≫ 

Ovako su svetski lideri reagovali na vest o požaru u Notr Damu: Ovi prizori izazivaju bol, u mislima smo sa našim francuskim prijateljima

Požar koji je opustošio katedralu Notr Dam u Parizu izazvao je šok i tugu Svete stolice, izjavio je portparol Vatikana Alesandro Đizoti

  • 5

Posle 12 sati borbe požar u pariskoj katedrali Notr Dam je konačno ugašen. Još dok je trajala borba sa vatrenom stihijom počele su da stižu reakcije svetskih zvaničnika.

- Iz minuta u minut pratim požar na pariskoj Notr Dam. Notr Dam pripada čitavom čovečanstvu. Ona je inspirisala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posetilaca iz svih delova sveta. Koji tužan prizor. Koji užas. Saosećam s francuskim narodom - kaže se u saopštenju predsednika Komisije Žana-Kloda Junkera.

Ovaj događaj je prokomentarisao i Žan Klod Junker Foto: Tanjug/AP

I predsednik Europskog veća Donald Tusk ističe da Notre Dame pripada celoj Europi.

- Svi danas saosećamo s Parizom - poručio je Tusk.

- Užasni prizori Notr Dam u plamenu izazivaju bol. Notr Dam je simbol Francuske i evropske kulture. U mislima smo s našim francuskim prijateljima - poručio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Angela Merkel je uputila svoju poruku Francuzima Foto: Tanjug/AP

Požar koji je opustošio katedralu Notr Dam u Parizu izazvao je šok i tugu Svete stolice, izjavio je portparol Vatikana Alesandro Đizoti.

- Strašna vest o požaru koji je opustošio katedralu Notr Dam, simbol hrišćanstva u Francuskoj i svetu, primljena je u Svetoj stolici sa šokom i tugom - naveo je Đizoti, prenosi Rojters.

Ovaj događaj je uzdrmao Vatikan Foto: A. Nalbantjan

- Izražavamo našu bliskost sa francuskim katolicima i građanima Pariza i upućujemo molitve za vatrogasce i sve koji čine sve moguće u suočavanju sa ovom dramatičnom situacijom - rekao je on.

Papa Franja se moli za francuske katolike i stanovništvo Pariza "u šoku od užasne vatre" koja je opustošila katedralu Notr Dam.

Foto: Tanjug/AP

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izrazio je danas žaljenje zbog požara u katedrali Notr Dam dodajući da je u mislima sa Francuzima i svim katolicima.

- Žalosno je što je Notr Dam (...) delimično uništena nakon što se odupirala ratovima i revolucijama 800 godina. Naše misli su sa Francuzima i svim katolicima - napisao je Zarif na Tviteru.

Britanska kraljica Elizabeta II poslala je poruku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u kojoj je navela da je veoma tužna zbog požara koji je u ponedeljak zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu i da su njene molitve upućene celoj Francuskoj, saopštila je Bakingemska palata.

- Princ Filip i ja smo bili veoma tužni zbog slika vatre koja je zahvatila katedralu Notr Dam - stoji u poruci, preneo je Rojters.

Izražavam svoje divljenje pripadnicima hitnih službi, koji su rizikovali svoje živote da bi pokušali da sačuvaju ovaj važan nacionalni spomenik, navela je britanska kraljica i dodala da su njene misli i molitve sa onima koji obožavaju katedralu i sa celom Francuskom u ovom teškom vremenu.

Kraljica Elizabeta II žali zbog stravičnog požara Foto: AP/Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu pomoć najboljih ruskih specijalista za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu i izrazio saučešće povodom požara koji je oštetio francuski nacionalni simbol, saopštila je pres služba Kremlja.

Notre Dam je francuski istorijski simbol, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture, jedan od najvažnijih hrišćanskih hramova, naglasio je Putin u telegramu Makronu, preneo je TAS S.

Putin je ponudio pomoć francuskom predsedniku Foto: Tanjug/AP

Katastrofa koja se dogodila tokom noći u Parizu izazvala je bol u srcima Rusa, kaže se u telegramu.

Putin je izrazio nadu da će biti moguće obnoviti katedralu, ponudivši da u Francusku pošalje najbolje ruske specijaliste sa velikim iskustvom u obnovi spomenika kulturne baštine u svetu, uključujući i dela srednjovekovne arhitekture, saopštila je pres služba Kremalja.

VIDEO: Jutro posle požara: Notr Dam žalosno zgarište

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Аrsa

    16. april 2019 | 11:03

    Složni u agresiji i rušenju na pola sveta, složni u oplakivanju zapaljene crkve.Licemerje u neviđenoj količini, jer je u Siriji porušeno i popaljeno mnogo hrišćanskih svetinja, duplo starijih od Notr Dama, pa se niko nije oglasio.

  • FANTOM

    16. april 2019 | 11:00

    A gde je sok i neverica bando licemera za tolike unistene i spaljene Srpske crkve i manastire starijih od crkve Noter-dam? Da, izgradice te je ponovo pa ce biti jos starija kao Stari most u Mostaru. Suze za zidine a o zrtvama vasih obesnih politicara samo koletar ili nabusitost. Bog uzima ono sto je podignuto u njegovo ime i nedozvoljava da je vise skrnavite i pretvarate u objekat kojim spartaju horde antibogomoljaca a sve u cilju komercijalizacije. E pa sad vise nije niti ce biti isto sto je bilo do juce.

  • Mile

    16. april 2019 | 10:57

    Ovo je uzas , ali gledam ove likove kad su gorele srpske svetinje ni jedan se nije ni pocesao .Zao mi je svake svetinje ,stavite prst na celo i razmislite Bog je jedan ali pravedan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA