Protesti desničara u Kemnicu zbog ubistva Nemca: Za zločin optužuju migrante i pokreću "lov na strance" (FOTO) (VIDEO)

Policija je objavila da su najmanje dve osobe povređene u protestima i kazala da bi broj mogao i da poraste

  • 3

Policija je u ponedeljak vodenim topovima pokušala da rastera demonstrante krajnje desnice i levice koji su se sukobili u Kemnicu na istoku Nemačke, nakon što je tokom vikenda ubijen 35-godišnjak za šta desničari krive migrante.

Policija je koristila vodene topove kako bi rasterala demonstrante sa obe strane.

Ubistvo na festivalu: Nakon masovne tuče i napada na policiju jedna osoba ubijena

Protest desničara i levičara Foto: Tanjug/AP

Oko 2.000 pripadnika ekstremne desnice okupilo se u ponedeljak na skupu, a preko puta njih bilo je oko 1.000 njihovih protivnika, dok je policija pokušavala da odvoji dve grupe. Državni i lokalni zvaničnici pozvali su na smirivanje stanja.

Policija je objavila da su najmanje dve osobe povređene u protestima i kazala da bi broj mogao i da poraste.

Policija razdvaja demonstrante Foto: Tanjug/AP

Dok su desničari uzvikivali da "Merkelova mora da ode" mašući zastavama Nemačke i ekstremno desne stranke AfD, a na transparentima su imali natpise "Zaustavite talas tražilaca azila", levičari su uzvikivali "Napolje sa nacionalsocijalizmom iz ljudskih glava" i "Ne postoji pravo na nacističku propagandu".

Govoreći pred gradskom skupštinom, vođa krajnje levičarske stranke Die Linke Tim Detzner poručio je da je "lov na ljude koji izgledaju drugačije zabrinjavajući".

- Kemnic ima i drugo lice: otvoreno prema svetu i protiv ksenofobije - kazao je Detzner.

Sve je počelo zbog ubistva Nemca, koje se dogodilo tokom vikenda Foto: Tanjug/AP

"LOV NA STRANCE"

U između subote na nedelju nožem je ubijen 35-godišnji Nemac, a zbog toga ubistva su privedena dvojica mladića, Sirijac i Iračanin, nakon čega se u nedelju spontano okupilo oko 800 ljudi koji su krenuli u "lov" na strance.

Tužilaštvo je objavilo da se dvojica mladića, starih 22 i 23 godine, čiji identitet nije objavljen, sumnjiče da su nakon "verbalne prepirke" "bez opravdanja, žrtvi u više navrata naneli povrede ubodima noža".

Desničari su otpočeli lov na strance Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnica grada od 250.000 stanovnika Barbara Ludwig, iz socijaldemokratskih redova, izrazila je ogorčenost odmazdom prema strancima.

Ovaj slučaj odvija se u vrlo napetom političkom kontekstu za kancelarku Angelu Merkel koju njeni protivnici optužuju da je otvaranjem vrata migrantima 2015. i 2016. doprinela porastu kriminala u Nemačkoj, ističe AFP.

(Telegraf.rs/Hina/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    28. avgust 2018 | 22:59

    U njihovim medijima pise da su mu ovi divlji psi , napadali devojku,jadnik hteo samo da je odbrani.Uzas nisu oni pobegli od rata, vec da okupiraju Evropu.

  • Ana

    28. avgust 2018 | 18:44

    Tako i treba!ne samo nemci vec i stranci su uz nemci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA