Fond za obnovu Notr Dama samo raste: Evo koliko je novca skupljeno za svetinju samo 2 dana posle požara

Brojka raste neverovatnom brzinom

  • 10

Fond za obnovu Notr Dama dostigao je cifru od milijardu evra samo dva dana posle požara u kojem je veoma oštećena katedrala, dok francuski predsednik tvrdi da će ona biti obnovljena za pet godina.

Samo dva dana nakon što je strahovit požar izbio u katedrali i uništio veliki deo krova i glavni zvonik, novac za pomoć obnovi raste neverovatnom brzinom, piše Dejli mejl.

- Fond je dostigao cifru od milijardu evra - rekao je Stefan Bern, jedan od organizatora koji su pokrenuli fond za obnovu katedrale.

Predsednik Emanuel Makron je u utorak uveče u televizijskom obraćanju naciji izjavio da će katedrala biti obnovljena "još lepše" u narednih nekoliko godina, a onda je pozvao francusku naciju da se "udruži".

Foto: Tanjug/AP

- Mi ćemo ponovo izgraditi Notr Dam, katedrala će biti još lepša i ja želim da sve bude završeno u roku od pet godina - rekao je Makron i istakao da katastrofu treba pretvoriti u šansu za udruživanje i za slogu.

Francuske multinacionalne kompanije su među onima koji su obećali novac za obnovu srednjovekovne katedrale, koja je u ponedeljak bila zahvaćena plamenom, verovatno nakon nesreće u potkrovlju.

Kompanije i milioneri utrkuju se ko će dati više, pa je tako poznata firma "L'Oreal" obećala 200 miliona evra u utorak, dok je grupa luksuznih proizvoda LVMH koju vodi Bernard Arnault, najbogatiji čovek u Francuskoj, obećala istu cifru.

U akciju su se uključili i mnogi drugi.

Video: Sve je spaljeno samo krst neoštećen stoj sred pepela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Js

    17. april 2019 | 10:32

    I eto napuni Makron kasu dok rece keks...

  • Nesa CZ

    17. april 2019 | 10:33

    Koliko je sakupljeno za obnovu HILANDARA...u tome je razlika između njih i nas... Mi volimo i poštujemo na rečima, oni na delima...

  • PIXY

    17. april 2019 | 10:20

    Ono sto pretekne,obnovite nade koje ste pustli da siptsri poruse,da sam sklon teoriji zavere,rekao bih da ce ogromna kinta biti oprana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA