≫ 

Pakistan je zbog jedne stvari veća pretnja od Indije da će da započne rat: Ovako izgleda njihov odnos snaga u nuklearnom oružju (FOTO)

Dok Indija ima između 130 i 140 nuklearnih bombi, Pakistan navodno povećava svoj nuklearni arsenal brže od bilo koje druge nacije

  • 6

Svet sa strahom prati naredni korak u odnosima između Indije i Pakistana, nakon što je došlo do eskalacije sukoba između dve nuklearne sile. Iako obe poseduju nuklearne glave, danas veću opasnost ipak predstavlja Pakistan jer, za razliku od Indije, nije potpisao ugovor da neće prvi koristiti oružje (no-first-use policy).

Kada je Biznis insajder pre nekoliko meseci pisao o tome kako bi sledeći Hladni rat mogao da se vodi između Indije i Pakistana, očigledno nije bio daleko od istine. Obe zemlje imaju nuklearni arsenal, a glavno pitanje danas je u kojoj meri su spremne da ga upotrebe?

Indija je nuklearni program otpočela 1967. godine, a prvi test nuklearnog naoružanja izveden je 18. maja 1974. godine (raketa "Nasmešeni buda"). Poslednji test izvela je 13. maja 1998. godine.

Pokušaji da se razviju interkontinentalne i rakete na podmornicama ukazuju na to da bi Indija uskoro mogla da poseduje nuklearnu "trijadu".

Testiranje balističke rakete Agni-V Foto: Wikipedia/DRDO / Ministry of Defence, Government of India

Iako nikada javno nije potvrdila koliko poseduje nuklearni arsenal, procenjuje se da Indija ima između 130 i 140 nuklearnih bombi. Takođe, Indija je uspešno testirala balističku raketu Agni-V koja može da dobaci 5.000 kilometara.

Ova zemlja drži se politike da "neće prva koristiti oružje" (no-first-use policy) i nalazi se u procesu razvoja nuklearne doktrine zasnovane na "kredibilnom minimalnom zastrašivanju".

Indijska vlada je pre 20 godina objavila nacrt doktrine "no-first-use", u kojem se tvrdi da poseduje nuklearno oružje isključivo zbog odvraćanja i da će voditi politiku odmazde.

- Indija neće biti prva koja će inicirati nuklearni napad, ali će odgovoriti odmazdom ako zastrašivanje ne uspe - navodi se u tom nacrtu.

U ovom nacrtu, odluku o odobrenju upotrebe nuklearnog oružja donosi indijski premijer. O mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja nagađalo se dve godine nakon objavljivanja ovog nacrta, u vreme eskalacije tenzija sa Pakistanom upravo zbog Kašmira, ali je tada Indija potvrdila da je ostaje privržena politici da neće prva koristiti nuklearni arsenal.

Sa druge strane, Pakistan je nuklearni program otpočeo pet godina posle Indije, tačnije 1972, ali sudeći prema procenama Federacije američkih naučnika (FAS) po broju nuklearnih glava već je prestigao komšije.

Prvi test nukleranog oružja (raketa "Chagai-I") izveden je 28. maja 1988. godine. Prema izveštaju FAS-a iz novembra 2018. godine, Pakistan ima između 140 i 150 nuklearnih glava.

Međutim, za razliku od Indije, Pakistan je odbio politiku da neće prvi koristiti oružje (no-first-use policy), što otvara mogućnost da pokrene nuklearni napad čak iako nije napadnut.

Parkirani aerodrom u Karačiju Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Pakistana su nekoliko puta ranije naglašavali mogućnost da ukoliko bude potrebno upotrebe "svo naoruženje iz arsenala koji poseduju".

Pakistan svoje nuklearno oružje može da isporuči sa zemlje i iz vazduha i navodno razvija metode kako bi rakete mogao da lansira i sa mora, kako bi dopunio nuklearnu "trijadu".

Uprkos tome što mu prete sankcije, Pakistan navodno povećava svoj nuklearni arsenal brže od bilo koje druge nacije.

Pakistan tvrdi da neće koristiti ili pretiti nuklearnim naoružanjen protiv bilo koje "ne-nuklearne" države, međutim nije odgovorio na pitanje o potencijalnoj upotrebi pretiv susedne Indije.

Indija i Pakistan nisu potpisnice Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja (poznat i pod skraćenicom NPT), kao ni Izrael. Ovaj sporazum potpisan je u vreme Hladnog rata, 1968. godine, a njime su se države potpisnice obavezale neće proizvoditi i/ili nabavljati nuklearno oružje ukoliko ga još nemaju, dok su se države koje ga imaju u tom trenutku obavezale da to oružje neće davati/prodavati državama koje ga još nemaju.

NPT kao jedine države kojima je međunarodno priznato pravo da poseduju nuklearni arsenal prepoznaje Rusiju, SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Kinu.

Pakistan razvija nuklearne brže nego bilo koja druga nacija Foto: Tanjug/AP

Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu i sadrži oko 6.850 nuklearnog oružja.

Rusija je jedna od samo tri nacije, pored SAD i Kine, koje poseduju nuklearnu "trijadu", koja uključuju lansiranje interkontinetalne balističke rakete.

SAD su jedina zemlja koja je detonirala nuklearno oružje protiv neprijatelja, kao što je učinila u napadima na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine. SAD su se složile da potencijalno koriste svoje nuklearno oružje kako bi zaštitile zemlje članice NATO-a, kao i Japan, Australiju i Južnu Koreju. SAD imaju 6.450 nuklearnog oružja.

SAD, koje imaju nuklearni arsenal koji je veličine Rusije, jedina je nacija na zapadnoj hemisferi koja poseduje nuklearno oružje i jedna od tri zemlje koje poseduju nuklearnu "trijadu".

Video: Četiri puta su Indija i Pakistan bili u ratu a sve zbog jedne pokrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA