≫ 

Šarli Ebdo provokativnom naslovnicom Notr Dama ponovo šokirao svet (FOTO)

Nedeljnik je od danas dostupan na trafikama širom Francuske

  • 3

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo posvetio je naslovnu stranicu požaru koji je zahvatio Notr Dam u ponedeljak popodne, u kojem je potpuno izgoreo krov zgrade. Ni ovoga puta nije izostala satirična nota nedeljnika, koji je od danas dostupan na trafikama širom zemlje.

Najnoviji crtež Šarlija Ebdoa prikazuje hrabru paralelu između koraka koje predsednik Emanuel Makron priprema i vatre koja je opustošila katedralu, piše francuski El figaro.

Na njemu se vidi karikatura predsednika, sa okrutnim osmehom, dok mu se na glavi nalazi kruna Notr Dama u plamenu. Oko njih je crvena pozadina.

Dok plamenovi proždiru logo novina, poruka koja prati crtež, a koju izgovara predsednik Makron glasi: "Reforme: Počinjem od krova".

- Iako satirični list izlazi sredom, ovo izdanje biće dostupno od utorka u pedesetak pariskih kioska u podne - izjavio je tim nedeljnika za AFP.

Još nema zvaničnih reakcija na kontroverznu naslovnicu.

Kao što je poznato, francuski predsednik je već duže vreme izuzetno nepopularan u svojoj zemlji.

U ponedeljak uveče trebalo je zvanično da objavi prve obrise reformi posle krize koje su izazvali "Žuti prsluci".

Makron sinoć ispred katedrale Foto: Tanjug/AP

Nakon izbijanja požara na katedrali, odustao je od obraćanja naciji koje je bilo najavljeno za sinoć i otišao je na lice mesta.

Makron je najavio obnovu katedrale Notr Dam, a sada je postao predmet podsmeha, jer građani veruju da je će od svih obećanih reformi obnoviti samo katedralu. To je verovatno doprinelo i ovakvoj provokativnoj naslovnici časopisa.

Da podsetimo, Šarli Ebdo je do sada više puta privukao svetsku pažnju objavljivanjem provokativnih naslovnih strana, među kojima su i one na račun islama, ali i na račun uragana koji je opustošio američku saveznu državu Teksas.

BILI SU PREBLAGI?

Šarli Ebdo našao se na udaru kritika pošto se na naslovnoj strani najnovijeg broja nalazi požar u katedrali Notr Dam, ali ovaj put, između ostalog, i jer su bili "previše blagi".

Neki korisnici tvitera, posebno iz Italije, smatraju da je ova naslovna strana "preblaga" u poređenju sa ranijima na kojima su tragični događaji na italijanskom tlu koji su, za razliku od vatre u Notr Damu, odnele veliki broj ljudskih života, bili satirično prikazani. Šarli Ebdo je nakon zemljotresa u Italiji predstavio stotine ranjenih i poginulih kao pastu i lazanje.

Drugi su, pak, smatrali da je izbor metafore prikladan za trenutno stanje u Francuskoj, gde predsednik Makron i drugi političari “spaljuju” državne javne službe i njihovo naseđe, prenosi RT.

Šarli Ebdo je poznat po ismevanju političara i drugih javnih ličnosti, ali i redovno je na meti kritičara zbog crteža o religiji, raznim katastrofama i terorističkim napadima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pošto su 2015. objavili karikature o islamu, dvojica naoružanih islamskih ekstremista upali su u prostorije redakcije i usmrtili 12 osoba, među kojima i neke od istaknutih karikatursta časopisa.

Video: Jutro posle požara: Notr Dam žalosno zgarište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    16. april 2019 | 13:56

    Ја жалим стотине наших спаљених,уништених храмова,који су уништили Нато и муслимани. Нотр дам није мој,нити је вера моја.Штета,али Бог све враћа,па и уништење храмова.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA