≫ 

Španija traži da Katalonija vrati milione evra koje je potrošila za referendum 2014. godine

Španski Ustavni sud je referendum proglasio neustavnim

  • 1

Španska revizorska kancelarija naložila je da bivši katalonski lider Artur Mas i još devet osoba vrate 4,9 miliona evra iz javnih fondova koje su potrošili za neobavezujući referendum o nezavisnosti 2014. godine, saopštila je danas revizorska kancelarija.

Glasanje 2014. godine o nezavisnosti Katalonije bilo je simboličko, a španski Ustavni sud ga je proglasio neustavnim, podseća Rojters.

Tri godine kasnije, u oktobru 2017. godine, Masov naslednik, katalonski lider Karles Pudždemon, organizovao je glasanje o nezavisnosti, kada je većina glasača koji su izašli na referendum podržala secesiju.

Karles Pudždemon je bio lider Katalonije u vreme referenduma Foto: Tanjug/AP

To je navelo vladu u Madridu da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom i da izda naloge za hapšenje mnogih od organizatora referenduma.

Pred španskim vrhovnim sudom uskoro treba da započne suđenje devetorici lidera separatističkog pokreta, a tužilac traži do 25 godina zatvora zbog pobune.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    12. novembar 2018 | 17:12

    BRAVO !!! OVAKO SE CUVA CELOVITA SPANIJA ! NEPREGOVARA SE SA SEPARATISTIMA SPANIJE A VLADA SRBIJE PREGOVARA SA ALBANSKIM TERORISTIMA KOJI NI PO JEZIKU NI PO KULTURI NI PO RELIGIJI NEMAJU NISTA SA SRBIJOM ! ALBANCIMA SAMO ALBANIJA NI PEDALJ SRPSKE ZEMLJE KOSOVO I METOHIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA