UN objavile izveštaj o ubistvu Kašogija: Od negiranja, pesničenja pa do grozomornog audio snimka

Novinar disident bio žrtva "brutalnog i hladnokrvnog ubistva" koje su isplanirali i počinili zvaničnici Saudijske Arabije

  • 1

Istraga koju su sprovele Ujedinjene nacije o ubistvu Džamala Kašogija pokazala je da je novinar disident bio žrtva "brutalnog i hladnokrvnog ubistva" koje su isplanirali i počinili zvaničnici Saudijske Arabije, navodi Russia today.

Kako se navodi u izveštaju iz istrage, Saudijska Arabija je "ozbiljno minirala" napore Turske da istraži Kašogijevo ubistvo, koje se dogodilo u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Istražiteljka UN-a Agnes Kalamar rekla je da je njen tim preslušao "audio materijal ubistva od kog ih je podišla jeza", a koji su uspeli da pronađu turski istražitelji.

Trenutak kada je Kašogi poslednji put viđen živ na ulazu u saudijski konzulat, Foto: Tanjug/AP

PREMINUO TOKOM TUČE

Saudijska Arabija je prvo negirala da ima išta sa Kašogijevom smrću, ali kasnije su počeli da tvrde da je preminuo tokom "pesničenja" sa zvaničnicima u konzulatu. Rijad je kasnije opet promenio "ploču" priznajući da je ubistvo bilo sa predumišljajem, ali sprovedeno na "neuobičajen način".

Američki predsednik Donald Tramp oklevao je da kritikuje Rijad zbog ubistva, priznajući da je finansijska veza između dve zemlje mnogo važnija. Članovi obe partije pritiskali su ga da zauzme oštriji stav sa princom Mohamedom bin Salmanom.

Istražiteljka UN navodi da je zatražila zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji. Ona navodi da je "veoma zabrinuta" zbog pravičnosti procesa u koji je uključeno 11 ljudi optuženih za ubistvo novinara.

VIDEO: Snimak momenta kada je gradonačelnik izboden nožem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    8. februar 2019 | 08:52

    I kako bilo ko moze da veruje da Amerika pomaze i udeljuje demokratiju? Toliko su zli osioni bahati da im nije problem uopste da izjave da im je vaznija finansijska saradnja. A njihovi partneri cerece kolju seku glave po belom svetu, na drugim kontinentima.. I onda ljudsko pravo najosnovnije i prvo, na zivot, vise nema vrednost i prednost nad bilo cime ostalim.. A i dalje se pitaju i dale packe ko proda vise ribe ili psenice, a oni imaju zalihe pa da im ne propadne.. Zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA