≫ 

Bivši vojnik u Gvatemali osuđen na 5.160 godina zatvora: Kriv je za najveći zločin u ratu toj zemlji

Učestvovao je u masovnim ubistvima u 1982 godine u selu Dos Eres

  • 2

Sud u Gvatemali je osudio bivšega vojnika na 5.160 godina zatvora zbog masakra 171 osobe, što se smatra jednim od najvećih zločina u 36-godišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Tužioci kažu kako je Santos Lopez učestvovao u masovnim ubistvima 1982. godine gotovo svih muškaraca, žena i dece u poljoprivrednom selu Dos Eres.

Lopez je optužen da je bio deo elitne Specijalne jedinice Kaibilesa koja je poslata u Dos Eres da pronađe pripadnike gerilske grupe koja je presecala vojni konvoj.

Kada jedinica nije pronašla gerilce ili oružje, izvukli su seljane iz njihovih domova i prema tužiocima, silovali mnoge devojke. Kako bi prikrili silovanje, ubijali su gotovo sve koji su tamo živeli.

Masakr je sproveden tokom režima bivšeg vojnog diktatora Efraina Riosa Monta koji je umro u aprilu, pod optužbom za genocid u akciji tokom jedne od najkrvavijih faza sukoba koji je trajao od 1960. do 1996. godine.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA