Misterija koja muči Italijane 35 godina: Dve devojčice (15) nestale su bez traga, o njima kruže jezive priče, a svi se pitaju šta Vatikan krije (FOTO)

Porodice neumorno tragaju za devojčicama punih 35 godina

  • 3

Slučaj nestanka dve devojčice (15), potresa građane Italije i posle 35 godina. Obe su bile srednjoškolke, mlade i lepe, a onda im se jednog dana izgubio svaki trag. Porodice neumorno tragaju za njima sve ove godine, ali odgovore na brojna pitanja do danas nisu dobili. Sudbine Emanuele Orlandi i Mirele Gregori ostaju do danas najveće misterije grada Rima, a svetska javnost se nada da će jednog dana biti razjašnjeno šta se dogodilo ovim devojčicama.

To bi moglo da se desi uskoro, pošto je jedan novi događaj ponovo vratio ove priče u centar pažnje. U ambasadi Vatikana u Rimu nedavno su pronađene ljudske kosti, a istraga oko toga je u toku. Građani sumnjaju da ove kosti pripadaju jednoj od dve devojčice, a konačne informacije biće poznate kroz nekoliko dana kada budu izvršena potrebna testiranja.

EMANUELA ORLANDI

Emanuela Orlandi je građanka Vatikana koja je misteriozno nestala 22. juna 1983. godine. Tokom godina je viša puta prijavljivano da je Emanuela viđena na više različitih mesta, čak i u Vatikanu, ali svi slučajevi su bili nepouzdani. Ona do sada nije pronađena.

Orlandi je bila četvrto od petoro dece Erkola i Marije Orlandi. Njen otac je bio zaposlen u Institutu za religiozna pitanja (Vatikanska banka). On i je sa svojom porodicom živeo u Vatikanu, gde je Emanuela i odrastala.

Emanuela je pohađala drugu godinu srednje škole u Rimu u vreme kada je nestala. Iako se škola zagona završila ona je nastavila da uzima časova flaute tri puta nedeljno u školi Tomaso Ludoviko Da Vitorija. Ona je takođe pevala u horu u Vatikanu.

Emanuela Orlandi je nestala pre 35 godina Foto: Tanjug/AP

Orlandi je obično autobusom išla na časove u muzičkoj školi. Nakon nekoliko stanica, ona je izašla iz autobusa i odšetala nekoliko metara.

Ona je tog dana kasnila na čas, a sve zbog ponude za posao u jednoj kompaniji za kozmetiku. To je rekla svojoj sestri preko telefona, a ona joj je savetovala da prvo razgovara sa roditeljima pre nego što donese odluku.

Emanuela je o ovoj ponudi razgovarala sa svojom drugaricom koja ju je potom ostavila na autobuskoj stanici u društvu druge devojke. Orlandi je navodno poslednji put viđena u velikom tamnom BMW-u.

Njeni roditelji su sutradan pozvali direktora muzičke škole da pitaju da li neko od njenih drugara ima neku informaciju o Emanueli.

Policija je predložila da se sačeka malo, jer je devojka možda sa nekim prijateljima. Istog dana je proglašeno da je Emanuela nestala. Roditelji je od toga dana neprestano traže.

O njenom nestanku postoje brojne teorije Foto: Tanjug/AP

U subotu 25. juna oko 18 časova, jedan mladić Pjerluiđi (16) je pozvao njene roditelje kojima je rekao da je sa svojom devojkom video nestalu devojčicu. Mladić je spomenuo Emanuelinu flautu, njenu kosu i naočare koje devojčica nije volela da nosi, kao i druge detalji koji su se uklapali u slučaj nestale Emanuele.

Istakao je da je ošišala kosu i da se predstavila kao Barbarele. Navodno im je rekla da je pobegla od kuće i da sada prodaje kozmetiku.

Potom je 28. juna usledio još jedan poziv. To je bio Mario koji je rekao da je vlasnik bara koji se nalazi između Vatikana i muzičke škole. Rekao je da je video devojčicu koja se predstavila kao Barbara i da je napomenula da je pobegla od kuće ali da će se vratiti na vreme za sestrino venčanje. Rim je u to vreme bio oblepljen posterima sa Emanuelinim likom.

U nedelju 3. jula papa Jovan Pavle II je navodno apelovao da se pronađu odgovorni za Emanuelin nestanak, čime je u javnost prvi put iznesena hipoteza o njenoj otmici. Dva dana kasnije porodica je primila seriju anonimnih poziva. Emanuela je navodno oteta od strane terorističe grupe koja je tražila oslobađanje Mehmeta Ali Agča, Turčina, koji je upucao papu na Trgu Svetog Petra 13. maja 1981. godine.

U vatikanskoj ambasadi u Rimu pronađene su ljudske kosti, sumnja se da je u pitanju Emanuela Foto: Tanjug/AP

Potom su usledili novi pozivi. Jedan čovek se predstavio kao Amerikanac i puštao je snimak Emanuelinog glasa preko telefona. Nekoliko sati kasnije ponovo je pozvao isti čovek koji je tražio razmenu - da se Orlandijeva pusti u zamenu Ali Agča.

Nekoliko dana kasnije ponovo je zvao čovek koji se predstavio kao Amerikanac i koji je ponovio zahtev za razmenu. Rekao je da će korpa na trgu u blizini parlamenta sadržati dokaz da se Emanuela nalazi u njihovim rukama.

U toj korpi su se nalazile kopije njenih papira iz muzičke škole, sveske i beleške koje je ona napisala. Međutim, sudija koji je vodio slučaj Orlandijeve, nije verovao da postoji veza između njene otmice i napadača na papu.

Čovek sa bliskoistočnim akcentom je pozvao 8. jula prijatelja nestale devojke i rekao da imaju 20 dana da obave razmenu sa Ali Agčom. On je tražio da se uvede direktna telefonska linija sa tadašnjim državnim sekretarom Vatikana, što je i urađeno 18. jula.

Godine 2001. otkrivene su ljudske kosti u blizini crkve Gregorija VII. Nikada nije zvanično potvređeno da su to kosti nestale devojčice. Emanuelin otac je preminuo 2004. godne, mesec dana nakon što je dao poslednji intervju i nije doživeo da sazna šta se desilo sa njegovom devojčicom.

TEORIJE

Tokom godina su se razvile brojne teorije oko nestanka devojčice, a motivi za ovaj zločin su se samo nizali.

Povezanost Orlandi-Agča

Agča je jednom izjavio da je Orlandi kindapovana od strane bugarskih agenata iz grupe "Sivi vukovi". Ova grupa je turska ultra-nacionalistička, neofašistička organizacija, a Agča je njen najpoznatiji član.a

On je u nestaloj devojčici govorio tokom svog zatvorskog intervjua za televiziju RAI i istakao je da je devojka još uvek živa, da nije u opasnosti i da živi u jednom zatvorenom manastiru.

Nijedan dokaz koji podržava ovu tvrdnju nije pronađen, pa je slučaj zatvoren u julu 1997. godine.

Sredinom 2000. godine sudija Ferdinando Imposimato je na osnovu svojih saznanja o "Sivim vukovima" , rekao da Orlandi ima izgrađen život u muslimanskoj zajednici i da već duže vreme navodno živi u Parizu. On je na kraju ostao jedni pristalica ove teorije.

U pismu koje je objavljeno 2006. godine, Agča je rekao da su Orlandi i druga devojka Mirela Gregori, koja je takođe nestala 1983. godine, otete kako bi se osigurao njegov izlazak iz zatvora.

Tada je rekao da su devojke odvedene u krajevsku palatu u Lihtenštajnu. Agča je iz zatvora pušten u januaru 2010. godine. Nakon toga je izjavio da je Vatikan organizovao pokušaj atentata na papu, da je Orlandijeva kidnapovana od strane Vatikana i da je nakon toga živela kao monahinja u jednom manastiru.

Dodao je da je njena porodica mogla da je poseti kad god su hteli, ali da ona nije mogla da napusti manastir.

Slučaj De Pedis

Bivši član bande Magliana Antonio Manćini je 2011. godinen rekao da je otmica Orlandijeve bila jedan od njihovih udara na Vatikan, kako bi ih prisilili da im vrate novac koji su im pozajmili preko banke Ambrozijano koju je vodio Roberto Kalvi.

Godine 2012. policija je ekshumirala telo gangstera Enrika De Pedisa, jer su dobili dojavu da se u njegovom grobu nalaze tragovi koji svedoče o sudbini nestale Emanuele.

Seks skandal u Vatikanu

Isto 2012. godine se pojavila teorija da je Emanuela kidnapovana od strane Vatikanske policije kako bi bila jedna od devojaka na seks zabavama, a da je potom ubijena. Navodi se da su u ovaj slučaj umešani i službenici nekih stranih ambasada.

MIRELA GREGORI

Ona je nestala u Rimu 7. maja 1983. godine. Tokom dugog niza godina, njen nestanak se povezivao sa nestankom Emanuela Orlandi, kojoj se trag gubi nešto više od mesec dana kasnije.

Mirela je najmlađa ćerka vlasnika lokalnog bara U Rimu. U vreme nestanka je imala 15 godina i svi su je opisivali sasvim običnu devojku koja je išla u školu. Na dan nestanka, ona je bila u školi, da bi se potom vratila kući oko dva sata posle podne.

Pre odlaska kući je provela neko vreme sa drugaricom u obližnjem baru, ali ta devojčica je rekla da ne može da ponudi više novih informacija.

Nakon toga ju je preko interfona pozvao navodni prijatelj, kome je rekla: "Ako mi ne kažeš ko si, neću ni sići". Oko tri sata govori majci da ima dogovor sa starim prijateljem i da ide da se vidi sa njim.

Mirela Gregori je nestala iste godine kada i Emanuela i još uvek nije pronađena Foto: Wikipedia

Međutim, ta osoba je u to vreme imala obaveze na drugom kraju grada i nije ni bila sa Mirelom. Od kada je izašla iz kuće, devojčici se gubi svaki trag.

Mirelina majka je rekla da je prilikom posete pape 1985. godine, prepoznala čoveka iz Vatikana, koji je bio deo papine pratnje, kao osobu koja je često pričala sa njenom ćerkom i njenim drugaricama u baru u blizini njihove kuće.

Potom se pojavila teorija da je grupa "Sivi vukovi" odgovorna za njen nestanak, ali je samo ostalo na tome. Tokom istrage nije utvrđeno da su se devojke poznavale, iako su bile istih godina i kretale su se u to vreme po istom gradu. Mirelin slučaj je još uvek otvoren i nerešen.

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA