≫ 

Posle ceremonije kod Trijumfalne kapije, lideri sveta zajedno na ručku: Tramp i Putin sedeli blizu, ali kriju o čemu su razgovarali (FOTO) (VIDEO)

Francuski predsednik poručio je svetskim liderima da "izgrade nadu, a ne strah"

  • 41

U Parizu je danas obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a centralnoj manifestaciji prisustvovalo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata.

Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domaćin predsednik Francuske Emanuel Makron bili su, između ostalih, i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju su prisustvovali i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju je predstavljala kancelarka Angela Merkel.

Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Pre početka glavne ceremonije ispred Trijumfalne kapije, Makron je dočekao goste ispred Jelisejske palate.

Planirano je da Makron svoj govor ispred groba Neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina. Međutim, govor je kasnio, kako su preneli mediji, zbog lošeg vremena.

17.15 - TRAMP ODAO PRIZNANJE AMERIČKIM VOJNICIMA 

- Okupili smo se na ovom svetom mestu, kako bi se odali počast hrabrim Amerikancima koji su dali poslednji dah u toj borbi.  Naša je dužnost da očuvamo civilizaciju koju su branili i za koju su tako požrtvovano dali svoje živote kako bi osigurali mir, pre jednog veka - rekao je između ostalog Tramp u svom govoru.

16.30 - NETANJAHU OPISAO RAZGOVOR SA PUTINOM KAO JAKOVAŽAN

Govoreći na konferenciji za novinare u Parizu, premijer Benjamin Netanjahu rekao je novinarima da je razgovarao sa Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom.

Opisujući razgovor sa ruskim predsednikom, Netanjahu je rekao:

- Razgovor sa Putinom je bio dobar i tačan, i rekao bih da je to bilo veoma važno, ali više neću reći ovde.

16.00 - TRAMP SE ZAHVALIO MAKRONU ZA CEREMONIJU

Predsednik Amerike Donald Tramp zahvalio se francuskom lideru Emanuelu Makronu na ceremoniji putem svog Tviter naloga.

15.40 - VLADIMIR PUTIN IMAO "DOBAR" RAZGOVOR SA TRAMPOM

Na pitanje novinara da li je tokom ručka mogao da razgovara sa Trampom, predsednik Rusije Vladimir Putin samo je kratko prokomentarisao "da".

15.25 - PUTIN I TRAMP NISU USPELI DA PRIČAJU NASAMO

Iako su tokom ručka sedeli jedan pored drugog, dva lidera nisu uspela da popričaju u četiri oka, jer nije bilo prilike za to, rekao je za Sputnjik dobro obavešten izvor. Putin i Trump jedva su se pozdravili na ručku u Jelisejskoj palati i nisu mogli da razgovaraju, izjavio je potom portparol Kremlja.

- Jelisejska palata zaista je promenila je plan sedenja za lidere pred početak radnog ručka. Prema završnom planu, ruski i američki predsjednici, Vladimir Putin i Donald Tramp, sedeli su jedan naspram drugog i nisu imaju priliku da održe detaljan razgovor - saopšteno je.

Na kraju, ruski predsednik je sedeo blizu šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da dvojica šefova država nisu imali priliku da razgovaraju i da su se samo pozdravili u palati.

O promeni rasporeda sedenja neposredno pred početak ručka detaljno pročitajte OVDE. A šta prve dame rade dok čekaju svoje muškarce koji su na ručku, pratite OVDE.

15.15 - PUTIN SE NADA KRATKOM SASTANKU SA TRAMPOM

Kako javlja Sputnjik, Putin se nada da će imati nekoliko minuta za sastanak sa Trampom.

- Nadam se da će se proces pregovora vratiti - rekao je Putin.

14.50 - PROTEST PROTIV TRAMPA U PARIZU

Na Trgu Republike u Parizu danas je organizovan protest protiv američkog predsednika Donalda Trampa, na kojem su antifašističke grupe pozvale na mobilizaciju "svim potrebnim sredstvima", javljaju francuski mediji.

"Figaro" prenosi da su oko Trga Republike raspoređene policijske snage i da policajci pretražuju torbe ljudi koji su se tu zatekli.

Protest protiv Trampa u Parizu Foto: Tanjug/AP

Ranije danas dogodio se incident uoči početka centralne ceremonije povodom obeležavanja okončanja Prvog svetskog rata u francuskoj prestonici kada je ispred kolone vozila u kojoj se nalazio Tramp iskočila žena obnaženih grudi, na kojima je pisalo "Lažni mirotvorac", a odgovornost za incident preuzela je feministička grupa "Femen".

14.45 - KOLINDA U CENTRU PAŽNJE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala je ceremoniji u Parizu, a njen pozdrav sa Makronom, kao i stajling, postali su glavna vest na društvenim mrežama.

Više o njihovom pozdravu kao i o Kolindinom leopard cipelama, pročitajte ovde.

14.25 - DOK MAKRON RUČA SA LIDERIMA, BRIŽIT SA SUPRUŽNICIMA NA ODVOJENOM RUČKU

Dok Makron ruča sa svetskim liderima, za to vreme, supruga predsednika Francuske, Brižit Makron, ugostila je 40-ak supružnika šefova država i vlada na ručku u Versajskoj palati.

Foto: Tanjug/AP

14.10 - PUTIN: JOŠ NISAM PRIČAO SA TRAMPOM

Putin je rekao kako još uvek nije imao prilike da razgovara sa Trampom, ali nije isključio mogućnost da će se to dogoditi tokom radnog ručka.

Putin raspoložen stigao na radni ručak Foto: Tanjug/AP

13.45 - TRAMP I PUTIN ZA ISTIM STOLOM

Putin, Tramp, Makron i Junker sede za istim stolom za vreme prijema u Jelisejskoj palati.

Prema pisanju Sputnjika, ručak će trajati dva i po sata, a Tramp i Putin sede jedan do drugog. Sa druge strane Putina sedi Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, dok do Trampa sedi Makron. Među ostalim zvanicama za tim stolom su izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trudo, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

13.30 - TRAMP PONOVO KASNIO NA RUČAK

"Figaro" javlja da je Tramp na ručak u Jelisejsku palatu stigao sa zakašnjenjem, pola sata nakon svih ostalih.

Na ručak su, pored Trampa, kasnili i Putin i Netanijahu, navodi pariski list.

12.55 - LIDERI NA ZAJEDNIČKOM RUČKU U JELISEJSKOJ PALATI

Nakon ceremonije, svetski lideri okupili su se u Jelisejskoj palati na radnom ručku.

12.31 - ZAVRŠENA CEREMONIJA PROSLAVE

Centralna ceremonija proslave 100 godina od završetka Prvog svetskog rata kod Trijumfalne kapije je završena.

Lideri uživaju u muzičkom nastupu Foto: Tanjug/AP

12.27 - MAKRON OBNOVIO VEČNI PLAMEN

Predsednik Makron je obnovio večni plamen u znak sećanja na preminule i položio vence.

12.10 - ŽIVELA FRANCUSKA

Završen je Makronov govor na francuskom jeziku, nakon čega je usledio muzički deo programa.

Francuski predsednik poručio je svetskim liderima da "izgrade nadu, a ne strah".

- Na današnji dan pre 100 godina zvonila su zvona svih crkava, bilo je to primirje, bio je to kraj četiri duge, krvave godine rata. Neka ova stogodišnjaca bude dan kada će se obnoviti počast mrtvima. Mir neka bude vrhovna vrednost. Pobeda je moguća. Jedina borba koju vredi voditi jeste borba za mir, borba za bolji svet - rekao je Makron.

Makron poslao jaku poruku Foto: Tanjug/AP

12.00 - OZBILJNA LICA TRAMPA I MERKELOVE

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel iskoristili su to što su sedeli jedan pored drugog na ceremoniji proslave 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Parizu, pa su razmenili nekoliko reči ali i ozbiljne poglede.

Više o tome čitajte ovde.

11.50 - POČEO MAKRONOV GOVOR NA FRANCUSKOM

Francuski predsednik imao je malih tehničkih problema na početku govora, pa su mu ubrzo dodali mikrofon.

11.42 - INCIDENT PRILIKOM PROLASKA TRAMPA

Prilikom prolaska konvoja američkog predsednika Donalda Trampa Jelisejskim poljima u Parizu danas se dogodio incident, kada je jedna žena s golim grudima istrčala pred kola.

Više o ovom incidentu pročitajte ovde.

11.40 - CEREMONIJU UPOTPUNILA MUZIKA VIOLONČELISTE JO JO MA

Lideri sveta uživali su sviranju violončela francuskog umetnika Jo Jo Ma.

Printskrin: Youtube

11.30 - TINEJDŽERI ČITAJU PISMA IZ PRVOG SVETSKOG RATA

Pisma iz Prvog svetskog rata koja su napisana pre sto godina, čitalo je danas osam tinejdžera na ceremoniji.

- Dragi moji roditelji, danas je bilo predivno. Dobili smo vesti o primirju jutros u 9.30. Imao sam deset minuta da se pripremim za veliku paradu na trgu u Monsu... Ulice su bile prepune civila koji su skakali od sreće bacajući cveće... Trg i ulice bili su u najrazličitijim bojama - navodi se u pismu oficira britanske kraljevske konjičke artiljerije.

- Dragi moj Pjer, dok ti ovo pišem, ti tamo daleko u šumama Alzasa saznaješ neverovatne vesti! Ovde se čuje na sve strane. Bolesna sam od sreće, ne mogu da pišem... Ne mogu da ti opišem osećaj neverovatne radosti na ovaj prvi dan primirja - navela je Francuskinja Deniz Brije u pismu vereniku Pjeru Foru.

11.24 - MAKRON VRŠI SMOTRU VOJNIH JEDINICA

Kod Trijumfalne kapije počela je centralna ceremonija obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, a minutom ćutanja odata je počast palim vojnicima.

Putin i Tramp stigli poslednji Foto: Tanjug/AP

11.17 - NEKOLIKO MINUTA KASNIJE STIGAO JE I PUTIN

Nekoliko minuta pre početka Makronovog govora, stigao je i Vladimir Putin.

Kako je izgledao njihov pozdrav, čitajte u posebnoj vesti.

Tramp došao na ceremoniju odvojeno od drugih lidera Foto: Tanjug/AP

11.15 -  TRAMP SA MELANIJOM STIGAO ISPRED TRIJUMFALNE KAPIJE

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga stigli su ispred Trijumfalne kapije nekoliko trenutaka nakon što su svi lideri, predvođeni Makronom, stali ispred spomenika neznanom junaku.

11.13 - KAŠNJENJE ZBOG LOŠEG VREMENA

Iako je bilo planirano da svečanost počne u 11.11, došlo je do kašnjenja, prvenstveno jer u Parizu duva jak vetar i pada kiša, piše Gardijan. U ovom trenutku lideri hodaju prema Trimfalnoj kapiji gde će svečanost biti održana, a nebo nadleću borbeni avioni.

11.00 - GDE SU TRAMP I PUTIN?

Među gostima trenutno nema predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina. Dok je predsednik Rusije sleteo na aerodrom dok je trajao prijem gostiju u palatu, Tramp se još uvek nije oglasio.

Printskrin: Sputniknews.com

10.50 - MAKRON SA GOSTIMA IZAŠAO IZ PALATE

Nakon što je dočekao državnike iz svih krajeva sveta, Makron se sa gostima uputio ka grobu neznanog junaka, gde će u 11 sati održati govor.

Merkelova se pre dolaska u palatu sastala sa Vučićem Foto: AP/Tanjug

10.35 - MERKELOVA PRIPRETILA MAKRONU?

Nakon jučerašnjeg emotivnog susreta u vagonu u kojem je potpisano primirje u Prvom svetskom ratunemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku Jelisejsku palatu prstom "pripretila" francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Više o toj vesti čitajte ovde.

10.25 - PUTIN SLETEO NA AERODROM ŠARL DE GOL

Ruski predsednik Vladimir Putin sleteo je avionom na francuski aerodrom Šarl De Gol, kako bi prisustvovao ceremoniji na poziv Makrona, prenosi Sputnjik.

Putin nije učestvovao na večeri koju je u subotu organizovao predsednik Francuske.

Sa gostima iz Izraela Foto: AP/Tanjug

10.15 -STIGAO I PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ

Vučić sa Makronovima Printsrkin: Facebook/SputnikNews

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Jelisejsku palatu na proslavu 100 godina od pobede u Velikom ratu.

Nešto pre njega u palatu je stigla i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Makron i premijer Belgije Šarl Mišel Foto: AP/Tanjug

9.25 - SVETSKI LIDERI STIŽU ISPRED JELISEJSKE PALATE

Ruski predsednik Vladimir Putin, američki predsednik Donald Tramp i mnogi drugi biće među gostima na manifestaciji u Parizu.

U palatu su već stigli svetski lideri iz Belgije, Grčke, Izraela, Hrvatske...

9.05 - MAKRON I NJEGOVA SUPRUGA DOČEKUJU LIDERE

Foto: AP/Tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit dočekuju goste ispred ulaza u Jelisejsku palatu.

U palatu je stigao i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Foto: AP/Tanjug

U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsednica saveta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

Pres služba predsednika saopštila je da su poslate 83 pozivnice državnicima širom sveta da prisustvuju ceremoniji u Parizu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sulejman

    11. novembar 2018 | 14:03

    Ovi ljudi na slikama toliko su zla naneli samo dragi bog zna koliko

  • Gargamel

    11. novembar 2018 | 13:05

    Nešto mi nije jasno... Razumem predstavnike pobednika na proslavi, ali... Šta rade tu predstavnici gubitnika?! Mislim, znam ko se protiv koga borio i ko je pobedio, ali mi nije jasno ko slavi? Šta time poručuju - da nije važno pobediti, važno je učestvovati?!

  • Dragan

    11. novembar 2018 | 12:33

    „Gubitnici“?? „Pobednici“?? U cemu pobednici.? Milioni mrtvih i nestalih.Ko je pobednik? Preziveli.Divljanje vojne Industrie, potrosnja materijala, profiti.Pobednici bi bili mi svi kad ne bi bilo ratova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA