Šef nemačkih obaveštajaca opasno zaljuljao stolicu Merkel: Kancelarka jedva uspela da ga smeni, a onda se saznalo da mu je učinila uslugu

Šef nemačke BfV obaveštajne agencije, Hans-Georg Masen, biće premešten na novu poziciju unutar Ministarstva unutrašnjih poslova

  • 1

Šef nemačke obaveštajne službe je smenjen posle neslaganja sa Angelom Merkel po pitanju antimigrantskog nasilja u zemlji, navodi Beta. Kabinet Merkelove je u kratkoj izjavi u utorak saopštio da će šef nemačke BfV obaveštajne agencije, Hans-Georg Masen, biti premešten na novu poziciju unutar ministarstva unutrašnjih poslova.

Nova afera drma Evropu: Nemačka obaveštajna služba špijunirala Austriju, njene ambasade, medije, kompanije i ministarstva

Odluka, koja je usledila posle trodnevne diskusije kancelarke Merkel sa šefovima ostale dve partije u vladajućoj koaliciji, ocenjena je kao poraz konzervativaca u tom savezu.  Svi su, navodi DW, sačuvali obraz - i Socijaldemokrate, koji su glasno i javno zahtevali ostavku i Horst Seehofer (CSU) koji je stao iza njega i još uvek stoji. Štaviše, on mu je na kraju dao još i jedan bolje plaćeni posao – posao državnog sekretara u njegovom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Hans-Georg Masen, Foto: Wikipedia

Levičarsko centristička Socijaldemokratska partija, članica vladajuće koalicije, kao i neki članovi kancelarkine partije, zatražili su da Masen bude otpušten zbog umanjivanja značaja nasilja ultradesničara u Kemnicu, gradu na istoku Nemačke, tokom protesta početkom ovog meseca.

Masen je, takođe, kritikovan i zbog navodnih nepriličnih kontakata s članovima antimigrantske Alternative za Nemačku, što on demantuje.

NIJE BILO HAJKE NA STRANCE U KEMNICU

Podsetimo, Hans-Georg Masen, šef nemačke obaveštajne službe za unutrašnju bezbednost – odnosno zaštitu ustavnog poretka – pre par nedelja doveo je u pitanje verodostojnost Angele Merkel. Prilično neobičan potez, smatraju upućeni, piše DW. On je, naime, javno ustvrdio da u Kemnicu nije bilo hajke na strance – suprotno onome što je nešto pre toga rekla kancelarka.

Pošto Masen nije mogao da dokaže svoje tvrdnje, odjednom je njegova verodostojnost dovedena u pitanje. Optuživali su ga da širi strah i nepoverenje, umesto da građanima uliva sigurnost. A nije se baš proslavio ni u nekim ranijim akcijama, poput rasvetljavanja desničarskog terorizma grupe NSU ili u slučaju praćenja teroriste Anisa Amrija.

VIDEO: Vučić svečano dočekan u Dizeldorfu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    22. septembar 2018 | 04:16

    Фина корупција? Уцена? Принуда са изнудом?Само нас учите...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA