hvali se ogromnim stadionima i izvrsnom infrastrukturom, ali nije sigurna da će kandidaturu i dobiti.

Očekuje se da će Maroko imati veliku podršku afričkih i bliskoistočnih članica FIFA-e, a nedavno je objavljeno da će severnoafričku državu podržati Francuska, ali  i Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Mundijala.

FIFA će 13. juna doneti odluku gde će se održati SP 2026. - Foto: AP/Tanjug

Adut Maroka u odnosu na SAD, Kanadu i Meksiko jeste to što je bliži Evropi, pa bi i gradovi domaćini bili veoma blizu pa je i putovanje između njih jednostavnije.

STUDENTI U MOSKVI PROTESTUJU PROTIV "FIFA FAN FEST" ZONE

Oko 200 studenata Univerziteta u Moskvi pre nekoliko dana protestovalo je protiv postavljanja "FIFA Fan Fest" zone, koja bi trebalo da bude postavljena u blizini kampusa, za vreme održavanja Svetskog prvenstva u Rusiji ove godine.

Studenti su formirali ljudski štit ispred glavne zgrade Moskovskog državnog univerziteta, zahtevajući da se Fan zona izmesti dalje od kampusa, kako ih posetioci ne bi ometali u pripremi ispita, ali i kako bi se sačuvao univerzitetski park.

Očekuje se da će oko 25.000 navijača posetiti Fan zonu, tokom mesec dana trajanja turnira, koji počinje 14. juna.

Borba studenata traje od leta prošle godine, ali za sada nema rešenja njihovog problema.

VIDEO: Hram Hrista Spasitelja u Moskvi i pogled sa Patrijaršijskog mosta

(Telegraf.rs/Agencije / Moscow Times)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA