≫ 

Tramp svakog trenutka može da proglasi vanredno stanje: Evo šta to znači za njega, ali i za zemlju

Vrhovni sud SAD-a nikada nije konkretno definisao šta tačno spada pod vanredno stanje

  • 0

Bela kuća je juče objavila kako će predsednik Donald Tramp proglasiti vanredno stanje u SAD-u.

Tim potezom će zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje proračunska sredstva pa će možda uspeti pronaći i potrebna sredstva kako bi izgradio svoj zid na granici s Meksikom.

Predsednik Tramp je i ranije govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade.

On proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vreme predizborne kampanje.

Foto: Tanjug/AP

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvopartijski kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade.

Taj zakon osiguraće više od 300 milijarde dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće proračunske godine.

Tako će se sprečiti nova blokada vlade.

Isti zakon za Trampov zid predviđa 1,27 milijarde dolara za izgradnju zida. Trampu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijarde dolara.

Taj zakon treba potpisati predsednik Tramp, a sinoć je Bela Kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD-u.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trampovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju vanrednog stanja odloženi su za sledeći dan.

Vrhovni sud SAD-a nikada nije konkretno definisao šta tačno spada pod vanredno stanje.

Definicija vanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo da li je odluka nekog predsednika o proglašenju vanrednog stanja zakonita ili ne.

Vanredno stanje proglašava se u vremenima krize i efektivno omogućava predsedniku da zaobiđe redovan politički proces odlučivanja.

Kako piše BBC, proglašenjem vanrednog stanja Tramp će dobiti ovlašćenja sadržana u više od 100 različitih zakona.

Ta ovlašćenja omogućiće mu da zaobiđe redovan proces odlučivanja, a zamišljen je kao mehanizam koji bi delovao u stanju nužde kada je potrebno donositi brze odluke i kada se ne može čekati odluka Kongresa.

Postavlja se pitanje da li je situacija na granici Meksika i SAD-a uistinu dovoljna za proglašenje vanrednog stanja.

Foto: Tanjug/AP

Sa jedne strane na granici s Meksikom je, javlja BBC, tokom svakog dana, vraćeno ili uhapšeno preko 2000 ljudi.

Oni koji se zalažu za proglašenje vanrednog stanja kažu da je ovo dovoljan podatak.

Drugi pak tvrde kako je taj broj znatno niži nego pre deset godina te kako se brojne osobe koje pokušavaju preći granicu predstavljaju kao tražioci azila, što znači da pokušavaju ući u SAD legalno.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je kasno sinoć kako je Bela kuća utvrdila iznos od 2,7 milijarde dolara koji je ranije osigurao Kongres koji bi se mogao preusmeriti za finansiranje zida kao deo vanrednog stanja.

Rečeno je kako su advokati Bele kuće proverili brojke i veruju kako će izdržati tužbu na sudu.

Ipak, do koliko će sredstava i kako Tramp uspeti doći zavisi i od toga na koje će se odredbe Tramp pozvati u svojoj deklaraciji o proglašenju vanrednog stanja koju bi trebao potpisati i objaviti danas.

Da se radi o nezakonitom potezu odmah je obznanila predsednica Kongresa Nensi Pelosi, koja je najavila i da će pravno delovati ako dođe do tog proglašenja.

Nensi Pelosi Foto: Tanjug/AP

Nedugo nakon nje, oglasili su se iz Ministarstva pravosuđa s porukom kako će sudovi odmah blokirati Trampovu odluku o proglašenju vanrednog stanja.

Tako će se Trampa sprečiti da odmah zaobiđe Kongres i pomoću novih ovlašćenja počne graditi zid.

Ali,  kako je za ABC rekao izvor iz Bele kuće, u Beloj kući su uvereni kako će u žalbenom postupku oni izaći kako pobednici.

U isto vreme, CNN javlja kako bi sudski postupci mogli dugo trajati te kako Tramp možda neće imati dovoljno vremena do kraja svog mandata da iskoristi ovlašćenja koje bi mu dalo proglašenje vanrednog stanja i pronađe sredstva za izgradnju zida.

Tramp bi, kada proglasi vanredno stanje, za rešenje vanredne situacije mogao povući sredstva namenjena vojsci, izgradnji, infrastrukturnim projektima ili iz sredstava namenjenih za štetu nastalu od elementarnih nepogoda.

Tramp će morati obavestiti Kongres o svojim postupcima, odnosno o tome iz kojeg dela proračuna planira povući novac. Ipak, iako mora obavestiti Kongres, ne mora dobiti njihovo odobrenje za korištenje tih sredstava.

CNN javlja kako im je jedan zvaničnik prošlog meseca otkrio opcije koje su bile u najužem izboru Trampove administracije za povlačenje oko 681 miliona dolara iz sredstava državne blagajne, potom 3,6 milijarde dolara iz sredstava za gradnju namenjenih vojsci, oko 3 miliona iz sredstava namenjenih Pentagonu te oko 200 miliona dolara namenjenih Odeljenju domovinske sigurnosti. Moguće je i da će izvući deo sredstava namenjenih za borbu protiv narkotika.

Pomoćnici kongresnika su za CNN izjavili kako će u tom slučaju, ministarstvo obrane odlučiti iz kojih projekata koje planiraju će se ta sredstva povući, a Kongres neće biti uključen u odluku.

- Zakon ne kaže da nam mora reći o kojim projektima se radi, ali budite sigurni da ćemo ga mi pitati - rekao je jedan pomoćnik.

CNN dodaje i kako bi, ako se proglasi vanredno stanje, američka vojska, posebno deo inženjera u vojsci, najverovatnije biti poslata da radi na izgradnji zida.

Pentagon je ranije pomagao odeljenju domovinske sigurnosti pa se očekuje da bi pomogao i ovaj put.

Foto-montaža: Tanjug/AP

Tokom svog mandata Donald Tramp je često tražio pomoć od ministarstva obrane kada se radi o graničnim pitanjima.

Uoči parlamentarnih izbora 2018. godine Tramp je naložio slanje više od 5000 vojnika na granicu. Nedavno je pak poslata i avijacijska podrška.

Tramp tvrdi kako je potrebno izgraditi zid kako bi se smanjio broj migranata.

Prema podacima federalne vlade, granična i carinska zaštita je od početka fiskalne 2018. godine uhapsila gotovo 400.000 ljudi na južnoj granici, što je više nego 2017. godine, ali i manje nego 2016. godine.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA