≫ 

Izgoreo je Notr Dam, a Srbi neće zaboraviti da je upravo ova katedrala zvonila u njihovu čast 1389. godine!

U vestima koje su kružile Evropom precizno je bio određen datum bitke i naglašavano mesto pogibije sultana Murata

  • 59

Zvona srednjovekovnce crkve Notr Dam u Parizu oglasila su se 1389. godine, veruje se, u čast velikog Boja na Kosovu.

Tada se govorilo o pobedi Srba nad "nevernicima", a zvona crkve, koja je sagrađena u 13. veku, zvonila su tada u čast ove prerano proglašene pobede.

U vestima koje su kružile Evropom precizno je bio određen datum bitke i naglašavano mesto pogibije sultana Murata. Smrt sultana pripisivala se dvanestorici zaverenih ratnika.

Upravo ta vest o smrti Murata kao bomba odjeknula je evropskim kontinentom i izazvala nemire i pometnju u balkanskom delu Otomanskog carstva.

Foto: V.A.

Informacije su stizale u pismima, preko svedočenja i izveštaja, a najvažnija rečenica odnosila se na smrt sultana Murata.

Međutim, neki danas i opovrgavaju predanje da je upravo katedrala Notr Dam, koja je juče uništena u strašnom požaru, 1389. godine zvonila u čast srpske vojske. Kažu, to je jedna velika zabluda, jer katočičanstvo nikada nije bilo naklonjeno pravoslavlji u vizantijskom uticaju.

Ipak, nesumnjivo je da je ova velika bitka, koja je na neki način odredila budući srpski identitet i sjedinila duh Srba sa Kosmetom, odjeknula u Evropi i da ne bi bilo neuobičajeno da su se u čast naše vojske čula i zvona u Parizu.

Foto: Tanjug/AP

Uz predanje da su zvona Bogorodičine crkve u Notr Damu zvonila, postoji i priča da je kralj Karlo VI tim povodom priredio svečanu službu.

Za Karla to su svakako bile dobre vesti, jer je invazija Turaka koja je pretila Evropi sa istoka zaustavljena na Kosovu.

Nedavno postavljanje zastave Kosova u ovoj katedrali svrstavajući nepriznatu takozvanu državu među zemlje pobednice i učesnice Prvog svetskog rata, stoga je bio veliki udarac za Srbe.

Pa ipak, Francuzi možda danas i mogu da utiču na tok istorije, ali ne mogu da izbrišu sećanja, predanja i mitove koji neraskidivo povezuju naš narod sa zapadnom kulturom, na čijem predvorju se vekovima bori za opstanak.

VIDEO: Plamen sa Notr Dama guta sve sem krsta

VIDEO: Urušio se čuveni zvonik Notr Dama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonar

    16. april 2019 | 07:41

    Trebala je da zvoni i kad su " f " rancuski avioni u sklopu natoa bacali bombe po Srpskoj deci, od kojih se neće oporaviti godinama ... Nijedan notrdam nije važniji od jednog života Srpskog deteta i patnje roditelja koji su ga izgubili ...

  • Dejan

    16. april 2019 | 07:36

    Nikad mi nije drago kad se takva tragedija desi , ali što bi naš narod rekao " IMA BOGA ". Francuzi su ćutali kad su naše svetinje , koje su i starije gorele na Kosovu i Metohiji - ne samo da su ćutali nego su i pasivno podržavali!! Mi da šaljemo pomoć - van svake pameti. Srbi pre par meseci su ti isti Francuzi istakli zastavu tkz. kosova kao pobednike u Velikom ratu ALO KO JE OVDE LUD Navedite mi ime jednog Francuza koji je pomogao u obnovi Hilandara???? DOZOVIMO SE PAMETI - ni dinar naš njima !!!!!

  • Djole

    16. april 2019 | 07:37

    A stotinu godina kasnije šaljete bombe na Srbe,sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA