Počeli najveći sukobi u pojasu Gaze od rata iz 2014: Ispaljeno na stotine raketa, na meti i stambene zgrade (FOTO) (VIDEO)

Izraelske medicinske službe objavile su da je muškarac ubijen, a žena kritično ranjena pošto su zatrpani u stanu

  • 0

Izraelske medicinske službe objavile su da je muškarac ubijen, a žena kritično ranjena pošto su zatrpani u stanu prilikom jutrošnjeg napada granatom iz palestinskog Pojasa Gaze na stambenu zgradu u gradu Aškelon na jugu Izraela, prenosi AP.

Agencija navodi da je ovo prva žrtva u Izraelu od rata u Pojasu Gaze 2014. godine.

Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz Pojasa Gaze od ponedeljka popodne ispalili 370 projektila, od kojih je oko 100 presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola".

Napad granatom iz palestinskog Pojasa Gaze na stambenu zgradu u gradu Aškelon na jugu Izraela Foto: Tanjug/AP

AP navodi da je Izrael pogodio više od 100 vojnih ciljeva u Pojasu Gaze.

Navodi se da su zvaničnici UN objavili da zajedno s Egiptom rade na okončanju aktuelnih borbi u Pojasu Gaze.

Foto: Tanjug/AP

Iz kabineta izaslanika UN za Bliski istok Nikolaja Mladenova saopšteno je da su napori u toku kako bi se "osiguralo da se Gaza vrati s ivice provalije". Mladenov je zatražio zaustavljenje raketnih napada i i uzdržavanje "svih strana".

Izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze uništio je noćas sedište tv stanice pokreta Hamas, Al Aksa, a zaposleni su evakuisani i nema izveštaja o povređenima.

Izrael je uoči vazdušnog napada ispalio hice upozorenja, pa je stanica obustavila emitovanje programa, da bi nekoliko minuta kasnije u vazdušnom udaru trospratna zgrada bila unistena, javio je AP.

Portparol Hamasa, Favzi Barhum, osudio je napad kao "varvarsku i drsku agresiju".

Izrael je saopštio da je ta stanica "emitovala nasilnu propagandu" i da je ekstremistima obezbeđivala "operativne poruke".

Ispaljeno nekoliko stotina raketa u pojasu Gaze Foto: Tanjug/AP

Al Aksa TV je objavila snimak raketnog napada na autobus s izraelskim vojnicima na istoku Jabalije, u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska potvrdila je da je jedan autobus pogođen vatrom iz Pojasa Gaze, dodajući da je u napadu povređen vojnik.

Oružano krilo Hamasa objavilo je da će pojačati napade i raketne udare na izraelske gradove Ashdod i Beersheba ako Izrael nastavi da izvodi vazdušne udare na civilne zgrade u Gazi.

Najmanje pet Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od ponedeljka uveče u najvećem nasilju između dve strane od rata iz 2014. godine.

Do eskalacije je došlo u nedelju nakon što je najmanje sedam Palestinaca ubijeno u tajnoj izraelskoj operaciji, na šta je Hamas odgovorio raketnom paljbom iz Gaze.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA