≫ 

Pronađen kamiondžija koji je u Belgiji pregazio i usmrtio pripadnika "Žutih prsluka"

Vlasti ističu da je nemoguće da vozač nije video ljude na putu, a za njim je posle tragedije bila raspisana evropska poternica

  • 0

Holanđanin osumnjičen da je svojim kamionom u petak u Belgiji namerno pregazio učesnika protesta "žutih prsluka" koji je poginuo na licu mesta, uhapšen je u subotu uveče u svojoj zemlji, u koju je pobegao posle izazvane tragedije. Vinovnik nesreće je uhvaćen na osnovu registarske tablice čiji broj su zapisali učesnici protesta i koja je primećena u regionu grada Tilburg, pišu "Večernje Novosti".

Do tragedije je došlo u petak oko 19 sati na autoputu E25, u blizini mesta Vize, iz pravca Liježa ka Mastrihtu, u neposrednoj blizini belgijske granice s Holandijom.

Dvadesetak demonstranata zatvorilo je desnu stranu auto-puta gumama i paletama, dok su levom propuštali samo automobile. Kada je holandski kamiondžija (56), pokušao da prođe levom stranom, isprečilo mu se dvoje pripadnika "žutih prsluka", a svedoci kažu da je vozač pri tom dodao gas. Rože Borle (49) je tom prilikom završio pod točkovima. Svedoci kažu da je uzalud pozivao kamiondžiju da se zaustavi, pre nego što je poginuo.

Vlasti ističu da je nemoguće da vozač nije video ljude na putu, a za njim je posle tragedije bila raspisana evropska poternica. U subotu se u Liježu okupilo nekoliko stotina ljudi na maršu u znak sećanja na žrtvu, dok je minut ćutanja održan na manifestaciji "žutih prsluka" u valonskom gradu Monsu.

Borle je treća žrtva u Belgiji otkako je započeo protest "žutih prsluka". U Francuskoj, odakle je prenet bunt, od 17. novembra, kada je krenula ulična revolucija, poginulo je deset osoba, u nesrećama koje se (in)direktno vezuju za pokret "žutih prsluka".

VIDEO: "Žuti prsluci" premlatili novinara, policija ga jedva izvukla

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA