≫ 

Ko je uhapšeni Ugo Karvahal, jedan od vođa Kartela Sunca? Bio je blizak Čavezu i Maduru, optužuju ga za trgovinu drogom, a 2014. je zbog njega zamalo izbio haos (FOTO) (VIDEO)

Amerikanci su pozdravili Karvahalovo hapšenje, koji im je 2014. godine, kako navodi AP, "pobegao iz ruku" kada je uhapšen u Arubi po istoj optužnici

  • 2

Bivši šef vojne obaveštajne službe Venecuele, general-major Ugo Karvahal, uhapšen je tokom proteklog vikenda u Španiji po američkoj poternici, javlja AP. Ove vest je kao bomba odjeknula svetskim medijima, a reč je čoveku koji je nekada bio veoma blizak predsednicima Ugu Čavezu i Nikolasu Maduru. U februaru ove godine je dao podršku samoprolašenom predsedniku Venecuele Huanu Guaidu.

VOĐA KARTELA

Svetski mediji tvrde da je on navodno bivši šef grupe koja je u Venecueli poznata kao Kartel Sunca, zbog znakova na uniformama najviših oficira, uhapšen je po poternici koju su izdale SAD, u kojoj se navodi da je 2006. godine organizovao krijumčarenje oko 5,5 tona kokaina u Meksiko, prenosi Tanjug.

Karvahal je služio pod bivšim liderom Venecuele Ugom Čavesom, a AP ističe da je samo pre nekoliko nedelja izrazio svoju podršku protivnicima predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Portparolka španskog Nacionalnog suda izjavila je da Karvahalima dve opcije - da prihvati izručenje u SAD ili da pokrene sudski spor.

AP navodi da Sjedinjene Države terete Karvahala i nekoliko visokih vojnih zvaničnika Venecuele da su štitili krijumčare droge iz Kolumbije. Ministarstvo finansija SAD tvrdi je da je Karvahal gerilama FARK-a u Kolumbiji dostavljao oružje.

Karvahal je bio blizak čovek Uga Čaveza Foto: Wikipedia/Hugo Carvajal

Amerikanci su pozdravili Karvahalovo hapšenje, koji im je 2014. godine, kako navodi AP, "pobegao iz ruku" kada je uhapšen u Arubi po istoj optužnici.

Pre pet godina, postao je najviši venecuelanski zvaničnik ikada uhapšen po poternici SAD, međutim, vlasti u Arubi odbili su da ga izruče Americi nakon, kako navodi AP, jakog pritiska od Madura.

KO JE UGO KARVAHAL?

Ugo Armando Karvahal Barios, zvani El Pojo (pile) rođen je 1. aprila 1960. godine u Venecueli. Prema zvaničnim informacijama on je venecuelanski doplomata i penzionisani general.

Studije na Vojnoj akademiji je završio 1981. godine. Njegova sestra Vilma Karvahal je gradonačelnica opštine Kedenjo. Karvahal je Uga Čaveza upoznao na Vojnoj akademiji u Karakasu, gde mu je upravo Čavez bio instruktor.

Učestvovao je u pokušaju državnog udara 1992. godine, koji je Čavez organizovao protiv vlade Karlosa Adres Pereza.

Mediji prenose da je Karvahal bio jedan od vođa Kartela Sunce Foto: Wikipedia/Hugo Carvajal

Završio je u zatvoru zajedno sa Čavezom i oslobođen je u sklopu opšte amnestije koju je uveo predsednik Rafael Kaldera 1994. godine. Bio je šef vojne obaveštajne službe u Venecueli tokom vladavine Uga Čaveza od jula 2004. do decembra 2011. godine.

U septembru 2008. godine, Odeljenje za kontrolu stranih sredstava SAD-a optužilo je Karvahala da navodno pomaže kolumbijskim gerilcima FARK-u u aktivnostima koje se tiču trgovine drogom. Istakli su da ih štiti od zaplene droge, isporučuje oružje i dostavlja službena dokumenta Venecuele.

Uvršten je na listu zajesno sa Henrijem Rangelom Silvom, direktorom Venecuelanske direkcije za obaveštajne i preventivne usluge, koji je kasnije postao ministar odbrane i sa Ramonom Rodrigezom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova i bezbednosti.

Karvahal je imenovan za šefa zvaničnog tela koji se bori protiv organizovanog kriminala i finansiranja terorizma u oktobru 2012. godine. U aprilu 2013. je postavljen kao zamenik za Vilfreda Figueroa kao šefa vojne kontraobaveštajne službe.

HAPŠENJE

Venecuela je imenovala Karvahala za svog konzula na Arubi u januaru 2014. godine, ali ga holandska vlada nije zvanično prihvatila.

Uhapšen je na Arubi 22. jula 2014. godine na osnovu američke poternice. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je protestovao zbog ovog postupka, najviše zbog toga što je imao diplomatski imunitet.

U znak protesta, Venecuela je zatvorila svoj vazdušni prostor na nekoliko sati za sve avione koji su dolazili sa Arube i Kurakaoa. Maduro je zapretio da će usporiti poslovanje u rafineriji nafte Isla na ostrvu Kurakao.

Dana 28. jula, Karvahal je pušten i vraćen je u Venecuelu privatnim avionom. Holandija je na kraju prihvatila njegov imunitet. Proglašen je za personu non grata pa je vraćen u Venecuelu.

U jednom javnom nastupu Maduro je rekao da su imali plan za eskalaciju napetosti u Latinskoj Americi.

Dan nakon objavljivanja informacija saznalo se da je Venecuela poslala četiri vojna broda blizu obale Arube, dok je Karvahal bio pritvoren.

Američki državni sekretarijat je rekao da ima dokaze o ozbiljnim pretnjama Venecuele protiv Arube i Holandije.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je kontaktiralo Venecuelu u vezi ovih vojnih brodova, a Venecuela je izjavila da su se brodovi vraćali sa vojne vežbe.

Istakli su da su Karvahala pustili na slobodu nakon strogih sudskih razmatranja zasnovanih na međunarodnom pravu.

Karvahal je takođe tražen od strane Kolumbije zbog mučenja i ubistva dva agenta.

PODRŠKA ZA GUAIDA

Dana 21. februara 2019. godine, tokom predsedničke krize u Venecueli, Karvahal je snimio video prilog u kojem je podržao privremenog predsednika Huana Guaida. On je pozvao vojne snage Venecuele da razbiju barikade i da omoguće isporuku humaniterna pomoći za Venecuelu.

Maduro je 4. aprila izbacio Karvahala iz Oružanih snaga, oduzeo mu je status generala-majora i optužio ga je za izdaju.

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    18. april 2019 | 10:45

    Sve je to droga a vozac samo steka lovu i iznosi zlato a placenicki narod jede travu taj drski i nezadovoljni narod sta jos oce imaju zivot to im je dovoljno hoce neku slobodu pa gde to ima

  • Perke

    18. april 2019 | 09:58

    To su ti sjajni venecuelanski borci za pravdu, narod i protiv imperijalistickog americkog zla..usput naprave i neki kartel, pa prosvercuju par tona kokaina uz logistiku drzave, postanu milioneri i furnu iz drzave..podseca malo na Slobinu Srbiju, zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA