• 0
 ≫ 

Odjeknula vest o penzionisanju sudije Kenedija: Šta to znači za Trampa i zbog čega bi moglo da promeni lice Amerike? (FOTO) (VIDEO)

 ≫ 

Velike su šanse da će Tramp izabrati nekoga bliskog konzervativnim poslovnim interesima, ali veće pitanje je kako će sud ubuduće rešavati društvene probleme koji su masovno sporni u SAD

  • 0

Sudija Vrhovnog suda SAD Entoni Kenedi (81) saopštio je u sredu da će se posle tri decenije povući sa te funkcije čime će, kako navodi AP, omogućiti predsedniku Donaldu Trampu da učvrsti kontrolu konzervativaca nad najvišom sudskom instancom u SAD.

Kenedija, koji je imao ključnu ulogu u donošenju presuda kada je reč o važnim pitanjima poput abortusa, LGBT prava, oružja i finansiranja kampanje, na to mesto imenovao je republikanski predsednik Ronald Regan 1988. godine.

>>> Sudija Vrhovnog suda SAD posle tri decenije odlazi u penziju: Ovo će Trampu omogućiti veću kontrolu (FOTO)

Donald Tramp je odmah po objavljivanju ove vesti, najavio da će početi da traži novog sudiju, rekavši da će izabrati nekog sa liste od 25 kandidata.

Kenedi je drugi najstariji sudija od ukupno njih devet u Vrhovnom sudu - Foto: Tanjug/AP

ZAŠTO BI ODLAZAK SUDIJE KENEDIJA MOGAO DA BUDE LOŠ?

Kenedi je saopštio da će se poslednjeg dana jula penzionisati, a kako navode američki mediji, to otvara prostor za žestoku bitku za njegovu poziciju. Njegov odlazak u penziju, Trampu daje priliku da radikalno izmeni smer Vrhovnog suda, piše Njujork Tajms.

Osoba koju Tramp bude imenovao na Kenedijevo mesto, najverovatnije će zaokružiti petočlanu konzervativnu većinu sudija koji bi mogli da ugroze pravo na abortus i prošire prava na oružje.

Kenedi je drugi najstariji sudija od ukupno njih devet u Vrhovnom sudu i jedan je od najuticajnijih američkih sudija.

Istorija glasanja ovog sudije, Njujork Tajms ocenjuje kao umereno konzervativno. Stao je uz glasove konzervativaca u slučajevima oko drugog amandmana na američki ustav, koji se odnosi na pravo na nošenje oružja, i zakonu o glasanju. Međutim, bio je veliki zagovornik prava homoseksualaca i podržao je glasove liberala u slučajevima oko abortusa, smrtne kazne i pozitivne diskriminacije.

Entoni Kenedi jedan je od najuticajnijih sudija u Americi - Foto: Tanjug/AP

Vol Strit Žurnal navodi da je Kenedi ideološki većinom bio između dve vatre, sredina između liberalnog i konzervativnog tabora Vrhovnog suda. Njegove odluke su ga činile središnjom figurom brojnih sudskih odluka.

U trideset godina ostavio je važan trag, posebno što se tiče prava homoseksualaca, a važnu ulogu odigrao je i u ograničavanju smrtne kazne, pozivajući se na Osmi amandman. Zabranio je okrutno kažnjavanje i potpisao mišljenje suda da se zabrani smrtna kazna za maloletne osobe.

Bez Kenedija, a do izbora njegovog naslednika, sud će biti podeljen na četiri liberalne sudije koje su postavili demokratski predsednici i četiri konzervativca koje su imenovali republikanci.

ZAŠTO JE PENZIONISANJE SUDIJE KENEDIJA TOLIKO VAŽNO?

Iako je prošlo tek godinu i po dana od kako je Tramp postao predsednik SAD, već je ostavio svoj trag na sudu i to prošle godine, kada je na njegov predlog, za novog sudiju Vrhovnog suda imenovan Nil Gorsač, konzervativac.

Kandidat koga Tramp bude nominovao za Kenedijevog zamenika, verovatno će obezbediti konzervativcima čvrstu većinu, a o nominaciji će se odlučivati u Senatu u kojem većinu imaju republikanci 51 - 49. O Kenedijevom nasledniku glasaće se na jesen.

U trideset godina ostavio je važan trag, posebno što se tiče prava homoseksualaca - Foto: Tanjug/AP

Naslednik sudije Kenedija mogao bi da ima značajan uticaj na ideološku ravnotežu suda. Ukoliko bude izabran sudija čiji se stavovi bitno razlikuju od Kenedijevih, posebno po pitanju odluka vezanih za abortus ili građanska prava, život Amerikanaca bi mogao umnogome da se promeni.

Takođe, izborom za sudiju Vrhovnog suda, sudije na toj poziciji mogu da ostanu doživotno, a to znači da bi Tramp mogao da izabere mladog konzervativca koji bi na toj poziciji mogao da ostane narednih nekoliko decenija.

ŠTA BI MOGLO DA SE PROMENI?

To je ključno pitanje, a sve zavisi od toga koga će Tramp izabrati da zameni sudiju Kenedija i kako će ta osoba postupati u Vrhovnom sudu.

Velike su šanse da će Tramp izabrati nekoga bliskog konzervativnim poslovnim interesima, ali veće pitanje je kako će sud ubuduće rešavati društvene probleme koji su masovno sporni u SAD.

Neki slučajevi postali su problematični za konzervativce, sada bi mogli da utiču na njih.

S njegovim odlaskom, Vrhovni sud bi mogao da preinači odluku o abortusima i zabrani ih - Foto: Tanjug/AP

Moglo bi da se desi da sud dozvoli državama da zabrane većinu ili sve abortuse. Takođe, mogao bi da odbaci zahteve za poništenje presude za izvršenje smrtne kazne.

Sud bi mogao da preinači ranije odluke i da odlučuje u korist verskih zakona protiv diskriminacije. To bi, u ekstremnom slučaju, moglo da dovede do poništenja sudske odluke o homoseksualnim brakovima.

ŠTA SE OČEKUJE OD TRAMPA?

Američki predsednik sada mora da da izabere zamenu za sudiju Kenedija, a kako je sam rekao, izabraće jednog sa liste od 25 mogućih kandidata.

Neki analitičari i posmatrači očekuju da će nova nominacija doći u narednih nekoliko nedelja, a Tramp će nesumnjivo pokušati da ubrza Senat da potvrdi njegov izbor, pre jesenjih izbora za senatore, koji će se održati u novembru.

Lista sa potencijalnim kandidatima obuhvata uglavnom državne sudije Vrhovnog suda iz generalno konzervativnih država, a među njima se nalazi i jedan senator iz Jute, Majk Li.

(Telegraf.rs/M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima