≫ 

Indonežanin Edi spasavao je ljude iz ruševina, a onda je u mulju ugledao tela svojih najbližih: Prizor koji je zatekao slomio mu je srce

Uspeo sam da spasim druge ljude, ali nisam uspeo da spasim sopstvenu porodicu, kaže ovaj hrabri Indonežanin

  • 0

U snažnom zemljotresu i cunamiju koji su pogodili indonežansko ostrvo Sulavezi, poginulo je najmanje 1.407 osoba. Najviše je žrtava među stanovnicima Palua i obližnjeg mesta Dongala, koje je pogodio cunami.

Svakodnevno u medijima se pojavljuju tužne priče preživelih, koji opisuju kako je zaista izgledalo kada su ih pogodile dve prirodne nepogode.

Koriste zemljotres i cunami da bi masovno pelješili: Indonežanska policija zapretila da će pucati na lopove koji pustoše prodavnice (FOTO)

Indonežanin Edi Setiavan učestvovao u spasavanju preživelih i izvlačenju mrtvih iz mora mulja i otpada, nakon fatalnog zemljotresa i cunamija koji je u petak pogodio ostrvo Sulavesu.

Povređena deca, Foto: Tanjug/AP

Nakon dva dana, međutim, otkrio je dva beživotna tela do pola sahranjena u mulj i taj prizor mu je slomio srce.

- Video sam kako moj otac i dalje grli moju sestru – rekao je Setiavan opisujući užasavajući trenutak kad je pronašao članove svoje porodice u blatu pored njihove kuće u Paluu.

- Samo sam plakao… Uspeo sam da spasim druge ljude, ali nisam uspeo da spasim sopstvenu porodicu.

Uspeo je da spasi druge, ali sovju porodicu ne, Foto: Tanjug/AP

Setiavan je rekao da je u petak, kad se dogodio snažan potres, čistio otpad od drugog zemljotresa koji je oštetio zidove njegove kuće svega nekoliko časova ranije. Istrčao je napolje da bi ustanovio da zemlja po kojoj hoda puca.

- Voda i mulj izlazili su iz pukotina, sve više i vše, iz svih pravaca – rekao je Setiavan, dodajući da je izgledalo kao da njegovo naselje tone.

Njegova žena i jednogodišnja ćerkica su žive i zbrinute, ali drugi članovi porodice, prijatelji i komšije su nestali. Pokušao je da stigne do roditeljske kuće udaljene oko 300 metara od njegove, ali je more mulja preplavilo područje i nije mogao da se kreće. Krenuo je da spasava one kojima je mogao da pomogne, zajedno sa drugim žiteljima.

Spasavanje ljudi i dalje traje, Foto: Tanjug/AP

- Podigao sam dvogodišnje dete na ramenta, trogodišnje na leđa, a u rukama sam držao petogodišnjeg mališana dok sam se borio da isplivam iz mulja na asfaltni put – seća se Setiavan.

Žitelji Palua su dobacivali konopce ljudima zaglavljenim u gustom blatu i izvlačili ih svojim rukama. Neki od njih su spasili Setiavanovu majku.

Tragične scene mogle su da se vide na svakom koraku, Foto: Tanjug/AP

Prema najnovijim podacima, u potresu magnitude 7,5 poginulo je više od 1.400 osoba i uništene su hiljade objekata, a najviše žrtava bilo je upravo u Paluu.

Većina žrtava je poginula usled zemljotresa i tokom udara cunamija u obalski grad Palu, ali je stotine njih žive zatrpao mulj u procesu fenomena takozvane likvefakcije, kad tlo olabavljeno potresima popusti i uruši se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA