≫ 

Zaposleni u Guglu danas štrajkuju zbog blage reakcije kompanije na seksualno uznemiravanje žena

Protestom pod nazivom "izađi za stvaru promenu" inženjeri i drugi radnici žele da pošalju poruku da kompanija Gugl treba da bude transparentnija kada je reč o pitanjima seksualnog uznemiravanja

  • 0

Stotine zaposlenih u kompaniji Gugl izaći će danas iz svojih kancelarija širom sveta u znak protesta zbog, kako veruju, blage reakcije kompanije prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje.

Američki "Njujork tajms" prošle nedelje je objavio priču sa detaljnim optužbama jedne žene za seksualno uznemiravanje protiv tvorca Guglovog androida Endija Rubina.

List navodi da je Rubin 2014. uz otkaz primio otpremninu u iznosu od 90 miliona dolara, iako je Gugl zaključio da su optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega bile kredibilne.

Protestom pod nazivom "izađi za stvaru promenu" inženjeri i drugi radnici žele da pošalju poruku da kompanija Gugl treba da bude transparentnija kada je reč o pitanjima seksualnog uznemiravanja kao i osnažianju žena.

Zaposleni su napustili svoje kancelarije FOTO:TANJUG/AP

U istom članku inače otkrivaju se i optužbe protiv još nekih visokopozicioniranih u kompaniji za seksualno uznemiravanja.

Izvršni dirketor Gugla Sundar Pičai uputio je nedavno mejl zaposlenima u kojem se izvinjava za "postupke kompanije iz prošlosti".

On nije pomenuo optužene po imenu, ali nije ni demantovao pisanje "Njujork tajmsa".

Ipak Pičai je otkrio da je Gugl otpustio 48 zaposlenih, među kojima 13 menadzera na visokim funkcijama zbog "seksualnog uznemiravanja" prethodnih godina te da im nije isplatio otpremninu.

Nisu zadovoljni blagim reakcija na slučajeve zlostavljanja žena FOTO:TANJUG/AP

Međutim, današnji protest mogao bi da sugeriše da značajan broj od 94.000 zaposlenih nije poverovao da kompanija Gugl čini sve da uradi "pravu stvar", navodi AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA