Bivši nastavnik fizike zasad je JEDINI protivkandidat Erdoganu na izborima (FOTO) (VIDEO)

Indže je danas na kongresu Republikanske narodne partije objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice, već svih 80 miliona stanovnika Turske

  • 0

Republikanska narodna partija, glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je poslanika Muharema Indžea za protivkandidata turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji.

AP navodi da je Indže u petak na kongresu ove sekularne stranke objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice, već svih 80 miliona stanovnika Turske.

>>> Zašto Erdogan želi prevremene izbore? Diktator kojem je potrebna potpuna kontrola (FOTO) (VIDEO)

Indže poslanik turskog parlamenta od 2002. godine - Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je Indže poslanik turskog parlamenta od 2002, gde zastupa interese rodnog grada Jalove na zapadu zemlje.

AP navodi da je ovaj 54-godišnji bivši nastavnik fizike žestok kritičar Erdogana i njegove vladajuće Partije pravde i razvoja.

Indže je na kongresu, da bi simbolično pokazao da bi kao predsednik države bio neutralan, skinuo s odeće značku CHP i umesto nje zakačio značku sa turskom zastavom.

- Mi ćemo uspostaviti pravdu. Bićemo nepristrasni. Bićemo nezavisni - obećao je Indže, optuživši Erdogana za podrivanje demokratije.

Rojters podseća da CHP nikada nije pobedio Erdogana na izborima za njegovih deceniju i po na vlasti.

Bivši nastavnik fizike žestok je kritičar Erdogana i njegove vladajuće Partije pravde i razvoja - Foto: Tanjug/AP

- Depresivna vremena će biti okončana 24. juna- poručio je Indže hiljadama pristalica koji su mahali zastavama na mitingu u Ankari.

Agencije navode da je Indže poslanik turskog parlamenta od 2002, gde zastupa interese rodnog grada Jalove na zapadu zemlje i da je ovaj 54-godišnji bivši nastavnik fizike žestok kritičar Erdogana i njegove vladajuće Partije pravde i razvoja.

Navodi se da je jedan od najsrčanijih opozicionih poslanika i da se smatra da je kandidat koji će biti u stanju da odgovori na žestoku retoriku koju Erdogan često koristi, istovremeno osiguravajući podršku i stranačke baze i konzervativnih i desničarskih glasača.

Prema navodima agencija, najveći izazov po Erdogana možda ipak neće biti Indže i CHP, već bivši turski ministar unutrašnjih poslova Meral Aksener. On je prošle godine osnovao nacionalističku Dobru partiju (Iyi) nakon raskida sa Partijom nacionalističkog pokreta, koja podržava Erdogana.

Iako su predsednički izbori planirani za sledeću godinu, Erdogan je malo "pogurao" stvari Foto: Tanjug/AP

CHP, Dobra partija i još dve stranke trebalo bi ove nedelje da se dogovore oko izborne koalicije protiv Erdogana, pa postoje spekulacije da bi ĆP u drugom krugu glasanja mogao da povuče svog kandidata Indžea i podrži Aksenera.

Parlamentarni i predsednički izbori u Turskoj, prvobitno planirani za novembar 2019, pomereni su više od godinu dana unapred i zakani za 24. jun ove godine.

AP navodi da se opozicija muči u pronalaženju kandidata i osnivanju saveza.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA