≫ 

Nakon protesta i sukoba na ulicama, Maduro najavio promene u Venecueli: U Boga se nadaj, a s planom se menjaj (FOTO) (VIDEO)

Maduro je najavio nacionalni dijalog za 4. i 5. maj

  • 6

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je da je njegova vlada spremna da donese specijalan plan promena, kako bi ispravila stare greške.

- Za subotu 4. maj i nedelju 5. maj zakazujem veliki nacionalni dan dijaloga, akcija i predloga svih grana narodne vlasti kako bi one saopštile bolivarskoj vladi i Nikolasu Maduru šta treba promeniti u okviru velikog plana promena unutar bolivarske revolucije. Želim da usvojim plan kako bih promenio sve, kako bih poboljšao sve, kako bih ispravio greške - izjavio je venecuelanski lider, govoreći pred svojim pristalicama u Karakasu na prvomajskim demonstracijama.

Foto: Tanjug/AP

- U Boga se nadaj, a s planom se menjaj. U Boga se nadamo, a sa planom se ispravljajmo. Taj veliki plan izmena i ispravljanja je nastao iz narodne mudrosti - rekao je Maduro.

On je pozvao Bolivarski kongres naroda Venecuele, koji objedinjuje više od 80 socijalističkih organizacija u zemlji, da održi specijalnu sednicu kako bi njihovi predlozi bili usvojeni 4. i 5. maja tokom specijalnih dana dijaloga. On je pozvao da im se pridruže i Jedinstvena socijalistička partija Venecuele i savez „Veliki patriotski pol“.

Foto: Tanjug/AP

U Karakasu i drugim gradovima u Venecueli pre dva dana su održani antivladini protesti, koji su započeli pošto je grupa vojnika stala na stranu Huana Gvaida, opozicionog lidera kog podržava Vašington. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je u intervjuu za Si-En-En saopštio da su ruske vlasti navodno nagovorile Madura da ne napušta zemlju.

Prema njegovim rečima, američko rukovodstvo ima informacije da se predsednik Venecuele pripremao da pobegne na Kubu. Maduro je na to odgovorio da je američki državni sekretar neozbiljan.

Foto: Tanjug/AP

GVAIDO: UBIJENA NAJMANJE JEDNA OSOBA

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je da je u protestima protiv vlade ubijena najmanje jedna osoba.

Portal "Efekto Kokujo" ranije je izvestio da je jedan učesnik protesta stradao 30. aprila, a prema iskazima svedoka, mladića su ubile provladine grupe, preneo je Tas s.

Poslanik Skupštine Venecuele Manuel Bolivar izjavio je da je u toku noći u sukobima demonstranata i policije povređeno najmanje 78 ljudi, a 89 uhapšeno.

Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes rekao je da je povređeno i osam pripadnika policijskih snaga.

Kako podseća Tas s, Gvaido je poručio svojim pristalicama tokom protesta u Karakasu da će od danas početi serija štrajkova koja bi na kraju dovela do generalnog štrajka, navodi britanski javni servis.

Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, u Karkasu su organizovane provladine demonstracije za koje predsednik Nikolas Maduro kaže da su organizovane povodom proslave Međunarodnog dana rada, 1. maja.

Prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, u protestima je povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, preneo je Bi-Si-Si, dok je Rojters javio da je u sukobima ranjeno 100 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

POMPEO POZVAO MOSKVU DA SE NE MEŠA

Američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo je zatražio, u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, da Rusija prekine da se meša u sukube u Venecueli, a pošto mu je prethodno Lavrov poručio da će ako SAD nastave agresivne poteze protiv Venecuele, to imati strašne posledice.

Stejt department je saopštio da je Pompeo Lavrovu preneo da mešanje Rusije i Kube u sukobe u Venecueli može dovesti do destabilizacije situacije u toj zemlji i urušavanja odnosa između Vašingtona i Moskve, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Kako je ranije preneo Tas s, Lavrov je u telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom upozorio da će ako SAD nastave agresivne poteze protiv Venecuele, to imati strašne posledice.

- Kontinuirani agresivni koraci (SAD) imati najdramatičnije posledice - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Tas s.

Lavrov je takođe mešanje SAD u unutrašnje poslove Venecuele osudio i kao kršenje međunarodnog prava i dodao da je neophodan dijalog svih političkih snaga u toj zemlji, naveo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Predsednik Maduro odbrusio Amerikancima i zapretio pobunjenicima

(Telegraf.rs/Sputnjik/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    2. maj 2019 | 13:08

    Amerika ima pravo da se miješa u unutrašnje odnose Venecuele,a Rusija nema. Nisam znala da je ista njihova kolonija. Ne dajte se narode, ne tucite se između se,to samo veseli vašeg neprijatelja, sjednite za sto i dogovorite se šta i kako dalje. Samo jednu zemlju imate, čuvajte je i volite.

  • Predrag Z.

    2. maj 2019 | 13:49

    Rusija i Kuba da se ne mešaju a Amerika može

  • Aca

    2. maj 2019 | 12:52

    Ziveo Maduro izdrzi ove napada unutrasnjih izdajnika i placenika nadam se da neces provi kao Gadafi sad su nastale sile dobra koje brane takve drzave Rusija i Kina i daj boze samo da javaju i da su sve jace i jace!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA